Mozgósítható regionális tartalékok

2016. június 17. 09:31

Bár most már évek óta érzékelhető Magyarországon a gazdaság bővülése, de ezekben a térségekben megállt az élet: nincs elég munkahely, a fiatalabbak és képzettebbek elvándorolnak, az ingatlanok leértékelődnek, egész kistérségek egyre szembetűnőbb gettósodása figyelhető meg.

2016. június 17. 09:31
Mádi László
Magyar Idők

„Magyarország ugyanis két szempontból is nagyon aránytalanul fejlődik: egyrészről az exportképes és zömében külföldi tulajdonú cégek mellett a vállalkozá­saink nagy tömege nem tud bekapcsolódni a fejlődésbe. Periférián van, javarészt ezért nem vesz fel hitelt, nem vállal komoly beruházásokat. A kettéhasadtság azonban földrajzilag is tetten érhető: Budapest és az Észak-Dunántúl látványosan fejlődik (ezeken a területeken már egyértelműen munkaerőhiány is van), míg az ország keleti és déli része az unió legszegényebb régióihoz sorolható. A tizenkét legszegényebb régióból Magyarország sajnos néggyel részesedik: Észak-Magyarország, az Észak-Alföld és idetartozik még a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl is. A településtípus sem mindegy, hiszen ezekben a nehéz helyzetű régiókban az igazi probléma nem is a nagyobb városokban, hanem a nem agglomerációs elhelyezkedésű falvakban és a kisvárosokban van.

Bár most már évek óta érzékelhető Magyarországon a gazdaság bővülése, de ezekben a térségekben megállt az élet: nincs elég munkahely, a fiatalabbak és képzettebbek elvándorolnak, az ingatlanok leértékelődnek, egész kistérségek egyre szembetűnőbb gettósodása figyelhető meg. Nem elég tehát az ország szempontjából néhány kiugróan sikeres ágazat és térség. Az állam szerepe itt megkérdőjelezhetetlen: meg kell találni azokat a közszolgáltatásokat, tevékenységeket, amelyek nem igényelnek komolyabb szakképzettséget és fizikailag bárhol elvégezhetők. Ezért örültem annak a hírnek, amikor anno – csaknem egy évtizede – Szabolcsba, Tiszalökre telepítettek egy börtönt. Ez a döntés rengeteg, alacsony képzettséget igénylő munkahelyet jelent például konyhások, takarítók, biztonsági emberek számára. Hasonló fejlemény történt a közelmúltban, amikor Beregben hozták létre a közlekedési szabálysértések ügyeit intéző-postázó szervezetet. Ezek a döntések ugyanis ott teremtenek százszámra megélhetést, ahol az emberek egyébként nem tudnának máshol dolgozni.

Ágazati szinten van kormányzati gondolkodás az ügy megoldásáról: a mezőgazdaság és a turizmus van »kinevezve« arra, hogy nagy tömegek számára az elmaradottabb régiókban munkahelyeket teremtsen. Ám ez nem megy könnyen. Borzasztóan hiányzik az élelmiszeripar: a konzervgyárak tucatjai, amelyek az első Orbán-kormány idejében még léteztek, a cukoripar, a csoki- és étolajgyártás, az aszalóüzemek és a TÉSZ-ek, amelyek fel tudták vásárolni és képesek voltak tartósítani a megtermelt alapanyagot. Ezért az ország újraiparosodása nem történhet meg anélkül, hogy gazdaságdiplomáciával, kedvezményekkel, uniós címzett forrásokkal és állami munkahelyteremtéssel ne kapcsolnánk be a fejlődésbe az elmaradott vidékek lakóit. Nem lehet persze börtönöket és call centereket telepíteni minden fejletlen kistérségbe, azonban munkahelyek hiányában nemhogy stagnálás, de egyenesen lepusztulás történik, és könnyen negatív spirálba kerülhet egy-egy mostoha sorsú térség.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2016. június 17. 10:29
"a mezőgazdaság és a turizmus van »kinevezve« arra, hogy nagy tömegek számára az elmaradottabb régiókban munkahelyeket teremtsen." - na persze... „…A mi vidékünk, e hetven év alatt ötször egyénileg és családilag kirabolt, nincstelen, koldussá tett lakosainak 80%-val, romjaiban haldoklik. Ötven falu már visszahozhatatlanul halott. …A meghirdetett stratégiával és ígéretekkel homlokegyenest ellentétes, vagyis Károlyi Sándor vidékmodellje helyett a vidéki népbe belelövető, a sztrájkolók helyébe külföldi parasztokat hozó, két millió embert Amerikába kényszerítő nagybérlői és plutokrata agrárrendszer következik. A köz és alkalmi munkás, fekete bojtárok világa. Olyan földeken, amit a rendszerváltás zászlaja alatt raboltak el a parasztságtól. Most meg a nemzeti szabadságharc utolsó szent érzésünket elpazarló zászlai alatt változtatják cseléddé, fekete bojtárrá a vidéki népet. A titokban mindig is plutokrata politikát folytató Jakab féle MAGOSZ parasztbolondító és becsapó dualista halandzsa szótárával. Ezt a programot soha a nép el nem fogadta, és el nem fogadhatja. És ezzel a kormánynak a vidéki néppel még el kell számolnia." (dr. Nagy Bálint 2012)
yanoo
2016. június 17. 09:59
Szerintem egyáltalán nem érzékelhető a gazdasági növekedés.talán abból látszik, hogy szívesebben ruháznak be az autógyárak a rendkívül alacsony bérek miatt, ami valóban GDP növekedést hoz be, de ez a GDP növekedés csak az autógyárak profitja, amit ki is visznek innen.Az átlagpolgár életére semmilyen hatással nincs a GDP növekedés.Igaz, az esetleges csökkenés sem.
csender
2016. június 17. 09:51
==Észak-Alföld és idetartozik== Kékessy és társai...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!