Horthy-korszak: a mindennapi élet

2016. június 20. 13:19

Amíg az arisztokrácia tagjai döntően katolikusok – kisebb részben reformátusok – voltak, az új bankigazgatók, gyárosok és más nagytőkések nem kis részben a zsidósághoz tartoztak, többen pedig gazdasági sikereiknek köszönhetően magas rangokhoz is jutottak.

2016. június 20. 13:19
Bödők Gergely
Bocskai Rádió

„A társadalmi piramis csúcsán a nagybirtokosok, a történelmi arisztokrata-családok tagjai és a korszakban fokozatosan melléjük emelkedő új nagypolgárság helyezkedett el. A századelőn még mintegy kétezernyire becsülhető nagybirtokosok száma a harmincas évekre a harmadára – körülbelül 750 főre, az arisztokratáké pedig a felére – mintegy 350 főre – csappant. Ebben nagy szerepet játszott, hogy az elcsatolt területekről származó nagybirtokosok elveszítették több ezer holdra rúgó birtokaikat. Ezt követően a trianoni Magyarországon vásároltak, vagy béreltek földeket, esetleg különleges érdemeik és magas pressztízsük miatt – mint például Apponyi Albert gróf esetében – az állam vásárolt földbirtokot a számukra. Akik nem volt pénzük elvett földbirtokaik helyett Magyarországon újat vásárolni sokszor a középosztály tagjai közé süllyedtek. A nagy földbirtok-tulajdonosok és a történelmi arisztokrácia mellett néhány száz főre tehető azoknak a nagypolgároknak a száma, akik felemelkedésüket hatalmas vagyonuknak köszönhették. Amíg az arisztokrácia tagjai döntően katolikusok – kisebb részben reformátusok – voltak, az új bankigazgatók, gyárosok és más nagytőkések nem kis részben a zsidósághoz tartoztak, többen pedig gazdasági sikereiknek köszönhetően magas rangokhoz is jutottak. Előfordult, hogy a földbirtok és kastélyvásárlások mellett valamely történelmi családba való beházasodással igyekeztek az arisztokrácia irányából érkező ellenszenvet és fitymálást ellensúlyozni.

A felső tízezer életnívója jelentősen eltért az alacsonyabb társadalmi pozíciókban levőkétől. Az arisztokraták az évet általában kastélyaik között ingázva töltötték, amelyeket nagy park és uradalom vett körül, a falakon belül pedig nagyszámú személyzet gondoskodott a kényelemről. Az arisztokraták legfeljebb uradalmaikat igazgatták, de többnyire csak reprezentáltak, klasszikus pénzkereső munkát nem végeztek. Egy-egy család a hazai mecenatúrában komoly szerepet játszott, a kastélyokon belül pedig többnyire gazdag könyvtárak is voltak, amelyek megalapozták a tulajdonos klasszikus műveltségét. Budapesten kívül gyakran rendelkeztek palotával az ország más részein, de az osztrák fővárosban is. Az év különböző szakaszaiban »körbelátogatták« birtokaikat, és gyakran tartózkodtak külföldön is. Kedvelt helyszínnek számított a francia és az olasz riviéra, vagy az országhoz közel az Adria partvidéke. Különösen Abbázia számított felkapott helynek. A századfordulón a balatoni nyaralás az arisztokrácia körében kevésbé volt elterjedt. A »magyar tenger« csak az igazi tengeri kijárat elvesztését követően értékelődött fel. 1923 nyarán Bethlen István miniszterelnök, Gödöllőn, Horthy Miklós kormányzónál vendégeskedett. (...)

A magyar társadalom jelentős része – több mint 60%-a – a parasztsághoz tartozott. Ugyanakkor az alapján, hogy kinek volt, és ha igen, akkor mennyi földje, további éles különbségek voltak. A gazdagparasztok szinte már a polgárok életszínvonalán éltek, földjeikből tisztes jövedelmük volt, megtehették, hogy gyermekeiket iskoláztassák. A szegényparasztok sárból tapasztott – az utcára többnyire merőleges – vályogházakban laktak, amelyeknek kicsi ablakai voltak, zsúpfedelét pedig csak lassan szorította ki a cseréptető. A házakban többnyire egy szobában aludtak, ezen kívül volt a központi helységnek számító konyha és még egy »tisztaszoba«. Fürdőszoba nem volt, az udvaron lévő kútból húzott vízben mosakodtak. A falusi házak berendezéséhez faragott bútorok, petróleumlémpa, ruhatárolásra szolgáló láda, asztal és székek tartoztak, néha pedig tükör is volt a falon. A paraszti élet munkarendjét az évszakok határozták meg. Kora tavasztól őszig a mezőn dolgoztak, télen pedig a házkörüli munkákat látták el. A szórakozási lehetőséget a – leginkább a férfiaknak fenntartott – kocsma, vagy egy-egy lakodalom, bál szolgáltatta, de volt, hogy hetente mozielőadást is levetítettek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Starlord
2018. szeptember 17. 13:14
Azért ha a pápán meg az egyházon múlna, még anyádat is megbaszatnák bármelyik afrikai vagy közel keleti jöttmenttel, ezt azért ne felejtsd el...
smarton
2018. június 30. 10:33
" A falusi házak berendezéséhez faragott bútorok, petróleumlémpa, ruhatárolásra szolgáló láda, asztal és székek tartoztak, néha pedig tükör is volt a falon. A paraszti élet munkarendjét az évszakok határozták meg. Kora tavasztól őszig a mezőn dolgoztak, télen pedig a házkörüli munkákat látták el. A szórakozási lehetőséget a – leginkább a férfiaknak fenntartott – kocsma, vagy egy-egy lakodalom, bál szolgáltatta, de volt, hogy hetente mozielőadást is levetítettek." öööööö.... Szerintem a szerzőnek nem volt paraszt őse a Horthy korszakban. Voltak nagyon szegények is, a zsellérek, mint Lázár Ervin családja. De a parasztok kaptak földet, amit szorgalmasan megművelve boldogultak. Nekem mindkét felmenőm szegény parasztcsaládba született a Horthy korszak elején. Magas szintű alapképzés, szakiskolák, a világ-divat követése, új filmek, zenék, bálok (anyám kis falujában annyi bál volt ősszel, hogy nemvolt elég a 4 kocsma, volt, hogy egy nap kettőt is tartottak), egyesületek virágzottak. Tűzoltók, zenekar, csendőrség minden faluban volt. A lányok a legdivatosabb magassarkú cipőkben, filmszínésznők frizuráját utánozva parádéztak a munka után. Tanultak, keményen dolgoztak, ünnepeltek, szórakoztak. Kéretik a parasztokat a megfelelő helyre tenni és nem összekeverni akármit akármivel. A cseléd és zsellér ivadékok viszont milliószámra "tántorogtak ki" Amerikába. Időlegesen dolgozni, vagy végleg. Nekem is volt rokonom, aki Amerikában narancsültetvényen dolgozott. A pénzt hazahozta és földet vett rajta. Hogy legyen mit elkobozni a háború után. De Horthyék földet osztottak.
Zokni
2018. június 30. 10:32
Ezek sima hülyeségek: "Nem éppen, hanem bevándoroltak, amúgy nem véletlen dobták őket az oroszlánok elé Rómában." - érti félre azt, amit írtam, hiszen a palesztinai őshazából való szerteszóródásukról volt szó. A római és más bevándorlás eredendő okáról. És nem tudni arról, hogy a zsidókat oroszlánok elé vetették volna Rómában, ellenben a keresztényeket, igen. "Az európai kultúra római és görög alapokon nyugszik, nem pedig a zsidó biblián." - Nem. Ez így téves. Az európai KULTÚRA görög, később római és más, akár kisázsiai, palesztinai, illetve egzotikusabb, távol-keletről bejött törzsek KULTÚRÁJÁN IS alapszik. Ezek fontos közvetítői a vallási szokások voltak. Ez TÉNY. Amikor egyesek a zsidó-keresztény európai hagyományról beszélnek, akkor a Biblia tanúságára hivatkoznak, mint a legfőbb írásbeli forrásra. "...nekik minden korban egyetlen életcélja van, a rabbikat szolgálni." - írja valakikről anélkül, hogy észrevette volna: a cigi-fájrontnak vége. Merülhet vissza a szarba. "...a hitük által adnak hatalmat nekünk..." - sorolja magát valamilyen csoportba. De kik is azok? Az éjszakai műszak?
smarton
2016. október 05. 14:15
"Ugyanakkor nem könnyü a saját megmenekülésért örömködni, ha ugyanakkor örökre elhurcolták az ember családjának jórészét. Fonák helyzet volt ez mindenképpen, aminek megértéséhez elég egy kis empátia." Igen. És annak sem volt könnyű, akinek a férje, apja katonaként meghalt a háborúban, netán hazajött és leszállás nélkül vitték tovább a Gulágra, ahonnan vagy haza sem jött, vagy csonttá soványodva, életében inkább hallgatva, mert bűn volt a komcsik alatt Horthy katonájának lenni. A csendőrök és családtagjaik sorsáról nem is beszélve. Miközben az első 10 év után a holokauszt túlélők anyagi és egyéb fajta megbecsülése elkezdett felfelé ívelni. Kialakítva azt a helyzetet, hogy mindenki bűnös, csak a holokauszt túlélő érdemel minden részvétet, segítséget, megbecsülést, kárpótlást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!