Újabb frontális kormányzati támadás az információszabadság ellen

2016. május 03. 21:43

Csak remélni tudjuk, hogy a nyomokban még létező alkotmányvédelmi reflexek ezúttal is gátat tudnak szabni a korrupció elleplezését szolgáló kormánypárti szándékoknak.

2016. május 03. 21:43
Átlátszó szerk.
Átlátszó blog

„A javaslat szerint az állami tulajdonban álló energetikai vállalatok »döntések megalapozását szolgáló üzleti, pénzügyi, műszaki, kereskedelmi, piaci«, vagyis lényegében bármilyen adata öt évig semmilyen körülmények között nem, harminc éven belül pedig csak az adott társaság mérlegelése alapján kerülhet nyilvánosságra – nemzetbiztonsági, központi pénzügyi és külügyi (!) érdekből.

Ha a javaslat hatályba lép, belátható ideig nem tudhatjuk meg például hogy a miniszterelnök barátjához köthető MET-tel milyen üzleteket kötnek az állami energiacégek. A magunk részéről csak remélni tudjuk, hogy a törvényjavaslatban emlegetett »külügyi érdek« nem a putyini Oroszország korrupciós struktúráival való szimbiózis elleplezésének a finomabb megfogalmazása. 

(...)

Mivel a törvényjavaslat nem írja elő, hogy a nyilvánossághoz fűződő érdeket és az adott cég üzleti érdekeit egymással szemben minden konkrét adatkérés esetében mérlegelni kell, az nem felel meg az Alkotmánybíróság által kidolgozott, legutóbb a Magyar Nemzeti Bank titkolózásával kapcsolatban megerősített alkotmányossági követelményeknek. Ha a köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság komolyan gondolja az információszabaság védemét, ezúttal is lépniük kell majd.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 05. 11:08
A hiszti eredménye borítékolható csakúgy, mint a Postánál itt is. A derék információ koldusok az állami cégek konkurenciáinak érdekeit védik, de a bíróság ezúttal észen volt.
Peter8811
2017. március 16. 18:51
Ti is nyilvánosságra hoztátok, hogy a soros alapítvány támogat a norvégeken keresztül. Vitézek mi lehet E széles föld felett szebb dolog a norvégeknél?
Fahrenheit 451
2016. augusztus 30. 15:06
"A MET-nek az adózás előtti eredménye 58 millió dollárról 229 millió dollárra ugrott. A tulajdonosok 245 millió dollár osztalékot (55 milliárd forint) vettek ki a cégből az év végén. A MET mögött részben a fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István, Orbán Viktor miniszterelnök családi ismerőse, részben pedig az exwallisos Nagy György áll." http://vastagbor.blog.hu/2014/02/07/simon_gabor_vs_offshore_gazbiznisz
Fahrenheit 451
2016. augusztus 30. 15:06
"Ki kinek a strómanja" http://orulunkvincent.blog.hu/2016/01/30/ki_kinek_a_stromanja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!