Levél Hámori Józsefnek a Városligetről

2016. április 04. 09:33

Valóban úgy gondolják-e, hogy a fákban szűkölködő Pest legjelentősebb közparkjának helyreállítása együtt kell járjon a mostaniaknál nagyobb és magasabb épületek oda telepítésével?

2016. április 04. 09:33
Lányi András
Kuruc.info

Lányi András nyílt levele Hámori Józsefnek

*

Levél Hámori Józsefnek a Városligetről

Igen tisztelt Professzor úr!

Azért önhöz fordulok, mert neve a Liget Budapest Projektet támogató nyilatkozat alatt meggyőzött arról, hogy ahhoz felelősen gondolkodó, lelkiismeretes emberek is csatlakozhattak.

A szöveget újraolvasva be kellett látnom, hogy az alapgondolattal magam is egyetértek: ki ne óhajtaná, hogy az évtizedek óta elhanyagolt Városliget saját legjobb hagyományai alapján újuljon meg? A város szeretete és a fejlődés igenlése, amelyre hivatkoznak, szintén összeköt bennünket, a projekt mellett és ellen nyilatkozókat. Ez pedig jó kiindulópont lehet egy olyan párbeszédhez, amely túlmegy a kölcsönös vádaskodáson.

Bizonyára ön is szerencsésebbnek tartotta volna, ha a tárgyalásra még az ítélet meghozatala előtt kerül sor, és nem az ítélet végrehajtásának megkezdése után, de még most se késő talán. A közzétett szövegben azonban csak néhány sor foglalkozik, sajnos, a vitatott terv tartalmával, márpedig nyilatkozatuk megítélése ezen múlik. Szeretném megérteni az álláspontjukat. 

Valóban úgy gondolják-e, hogy a fákban szűkölködő Pest legjelentősebb közparkjának helyreállítása együtt kell járjon a mostaniaknál nagyobb és magasabb épületek oda telepítésével? Mit értenek „több és értékesebb zöldfelületen”? Tudják-e, hogy a Dózsa György út parkosítása, vagyis a mélygarázs-komplexum tetején megélő cserjék és a gyep biológiai aktivitása vajon hány kivágásra szánt, évszázados fa lombkoronájának a biológiai aktivitásával egyenértékű? Eggyel? Kettővel? Ismerik a felméréseket, melyek szerint a város lakói a Ligetben nem új létesítményeket, hanem több zöldet szeretnének?

Miért gondolják, hogy a királyi várban a Nemzeti Galéria nincs méltó helyen? Akadályozták-e az épület adottságai az elmúlt évtizedekben ott megrendezett nagy sikerű kiállításokat? A technikai problémákra ne lenne olcsóbb megoldás, mint az intézmény költöztetése? Szoktak-e önök egy nap, egymás után három-négy múzeumot felkeresni? Ki vagy mi győzte meg önöket arról, hogy a múzeumok központosítása egy közparkban előnyösebb, mint a jelenlegi állapot, amikor a látogatók többfelé megfordulnak a városban, hogy kielégítsék kíváncsiságukat? Vajon a már ma is túlterhelt Városligetre nézve milyen következményekkel járhat a megkétszereződő turistaforgalom? Hová meneküljön ezentúl, aki a pesti oldalon csendre, békére, friss levegőre vágyik: a gyermekes családok, az idősek, a szerelmespárok? Az új múzeumokat pedig miért nem inkább azokban az értékes műemlék épületekben helyezik el, amelyek városszerte kulturális rendeltetés hiányában romladoznak? Ön mint volt kultuszminiszter erről bizonyára alapos tájékozottsággal rendelkezik.

Magától értetődik, hogy a Szépművészeti Múzeum felújítása ellen egyikünk se szólalna fel, a gyerekszínházat pedig mindannyian a Ligetbe illő fejlesztési elképzelésként üdvözöljük. A felsorolt veszélyek és aggályok ezzel szemben önt is meggyőzhették volna, hogy a koncepció egésze sürgős felülvizsgálatra szorul. Hiszen ezek a tervek nincsenek kőbe vésve – ezért is érthetetlen, hogy a Kúria miért söpörte le az asztalról kétszázezer budapesti polgár népszavazási kérelmét, akik a városligeti törvény keretein belül kívántak változást kicsikarni. Miért csak a hivatal hozakodhat elő újabb és újabb ötletekkel: cirkusz, biodóm, park a Nyugati pályaudvar mentén? Tízezer tiltakozó csatlakozására miért az a válasz, hogy önökkel aláírattak egy hűségnyilatkozatot?

Kell-e a magyar zenének újabb palota a megújult Zeneakadémia és Erkel Színház, a Művészetek Palotája és a BMC mellé? S ha kell, miért nem a Régi Zeneakadémiára esett a választás, az Andrássy út sarkán, értékes gyűjteménnyel büszkélkedő történelmi épületben? El tudja ön képzelni, hogyan fest majd a legmagasabb fák koronája fölé emelkedő furcsa, sokak szerint csúf épület a Vajdahunyadvár és a Széchenyi fürdő történelmi hangulatot idéző környezetében? Tudja, hogy ez a zeneház a Nemzeti Galéria kiszemelt helyszínétől alig százhúsz méterre épül? S hogy maga a Galéria mennyivel lesz nagyobb a Petőfi Csarnoknál, melynek a helyére kerül? Kérem, professzor úr, tegyen egy sétát a helyszínen! Be fogja látni, hogy ez a két monstrum a maga negyven méteres magasságával és a kiszolgáló épületekkel a Városligetet örök időkre kétfelé szakítja – soha többé nem lesz Városligetünk! 

Nyilatkozatukban az állatkert úgynevezett bővítése is szóba kerül. Ezzel vitatkoznom kell. Amit oda terveznek - a Parlament épületénél nem kisebb és nem is alacsonyabb épületről van szó! - inkább elfoglalja majd az állatok elől a Vidámpark megszüntetése árán felszabadított területet. Egy új elefánt-ház építésénél társadalmi munkát is örömest vállalnék, csakhogy az ennél jóval kisebb lehetne. Európa leghatalmasabb üvegháza nem az állatok, hanem bevallottan üzleti célok kedvéért épül: turista-csalogató, Jurassic-park szerű létesítmény lesz. Tessék tehát üzleti alapon létrehozni, s ne állami nagyberuházásként! Ez persze fel sem merül, mert az épület-monstrum fűtése-hűtése, fenntartásának sokféle költsége eleve visszariasztaná az üzletembereket. Az adófizetők, ugye, sokkal türelmesebbek. 

Ön és aláíró társainak többsége azonban joggal vetheti a szememre, hogy az effajta részletek tanulmányozására a nyilatkozat keletkezésének napjaiban se idejük, se módjuk nem volt, önök egyszerűen a megtámadott kormány és kormánybiztos iránti feltétlen bizalmuknak kívántak hangot adni, s ehhez való jogukat nekem nincs jogom elvitatni. Őszintén bevallom, fellépésükben éppen ezt tartom a leginkább aggasztónak. Professzor úr bizonyára emlékszik, hogy tíz évvel ezelőtt miként vélekedett azokról, akik puszta pártszimpátiából mentegették egy baloldalinak vélt kormány bűnös döntéseit. Szabad-e ma a szó nemes értelmében konzervatív embereknek ugyanezt a hibát elkövetni a másik oldalon?

Olyan országban szerettem volna élni, ahol a gondolkodó emberek egy park vagy egy múzeum sorsáról nem pártfelekezet szerint nyilatkoznak, hanem magát a dolgot nézik. Sajnálom, hogy erre többé semmi esélyem. 

Őszinte nagyrabecsüléssel,

Lányi András

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2016. április 05. 15:17
"Kell-e a magyar zenének újabb palota a megújult Zeneakadémia és Erkel Színház, a Művészetek Palotája és a BMC mellé? S ha kell, miért nem a Régi Zeneakadémiára esett a választás, az Andrássy út sarkán, értékes gyűjteménnyel büszkélkedő történelmi épületben?" "Az új múzeumokat pedig miért nem inkább azokban az értékes műemlék épületekben helyezik el, amelyek városszerte kulturális rendeltetés hiányában romladoznak?" Azért, mert nem ér semmit az a fideszbürokrata akinek nem lesz új épülete a Városligetben vagy a Várban.
kjkj945
2016. április 04. 20:48
LA A széchenyihegy, hármashatárhegy stb beépítésénél is ennyire ágáltál? Ott erdőket írtottak ki!
szabadhajdu
2016. április 04. 18:01
Mi ez a libsi műbalhé? Budapest területe 52509 hektár ebből a városliget 81 hektár. Itt kb 6500 fa ilyen olyan állapotú áll ebből max. 700 darabot kivágnak. Oszt akkor mi van? Ha jó levegőt akar az ne menjen a városligetbe, mert nem az igazi a két nagyforgalmú úttal szegélyezett park. Ha jó levegőt, akkor ültessenek fát, mert van hozzá elegendő terület 52509 hektárnyi területen nyugodtan el lehet ültetni 6500 darab fát. Igaz ehhez némi fizikai munkára ill. néhány év gondozásra van szükség. Van. kb 7000 nyálverő, nosza mindegyik ültessen el 1 darab fát oszt már is jobb lesz a levegő
sapuh
2016. április 04. 17:31
"Akadályozták-e az épület adottságai az elmúlt évtizedekben ott megrendezett nagy sikerű kiállításokat?" Akadályozták, lásd az előző kommentemet. "A technikai problémákra ne lenne olcsóbb megoldás, mint az intézmény költöztetése?" Nem. Drágább egy rohadó műemléképületet nagy kompromisszumokkal a kor igényeihez alakítani, mint egy újat építeni. Tessék megkérdezni erről építészeket. "Szoktak-e önök egy nap, egymás után három-négy múzeumot felkeresni?" Igen, széles rétegek szoktak. Ezért épült és épül annyi Museuminsel szerte a világban. "Ki vagy mi győzte meg önöket arról, hogy a múzeumok központosítása egy közparkban előnyösebb, mint a jelenlegi állapot, amikor a látogatók többfelé megfordulnak a városban, hogy kielégítsék kíváncsiságukat?" A turista ideje erősen limitált. Jól meggondolja, merre és mit nézzen meg. "Vajon a már ma is túlterhelt Városligetre nézve milyen következményekkel járhat a megkétszereződő turistaforgalom?" Nem túlterhelt a Városliget, ez mítosz. Sokkal nagyobb látogatottságú közparkok működnek a világban, egyszerűen karban kellett volna, és kell majd tartani a Városligetet, akárcsak azokat. "Hová meneküljön ezentúl, aki a pesti oldalon csendre, békére, friss levegőre vágyik: a gyermekes családok, az idősek, a szerelmespárok?" A Városliget most is tele van intézményekkel, ezért érintetlen ősvadonként leírni erős tájékozatlanságra vall. Mellesleg ott fut majd nem messze tőle a Nyugati projekt, de jó alternatíva lehet a szerelmespároknak, ha el akarnak bújni, a más funkciójú Népliget is. "Az új múzeumokat pedig miért nem inkább azokban az értékes műemlék épületekben helyezik el, amelyek városszerte kulturális rendeltetés hiányában romladoznak?" Na, ez a legbutább kérdés. Azért nem, mert nem alkalmasak rá. A 21. századi múzeumok 21. századi múzeumépületekbe valók, nem egykori kaszárnyákba és bankszékházakba. Sajnos a százéves múzeumépületek is nehezen kezelik a mai kor látogatószámát és igényeit. Mikor a Szépmű épült, még nem voltak időszaki kiállítások, hanem a művészet iránt érdeklődő gazdag, de jómódú réteg utazott művelődni. Ma már aggályosan szabályozzák a hőmérsékletet, a páratartalmat, a fényt, nem beszélve a biztonságtechnikáról. Mindezt nagyságrendekkel olcsóbb megvalósítani egy ilyen célokra tervezett épületben, mint mondjuk egy kétszáz éves palotában, amihez műemlék volta miatt csak nagyon óvatosan lehet hozzányúlni. Továbbá: a Szépmű eredeti ruhatárát 60 fősre tervezték, a mostani rekonstrukció után 1200 fős lesz. Ez is mutatja, mekkora különbség van az akkori és a mostani látogatószámokban. Ráadásul az száz évvel ezelőtti látogató megilletődve gyönyörködött a "művészet templomában", a mai pedig már akadálymentes megközelítést akar, meg audioguide-ot, interaktív felületeket, múzeumpedagógiai programokat arra alkalmas helyiségekben, ráadásul szívesen kávézik, ebédel, vásárol a múzeumokban, ami az intézményeknek jókora pluszbevételt hoz. Na ezért nem választaná egy néprajzos sem a Kilián-laktanyát egy új, high-tech múzeumépület helyett a Liget szélén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!