A megsebzett demokrácia

2016. március 07. 15:33

Mindenütt előretör a jobboldal. Sikerük egyben a társadalom válasza a kapitalizmus betegségére, amelyet a régi pártok rendre ignorálnak. És ennek semmi köze a menekültekhez.

2016. március 07. 15:33
Jakob Augstein
Der Spiegel

„Az AfD végiggurul Németországon. Forradalomnak vagyunk tanúi. És mind minden forradalomnak, ennek is megvan a maga jogossága: a kapitalizmus ugyanis beteg. Valakinek pedig meg kell gyógyítania. A média és a politika nehezen akarja mindezt felismerni. Ahhoz, hogy ezt megtegyék, be kell ugyanis látniuk saját felelősségüket: évtizedeken keresztül tapsoltak ahhoz, ahogy a neoliberalizmus megmérgezte társadalmainkat.

Az olyan emberek, mint Donald Trump vagy Frauke Petry visszataszítóak. Nem kéne azonban mégiscsak megköszönnünk nekik, hogy rámutatnak, hol vannak e komoly betegség tünetei?

Bad Karlshafen nem az a név, amit meg kéne jegyezni. Azt a politikai szenzációt leszámítva, hogy az AfD 22,3 százalékot kapott a vasárnapi önkormányzati választáson. Többet, mint az SPD vagy a CDU. Ez egy jele annak, mennyire sebesült demokráciánk.

(...)

Az új politikai mozgalmak nem a koncentráció egyfajta hiányából keletkeznek. És nem is a józan ésszel szokás ellenük felvenni a harcot. A valós politikai igények valós politikai intézkedést követelnek. A jobboldali forradalom azzal a gonoszsággal szembesít, amit a korlátai alól felszabadított kapitalizmus szabadított ránk.

Sokkal szebb lenne, ha az úgynevezett régi pártok végre komolyan vennék a választók figyelmeztetését – és Németország tényleges problémáját oldanák meg: a méltányosságbeli szakadékot. Merthogy a menekültekhez ennek az egésznek semmi köze.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2016. március 08. 05:19
Még most is hazudsz és terelsz, ahelyett, hogy követelnéd Merkel lemondását. Ismét ott tartunk, hogy egy német hülye a pusztulás szélére sodorja egész Európát.
hartnesz
2016. március 07. 22:58
Persze mert csak az a demokrácia amikor Merkel megmondja a sajtónak hogy mit írhatnak a migránsokról és mit nem
vero1_
2016. március 07. 20:17
Dehát ez a demokrácia győzelme! Liberális, örülj a sokszínűségnek!
luisbathhelena
2016. március 07. 19:24
Ha valaki röviden megfejti nekem ennek a cikknek a lényegét akkor gratulálok. Miről is szól? Egyébként meg nem a jobboldal tört előre, hanem a józan ész és az elemi életösztön. Petry visszataszító? Miért is? Mert neked nem tetszik? Na ennyit a libero demokráciafelfogásból: intolerancia, megbélyegzés, kiátkozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!