Utazás Trianontól Visegrádig

2016. február 29. 07:56

Európa nyugati és keleti része közt több száz éves szakadék húzódik.

2016. február 29. 07:56
Hunčík Péter
Népszabadság

„»Normális« körülmények között Európát az etnikai tarkaság és sajnos az ezzel járó torzsalkodás jellemzi. Ezt a megoldhatatlannak látszó problémát akarta áthidalni az Európai Unió, mely egyfajta szövetségi rendszert és határok nélküli Európát kínált az örökös viták helyébe. Nyugat-Európa esetében úgy-ahogy meg is valósult ez a terv. 1989 után az unió vezetői a volt szocialista országok ­polgárait is be akarták vezetni az európai ­demokrácia világába. Csakhogy nem számoltak azzal, hogy Európa nyugati és keleti része közt több száz éves szakadék húzódik.

Nyugaton ott van az egyén a maga pontosan megszabott jogaival, kötelességeivel és felelősségével, évszázadok alatt kikristályosodott értékrendjével, vagyis a polgári létforma minden attribútumával.

Keleten pedig vannak a feudális hagyományok, melyek felszámolása csak a szocializmus évtizedei alatt történt meg. Kelet-Európa modernizációja ugyanis nem a polgári értékek mentén történt. A mi vidékünkre a polgár »túl későn érkezett és túl korán távozott« innen. És az elmúlt huszonhét esztendő kevésnek bizonyult ahhoz, hogy átjussunk azon a mély szakadékon. Mi az iskolában nem tanultunk a többszólamúságról, a nézetek árnyalásáról, sem az egyén pszichológiájáról. Nem tanultuk meg a helyes önértékelés alapjait sem, így reális terveket sem tudunk készíteni. Egyszer megalomániás képzeteink vannak, máskor mély depresszióba zuhanunk. A múlttal való konfrontálódás helyett elmaszatoljuk történelmünk »problematikus« időszakait.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ján Fortunák
2016. február 29. 14:46
Az itt kommentelők nagy része zsigerből gyűlöli Európát. Igazuk is van, ők nem is valók oda. Na de akkor szeretett vezéretek, ha már olyan f@sza gyerek, miért nem lép ki belőle? Az lenne csak az igazi kuruc virtus!
Felvidéki1
2016. február 29. 14:23
huncík egy utolsó sz*rházi. Mindig is az volt. Egy szemét szdsz-es liberálnáci, magyargyűlölő tahó idióta.
Korrupt Kornél
2016. február 29. 11:42
te állatka, milyen demokráciát említesz nyugatról? Hogy bevették a keleti volt szocialista népet? És kizsákmányolták a komcsik segítségével, szinte a nép gatyáját elvették. És demokrácia az, ahol egy mutter mondja meg a demokráciát és nem halgat a józan észre? Miért nem arról írsz, írj oknyomozó, tényfeltáró riportot merkelanyó zsarolásáról, vagy agybetegségéről. Itt van 3 ezer arab gyerek és egy ganit nem adnak az eltartásukra, de még küldene 1300at? Aztán még többet. Egy hibbant tyúk szabja meg, mi a demokrácia? Írd már meg egy cikkben, szerinted mi a demokrácia!
wtf?
2016. február 29. 10:58
Annyira fejlett demokraták azok ott Nyugaton,hogy pár éve még tiltott volt Franciaországban breton nyelven megszólalni(Nagy-Britanniában meg az íreket gyilkoltál válogatás nélkül). Ugyanakkor a "barbár/elmaradott/nacionalista/fasiszta/stb." Magyarországon soha nem volt tiltott nem-magyarul beszélni.... De hát ezt tilos észrevenni itt ebben a nagy "szabadságban" meg "egyenlőségben". "Demokratikus/fejlett/haladó/stb." gondolkozás az,hogy mi "keletiek" elmaradott,értelmi fogyatékos,barbár szarok vagyunk,és éppen ezért kötelesek vagyunk mindenben engedelmeskedi a felsőbbrendű "demokratikus" übermenscheknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!