Taxi über alles

2016. január 22. 20:43

Az Uber és társaik jól teszik, hogy alternatívát kínálnak. Ez maga a fejlődés.

2016. január 22. 20:43
Nehéz-Posony Márton
Népszabadság

„Gyakori vád, hogy az alternatív szolgáltató nem fizet adót, így könnyű versenyképesnek lennie. Nem tudom, így van-e, de az alapkérdés szempontjából nincs is jelentősége. Aki ugyanis rendszeres gazdasági tevékenységet végez, köteles adót fizetni, az állam pedig köteles azt beszedni, függetlenül a tevékenység jellegétől. Akik az alternatív szolgáltatók mellett érvelnek, nem az adómentességük mellett érvelnek.

A történelem véleményem szerint be fogja bizonyítani, hogy azok a szabályok, amelyek jelenleg a taxisok többletköltségeit okozzák, feleslegesek. Aki egy alternatív szolgáltató által közvetített fuvarozó autójába ül, pontosan akkora kockázatot vállal, mint amikor egy ismerőse mellé ül be a kocsiba. Műszakilag ugyanazon biztonsági feltételeknek kell megfelelniük. Miért ne végezhetné tehát a fuvaros e tevékenységét ellenérték fejében? Azért, mert vannak a szabályok... A kör bezárult.

Az Uber és társaik jól teszik, hogy alternatívát kínálnak. Ez maga a fejlődés. Lehet persze előle az állam karjaiba menekülni, és további piac­védelmi szigorításokat követelni, de kérdés, hogy a fogyasztók számára ez nem jár-e a verseny további felesleges szűkülésével. Márpedig ez lenne az elsődleges szempont, hacsak nem az a fontosabb, hogy egy foglalkozás űzői mesterséges piacvédelmet kapjanak. Jogszabállyal azonban még senki nem tudta tartósan a fejlődés útját állni, főleg nem az Európai Unióban. Aki azonban alkalmazkodott hozzá, hosszú távon nyert.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2016. január 23. 20:47
Fejlődés? Ez nem fejlődés, ez egy nem adózó multi. Kvázi csalás.
drkovax
2016. január 23. 13:10
Egyébként NPM-nek lassan a diplomáját is vissza kéne vegye az ELTE ÁJTK, ha adna magára valamit. Az olimpia/népszavazás/AB ügyben tett megnyilatkozása még csak az ügyvédi működéstől való, fegyelmi úton történő, eltiltást alapozta meg, de ez szakmailag annál is súlyosabb ...
Mich
2016. január 23. 12:33
NOL-csicska, NEM a technikai fejlődéssel van baj, hanem az adócsalással! Bár azt a szabadrablók elvből(!) szeretik...
Berecskereki
2016. január 23. 12:22
Itt az igazolása annak, amit írtam. "Az Uber Amszterdamban működő európai központjához fordult a NAV, hogy kikérje a magyar Uber-sofőrök adatait – mondta Tamásné Czinege Csilla helyettes államtitkár a köztévének." Kapcsolódó link: http://nav.gov.hu/nav/ado/szja/Uber_sofor_vagyok__ho20160122.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!