A rossz lengyelvicc

2016. január 06. 11:56

Először Magyarország, most Lengyelország. Kelet-Európa egyre inkább hasonlít Oroszországra: tekintélyelvű, szűk látókörű és rasszista. Van-e elég ideje Európának a későn érkezők modernizálására? Vagy inkább új unió kell, a kelet nélkül?

2016. január 06. 11:56
Jakob Augstein
Der Spiegel

„Az évváltás ideje alatt nagy lépést tett Lengyelország – éspedig kelet felé. Röviddel karácsony után életbe lépett egy törvény, ami kihúzza az alkotmánybíróság méregfogát. Röviddel szilveszter előtt egy másik törvény elvette a közszolgálati televízió függetlenségét. A lengyelek elvileg félik és utálják az oroszokat – holott fentiek alapján kiválóan meg kéne érteniük egymást. Az új jobboldali kormány Lengyelországa egyre inkább hasonlít ugyanis Putyin Oroszországára. (...)

Európa időközben azt kérdezi magától, kompatibilisek-e egyáltalán ezek a »lengyel értékek« az európaiakkal. Amikor a görögök csatlakoztak az eurózónához, meghamisították a számokat. A lengyelek és magyarok rosszabbak: amikor 2004-ben EU-tagok lettek, eljátszották a jó európait. Hát most nem azok. Kelet és nyugat között valójában kultúrharc folyik. Itt az ideje a keserű felismerésnek: a nyugati értékek, mint a liberalizmus, a tolerancia, az esélyegyenlőség szemben állnak a keleti antiértékekkel, mint a rasszizmus, az ignorálás és a szűklátókörűség. (...)

Hiányoznak a normák, intézkedések vannak helyette. Évek óta ennek jegyében politizál Magyarországon Orbán Viktor, és ugyanígy tesz a Kaczynski által irányított lengyel bábkormány. De aki nem a nyugati liberalizmust tekinti példának, hanem a putyini tekintélyelvűséget, annak nincs helye az Európai Unióban. A lengyelek úgy tesznek, mint egyes tanult NDK-beli polgárok: bár örömmel használják a nyugati pénzt, a nyugati értékekből már köszönik, nem kérnek.

A kelet problémát jelent. A németek ismerik már ezt otthonról: a menekültválság óta nyilvánvalóvá vált a keleti országrészek társadalmi modernizálódásbeli elmaradottsága. De Németország még éppen hogy elbír a szász és porosz rasszistákkal. De vajon elbír-e Európa a lengyel, magyar és szlovák idegenellenes erőkkel?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2016. január 06. 21:36
"Röviddel szilveszter előtt egy másik törvény elvette a közszolgálati televízió függetlenségét." ...és a ti médiátok?! Ahol 5 nappal a történtek után (és csakis bizonyítékok ezreinek a hatására) meritek bevallani, hogy kanos arabok ezrei izgultak rá az asszonyaitokra Németország nagyvárosaiban?! (És nem csak Kölnben!!!) Azért van bőr a képeden, te hányadék... Ha a német sajtó a "független sajtó" etalonja, akkor arra csak egyetlen megjegyzésem van. "NEIN! DANKE!"
1120
2016. január 06. 21:28
"Először Magyarország, most Lengyelország. Kelet-Európa egyre inkább hasonlít Oroszországra: tekintélyelvű, szűk látókörű és rasszista. Van-e elég ideje Európának a későn érkezők modernizálására? Vagy inkább új unió kell, a kelet nélkül?" Röhög. Ásít. Lapoz.
Peter8811
2016. január 06. 20:45
Slechte Die Spiegel.
Szvidrigajlov
2016. január 06. 17:46
Csak nem veszünk komolyan egy Jákobot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!