A Juncker-Navracsics levelezés margójára

2015. december 04. 11:13

Navracsics az első adandó alkalommal szembefordult azzal az uniós szabállyal, hogy a biztosok soha nem nemzeti érdekeket felvállalva lépnek fel a munkájuk során. Mihez kezd Navracsics, ha súlyosabb ügyek kapcsán kerül terítékre Magyarország?

2015. december 04. 11:13
Hajdu Nóra
Hajdú Nóra blogja

„Karinthy Frigyes címbeli szellemes mondása jutott eszembe miközben olvastam Jean-Claude Juncker Navracsics Tiborhoz intézett, most nyilvánosságra került levelét. Nem lehet könnyű helyzetben a magyar uniós biztos, miközben egyszerre érzi magán a nyomást, hogy »védje meg« úgymond Magyarországot és közben azt is tudja – sőt a Mandinernek idén ősszel nyilatkozta is – hogy a hazai jobboldalon egyedüliként maradt elkötelezett európai.

Hogyan is jutottunk el idáig: az történt, hogy az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a Wake up Europe! című polgári kezdeményezést, amely siker esetén arra kéri a Bizottságot, hogy javasolja a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását, vagyis annak a vizsgálatát, hogy a magyar kormány tiszteletben tartja-e az alapvető európai értékeket a működése során. Navracsics Tibor pedig levélben tiltakozott, hogy azon a kollégiumi ülésen döntöttek erről, amikor ő nem volt jelen, de annak a véleményének is hangot adott, hogy a benyújtott kezdeményezés jogilag sem megalapozott. Minderre pedig megérkezett Juncker levele, amelyben felszólítja a magyar biztost, hogy ne képviselje az Orbán-kormány politikai irányvonalát Brüsszelben, mert ez nem fér össze a munkakörével.

Ez a feladat megoldhatatlan lesz Navracsicsnak – uniós vezetőként ugyanis nem lehet egyszerre kint is, bent is lenni. Egy évi biztosi munka után viszont láthatóvá vált, hogy azok az aggályok, amelyeket már megválasztásakor sokan hangoztattak a fideszes politikussal szemben, igenis alaposak voltak: az egykori igazságügyi minisztert azzal a kifejezett szándékkal jelölte Orbán Viktor, hogy legyen előretolt bástyája a kormánynak Brüsszelben. Ezért nyilatkozta jelölésekor Navracsics, hogy szándékai szerint »az unióban Magyarországot, itthon pedig az uniót« képviseli majd. Már akkor láthatóvá vált, hogy teljesen félreérti a szerepét, hiszen az unió szabályai fehéren-feketén kimondják: a biztosok megválasztásukat követően leteszik az útlevelüket és működésük során nem országukat, hanem az unió egészének érdekeit kell képviselniük.

A mostani Juncker-Navracsics levelezés kapcsán az is nyilvánvalóvá vált, hogy különösen előrelátó, helyes döntés volt a bizottsági portfóliók kijelölésekor az állampolgári jogok területének elvétele a magyar biztostól. Navracsics ugyanis az első adandó alkalommal szembefordult azzal az uniós szabállyal, hogy a biztosok soha nem nemzeti érdekeket felvállalva lépnek fel a munkájuk során.

Gondoljunk csak bele: ha már egy kevés sikerrel kecsegtető állampolgári kezdeményezés nyomán levelezésbe kezdett Navracsics, mihez kezd, ha súlyosabb ügyek kapcsán kerül terítékre Magyarország? És mi lesz az a pont, amikor biztosi munkája során úgy érzi, elérkezett az idő arra is, hogy megmutassa, valóban ő az egyedüli elkötelezett európai a magyar jobboldalon?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hora
2015. december 04. 18:08
Ez most post vagy pre menstruációs probléma? :) Jól van leültem, egyes.
balbako_
2015. december 04. 17:31
" Térden csúszva járultunk Erdogan színe elé. Most aztán úgy játszik velünk, ahogy akar” - fogalmazott Marc Pierini, az EU korábbi törökországi nagykövete a közelgő EU-török tárgyalások előtt.
néhai Ch.Pilot
2015. december 04. 17:06
Szeretném leírva látni azt az unijós szabályot, hogy a biztos soha nem állhat saját nemzete védelmére. Érdekes lenne, mert ennek olyan olvasata is van akkor, hogy az uniós biztosnak kötelessége saját nemzete ellen fordulni. Illetve feltételezi, hogy az Unió eleve nemzetellenes, pontosabban az őt alkotó nemzetekkel direkt ellenséges képződmény. Szép kis paradoxon. Vagy hasonló... De: kérdés, hogy amikor Navracsics Tibor ellenzi a Magyarország elleni 7-es cikkely alkalmazásának vizsgálatát, nem az Unió érdekeit védi-e? Hiszen óriási blama lenne az Uniónak, hogy egy tíz éve tagságra alkalmasnak talált ország ellen egyszerre csak a legsúlyosabb szankció bevezetését indítja el. Ráadásul az eljárás folyamán minden kétséget kizáróan ki fog derülni, hogy alaptalanul! És ez lenne a valódi blamázs! Hamisan vádolni egy országot az uniós normák olyan fokú megszegésével, amire csak a 7. cikkely alkalmazása nyújthat gyógyírt! Navracsics ettől védi/védte volna az Uniót, de Junkers egy korrupt, részeges barom Persze Trianon óta tudjuk, hogy a magyarokkal szemben minden rágalmazás megengedett és elfogadott. És i. sz. 907 óta tudjuk, Nyugat Európa jelmondata: Ugros eliminandos esse. A 7. cikkely alkalmazása tulajdonképpen egy újabb trianoni döntés lenne Magyarország ellen.
1istvan
2015. december 04. 15:33
honnan tudja ez a buta liba, hogy magyarország érdekében akart felszólalni? és ha az egész unió érdekeit képviselte volna, mondjuk a négy visegrádiét nem? és ha a négy visegrádiét kis, akkor már nem is szólhat? még akkor se ha mondjuk a négy visegrádi ellen beszél? főleg akkor nem, ha a négy visegrádinak, óóóóóurambocsá!!!! még a magyarokéval is megegyezik, meg az az eu érdeke is akkor azért, mer t magyar érdek is kussoljon? áááh minek húzom fel magam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!