Mindig a vers volt az első az életemben

2015. november 16. 10:55

Nem válok drámaíróvá. Nem azért mondom ezt, mert jól hangzik, hanem mert valóban nem vagyok az. Interjú.

2015. november 16. 10:55
Szálinger Balázs
Színház.hu

 A szerzőktől általában azt szokták elsőként kérdezni, hogy »mikor kezdtél el írni«. Nem szeretném, ha kellemetlenül éreznéd magad, ezért ezt nem kérdezem meg. Tudni lehet rólad, hogy sokféle műnemben és műfajban alkotsz, melyik áll hozzád a legközelebb?


Mindig is a vers volt a legvonzóbb számomra, mindig ez volt az első az életemben. Hogy az időm nagy részében melyik műnemmel foglalkozom többet, az sajnos változik. Azért mondom, hogy sajnos, mert szívem szerint csak lírával foglalkoznék, mégsem írtam a Köztársaság megjelenése után több mint három évig. Nem is lehet erőltetni.
 
Az utóbbi hét évben mégis drámafordítással, mesedarabok és librettók, drámai költemények és drámák írásával foglalkoztál.

Ez igaz, de ettől még nem válok drámaíróvá. Nem azért mondom ezt, mert jól hangzik, hanem mert valóban nem vagyok az. Ma voltam a Becsvölgye próbáján. A rendező és a színészek különböző megoldási javaslatokat és véleményeket vetettek föl a darab kapcsán, és volt, hogy én feltettem a kezem és azt mondtam: »oké, ehhez ti értetek jobban«. Zseniális ötletei voltak a színészeknek, szinte sajnálom, hogy már megjelent nyomtatásban a darab, mert olyan új dolgok kerültek bele a pécsi szöveges próbákon, amiket azonnal át kell vezetnem a saját példányomba is. Amit mondtak, annak túlnyomó részét elfogadtam, és megcsináltam minden olyan módosítást, amiről közösen úgy gondoltuk, hogy szükségszerű. Amikor bemutatkoztam nekik, azt mondtam, amit már régóta gondolok: a szöveg csak egy komponens az előadásban. Nem a szöveg a végtermék, hanem az előadás. Bízom benne, hogy van egy saját hátországom, aminek a vers az alapja. Az, hogy néha megjelenik az életemben egy fordítás, átírás, vagy egy klasszikus mese színpadi adaptációja, aminek esetleg nagyobb a hírértéke, az nem azt jelenti, hogy ez az alap megváltozott. A versben kevesebb a pénz, a színházban több, valamiből élni kell. Bármennyire is hülyén hangzik, ez van.
 
Tehát nem tartod a feladatodnak, hogy mint szerző, bármilyen formában is befolyásold a próbafolyamatot?

Egy ember vagyok a többi közül. Nekem is van véleményem, de abszolút meggyőzhető vagyok.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!