A baloldali gondolkodókat a halandzsázás és az egyenlőségmánia jellemzi

2015. november 03. 15:10

Ugyanaz a negativitás és a képtelenségek ugyanolyan, vidám elfogadása a jellemző a baloldalra, bármikor is úgy tűnik, hogy azok igazolják a negativitást. Interjú.

2015. november 03. 15:10
Roger Scruton
Catholic World Report

Az új könyve egy régi műve újrakiadása aminek mulatságos címe van: Fools, Frauds, and Firebrands. Mennyiben maradt ugyanaz a baloldal, mióta először kiadta a  Thinkers of the New Left-et 1985-ben? Mi változott?

Semmi, kivéve egy általános kulturális hanyatlást. Az egyenlőségmánia ugyanaz maradt, az antikapitalista retorika társul egy kissé növekvő ignoranciával az ügyben, hogy mit jelent a „kapitalizmus” fogalma és honnan származik. A hangsúly pedig eltolódott, most új áldozatokat keresnek, akikkel azonosulni lehet. Egyébként ugyanaz a negativitás és a képtelenségek ugyanolyan, vidám elfogadása a jellemző a baloldalra, bármikor is úgy tűnik, hogy azok igazolják a negativitást. 

Mit írt hozzá a Thinkers of the New Left ezen új kiadásához?

Írok benne Hobsbawmról és Adornóról, érintem Rortyt és Saidet, valamint kitérek a párizsi halandzsagyárra, Deleuze-ra, Guattarira, Lacanra, Badiou-ra. És Žižekkel fejezem be.

Miért fontos, hogy figyelmet szenteljünk ezeknek a baloldali gondolkodóknak? Nem kéne egyszerűen csak ignorálnunk mindezt a badarságot? Miért kell bármilyen mértékben foglalkozni velük?

Fontos, hogy be tudjuk mutatni a diákoknak, hogy miért beszélnek annyi ostobaságot ezek a gondolkodók, és ezek az ostobaságok miért vonják el a figyelmet a valódi, reményteljes, konstruktív gondolkodásról. Nem az a kérdés, hogy egy diákot is megmentünk-e – hanem hogy biztosítsuk az igazság jövőjét.

Mit gondol, Ferenc pápa baloldali? Vagy ha nem, nem lehet, hogy baloldali gondolatok befolyásolják?

Ferenc pápának nyilvánvalóan van egy olyan vágya, hogy elfogadja a szekuláris kultúra, ugyanakkor legitimnek fogadják el olyanok is, akik nem értenek vele egyet. Sok mindent fogadott el a baloldali programokból, valószínűleg anélkül, hogy túl sokat gondolkodott volna ezen. És persze végzetesen azonosította a szegénységet az egyenlőtlenséggel, anélkül, hogy felismerte volna, hogy az egyenlőség egyedül lehetséges biztosítása az, ha mindenkit egyenlően szegénnyé teszünk. Másrészt,  a túlnyomó része annak, amit mond, keresztény alapokon nyugvó, ortodox teológiának tűnik. (…)

Ön híres popkritikus. Miként volt képes  megrajzolni olyan szimpatikus és éleslátó portrét regényében, a The Disappeared-ben, miközben az illető nagy rajongója a heavy metalnak, egyben metálzenész is?

Be akartam lépni a lelkébe valakinek, akinek sérült a saját férfiassága, és aki az ősi férfi ilyen dramatizálásával kompenzál. És ugyanakkor azt is gondolom, hogy a metál valódi muzikalitással rendelkező emberek alkotása, akik súlyemeléssel fejlesztették zene izmaikat, és elvesztették a gyönyörű, bensőbb, női részt, ami az énekelt melódia.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2015. november 04. 10:58
Ha végig nézem a mai magyar meg EU-s baloldali/liberális vezetőket/szocik,szocdemek,zöldek,libsik...../nagyrészt azt látom,hogy kevés kivétellel mind a pillanatnyilag tetsző, de amúgy teljesen alaptalan dumával emelkedtek oda ahol most vannak.Jellemző, hogy jó néhánynak még középszintű végzettség sem kellett sőt ma sem szükséges. Ezek száz év alatt semmit nem változtak.Pofa legyen,ész nem kell. Ez majdnem olyan mint '48-ban itthon,amikor a kéményseprőből lett gépgyár igazgató vagy foltozóvargából tüzérszázados!!!
sárospataki lány
2015. november 03. 22:33
ignorancia = ignorance = tudatlanság csak szólok.
Vezetéknév Utónév
2015. november 03. 21:51
Baloldali "egyenlőségmánia" nélkül nem lenne választójog, 8 órás munkanap, minimálbér, fizetett szabadság, táppénz, szociáli segély, szakszervezet, törvény előtti egyenlőség, ingyenes oktatás és egészésgügy stb. Lehet, hogy Scruton szerint ez halandzsa, de az emberek túlnyomó része igen morcos lenne, ha ezeket elvennék tőlük.
Mich
2015. november 03. 19:37
A baloldalt a halandzsa és az álszentség jellemzi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!