Örök élet, ingyensör

2015. november 10. 18:33

A populista szólamokkal operáló, ráadásul többnyire nem is humoros (persze ez szubjektív) viccpártok nem érzik, hogy tevékenységükkel ártanak a demokráciának.

2015. november 10. 18:33
Földi Bence
Magyar Nemzet

Ha ennyien készek vagyunk Darth Vaderre szavazni, akkor kire is haragszunk? – tette fel a kérdést nemrég Anatolij Bojko megyei szervezeti elnök az ukrán Darth Vader Blokkjából, és ezzel rá is tapintott az efféle viccpártok alapvető problémájára. A populista szólamokkal operáló, ráadásul többnyire nem is humoros (persze ez szubjektív) viccpártok nem érzik, hogy tevékenységükkel ártanak a demokráciának. A demokratikus intézményekkel szembeni bizalom az elmúlt évtizedekben fokozatosan csökkent, ennek folyományaként alakultak ki a fentebb tárgyalt formációk. Csakhogy a választók nem látják, hogy az intézmények, amelyekben már nem bíznak, részben miattuk lettek olyanok, amilyenek, hiszen szavazatukkal elősegítették ezek megalakulását, működését.

A viccpártok szavazói lényegében saját magukkal küzdenek, a múltban hozott rossz döntéseiket igyekeznek humorral elmismásolni. Ez meglehetősen lusta hozzáállás részükről, hiszen önmaguk aktivizálása helyett olyan alakulatokkal szimpatizálnak, amelyek végső soron azt hirdetik, hogy a demokrácia nem működik. A viccpártok a politika folyamatos kifigurázásával élnek, azon a szférán röhögnek siránkozva, amelynek kialakításából a választópolgárok aktívan kivették a részüket. Így e formációk a választókat kimondatlanul is butának, rossz döntéseket hozó társaságnak tartják. Ezzel a demokrácia alapvetését kérdőjelezik meg: azt, hogy a választók képesek gondolkodni, és eldönteni, mi számukra a legjobb.

Egyesek szerint a humorista politikusok és a viccpártok pozitívumai közé tartozik, hogy ők legalább őszinték, míg valódi politikusaink hazudnak nekünk. De valójában ezzel is csak a bizonytalanságot növelik, hiszen egy viccpártnál még annyira sem lehet megsaccolni, mit tenne hatalomra kerülése esetén, mint »normál« pártjaink esetében. Egy-egy viccpárti ígéret elsőre jól hangzik ugyan (Örök élet! Ingyensör!), de ezek biztosan nem teljesíthetők. Hosszabb távon pedig a közélet »komolytalanításának« kiszámíthatatlanok a hatásai.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2015. november 11. 12:07
Azért az tényleg érdekes lenne, amikor a kétfarkú kutya nekiül államigazgatást szervezni, vagy a gazdaságot megreformálni a hülyeségei alapján. Az asztalt pedig lassan körbeszállongják a héjják, körbeülik a különböző gazdasági és hatalmi érdekcsoportok képviselői, akik nem viccelnek, és nem is igazán értik a viccet, de villámgyorsan megértetik veled merre hány méter és hol a helyed, mi a dolgod. Akik nélkül mondjuk a viccpárt választást sem nyerne, de ez is mindegy. Szóval könnyű kívülről savazni bármely döntést, de amikor beállsz az erővonalak közé, korlátolt forrásokból igazgatni egy országot, hamar lejössz az uborkafáról, leülsz az asztalhoz, és villámgyorsan megtanulsz felnőtt családfő módra tervezni és számolni. Amikor pedig kiderül hogy nem fogsz mindenkit boldoggá tenni, akkor jönnek a hülyék az utcán és megmondják a tutit.
Csomorkany
2015. november 11. 09:53
A derék posztolónak akkor lenne igaza, ha viccpártok nélkül mindenki, tehát a választók 100%-a leszavazna a "komoly" pártokra. Dehát szó sincs erről, a választásokon a választóknak majdnem a fele nem vesz részt. Ha a politikai rendszerrel kapcsolatos kiábrándultság legalább egy viccpártra leadott protestszavazatban megnyilvánul, az több, mint szimplán távol maradni. Kb. ahhoz hasonlít, mint érvénytelenül szavazni. Egy választó nagyon keveset tehet azért, hogy ne szar és fos közül kelljen választania, de ez az egyik, amit megtehet. Sajnos valódi kockázata a dolognak, hogy a viccpártok általában tényleg rendelkeznek konkrét irányultsággal, nálunk ez a vastagbőr-bloggal kötött koalában bukott ki, és így az ember akarata ellenére valakinek a konkrét hülyeségét támogatja. Legjobb mégis érvénytelenül szavazni.
august
2015. november 11. 07:06
Ne legyünk ilyen szigorúak a viccpártokkal, ők ugyanis direktbe, (viccbe csomagolva) teszik azt amit a kedves liberálisok, vagyis nincs olyan dolog a világon, amit ne lehetne átértelmezni, 1000 éves hagyományaiból kiforgatni, szavak eredeti jelentéseit ellenkezőjére fordítani, egyszerű mondatokat kifordítani, és bárkit nevetségessé tenni. Viszonylagossá tenni értékeket, törvényeket, emberi sorsokat, természeti, fizikai törvényeket. A viccpártok csak nyíltan fölvállalják mindezt. A nagy és mindent elsöprő nihilizmust.
Mich
2015. november 10. 23:04
Persze viccpártok nem csak Ukrajnában vannak - Magyarországon (az MSZP jóvoltából) négy is van belőlük a Parlamentben: MLP, PM, Együtt, DK... és akkor még a Parlamenten kívüliekről (pl. a MoMa meg a Kétfarkú) nem is beszéltünk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!