Fiúk cinkkoporsóban (előszó, részlet)

2015. október 08. 13:31

Nekünk nem kell a szabadság. Nem tudjuk, mi az. Mit kezdjünk vele?

2015. október 08. 13:31
Szvetlana Alekszijevics

„Nekünk nem kell a szabadság. Nem tudjuk, mi az. Mit kezdjünk vele? A mi történelmünkben nincs egyetlen nemzedék sem, amely ne rendelkezne hadi tapasztalattal, a gyilkolás tapasztalatával, egyetlenegy sincs, amelyik csak egyszerű élettapasztalatra tett volna szert. Vagy harcoltunk, vagy a háborúra emlékeztünk, vagy a háborúra készültünk. Sosem éltünk másképp. Ráadásul mi közösségi emberek vagyunk. Képtelenek vagyunk külön élni... És saját magunkért, a saját bűneinkért felelni. Sosem éltünk így... Így aztán milyen vezeklésről és megtisztulásról beszélhetünk? Kórusban az ünnepnapokon énekelnek, és a katonák, ha masíroznak. Vezekelni viszont egyedül kell... A szenvedésben az ember nagy, nélküle viszont gyakran kicsi.

Emlékszem, hogy A háborúnak nincs női arca című könyvem egyik hősnője mennyire megrendített, amikor elmondta, milyen szörnyű volt látni csata után az elesetteket – a mieinket és az ellenségeinket... Fiatalok voltak... Úgy hevertek a földön, mint a szanaszét gurult krumplik... Ennek az asszonynak odaadtam az elbeszélését, hogy olvassa el, mire az egészet áthúzta, és hozott nekem egy beszámolót a hazafias munkájáról. »Ezt közöltesd – mondta –, a másikat pedig csak azért meséltem el neked, hogy megértsd, milyen szörnyű volt nekünk a háborúban.« A saját igazságát követelte, úgy, ahogy ő értelmezte azt. Egyszerűen csak az életet akarta. De hogyan lehet megmagyarázni neki, hogy ez az élet túl van a művészet határain? A szerző önkényessége egyvalamiben nyilvánul csupán meg, hogy ezt az életet művészetté változtassa. De vajon a művészet megbirkózik-e a mi életünk egész szörnyűségével? Nyomban az »afgánok« után visszajön a háborúból a »csecsen« nemzedék. A puskás ember örökkévalónak tűnik.” 

Részlet a 2015-ben irodalmi Nobel-díjat kapó Szvetlana Alekszijevics Fiúk cinkkoporsóban című könyvének előszavából. (ford. Enyedi György, Európa, 1999.)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. október 09. 08:28
Nem tudom miért van az, ha valaki kap egy díjat, rögtön elkötelező kijelentéseket tesz valami politikai irányzat mellett. Ez nem irodalmi díj lenne?manapság most már muszáj mindig valamilyen fazékba beleugrani és onnét kiabálni? Ez a nő is..
balbako_
2015. október 09. 06:24
Legalább a kommunizmust elítélő - és a bamba Nyugatnak megmutató - alkotót díjaztak. (Minden 100 holokauszt témára egy ilyen is jut)
ZolieM
2015. október 08. 16:07
"...A mi történelmünkben nincs egyetlen nemzedék sem, amely ne rendelkezne hadi tapasztalattal, a gyilkolás tapasztalatával, egyetlenegy sincs, amelyik csak egyszerű élettapasztalatra tett volna szert. Vagy harcoltunk, vagy a háborúra emlékeztünk, vagy a háborúra készültünk. Sosem éltünk másképp..." Ez akár az amcsikról is szólhatna.
eligold
2015. október 08. 15:12
Felesleges tolnotok ezt a nőt, hisz ti is tudjátok mi is tudjuk, hogy az irodalmi Nobel díj nem arányos a teljesítménnyel. Csak azért hagy ne olvassam már el mert idézgettek tőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!