Létezhet-e Orbán-Merkel paktum?

2015. október 27. 15:46

Aki – akár a magyar jobboldalon, akár másutt - a német kancellár kudarcára tesz, vagy abban reménykedik, súlyosan téved. Aki pedig – akár a német baloldalon, akár másutt - a magyar miniszterelnök bukására tesz, vagy abban reménykedik, az is fényévekre van a realitásoktól.

2015. október 27. 15:46
Prőhle Gergely
Messzelátó

„A Der Spiegel publicistája nem kerülgette a forró kását, írásának címe egyértelmű: A fasizmus él. A szerző nem akárki, Jakob Augstein, a lapalapító Rudolf Augstein fia, aki cikkében hosszasan fejtegeti, hogy milyen szociológiai folyamatok vezettek az idegenellenesség mostani megnyilvánulásaiig. És valóban: hétfő este újfent több, mint tízezer ember tüntetett a Pegida mozgalom szervezésében Drezda belvárosában. A Patrióta Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen – ezt jelenti a Pegida betűszó – nem véletlenül választották a hétfő estéket felvonulásuk időpontjául. Ekkor zajlottak ugyanis a rendszerváltozás időszakában azok a tüntetések, ahol a kelet-német polgárok a »Wir sind das Volk – Mi vagyunk a nép« mondatot skandálva igyekeztek megroppantani a Német Szocialista Egységpárt (NSzEP) hatalmi és véleményalkotási monopóliumát.

 Az 1989-es és a jelenlegi helyzet közötti párhuzamot persze véletlenül sem szabad túlerőltetni, ám a legutóbbi történelmi léptékű változás felidézése minden oldalon segít világossá tenni a helyzet súlyosságát. Ennek megfelelően az sem véletlen, hogy a CDU ifjúsági szervezetének múlt hétvégi kongresszusán a kancellár a saját helyzetét Kohl kancelláréhoz hasonlította, akit pártjában  – épp a rendszerváltozás időszakában -  számos belső kritika ért, olyannyira, hogy az 1989 szeptemberi brémai pártkongresszuson az ellenlábasok a kancellár-pártelnök leváltását célozták meg – mint tudjuk sikertelenül. Van azonban egy kevésbé heroikus áthallás is az 1989-es és a mostani helyzet között. Merkel kancellárnak az az augusztus végi mondata, mely minden szír menekült németországi befogadásáról szólt, hatását tekintve ahhoz az 1989 novemberi, az NSzEP KB ülését követő  bejelentéshez volt hasonlatos, aminek félreérthető volta a berlini fal leomlásához vezetett. Ne felejtsük el, hogy a befogadásról szóló mondat félreérthetősége vezetett annak idején a kaotikus viszonyokhoz a Keleti Pályaudvarnál. (...)

Ám bármennyire is globális probléma a migráció, a választások mindig belföldön dőlnek el, így a menekültügy is mindig belpolitikai fénytörésben jelenik meg. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a hétvégi lengyel választások látványos eredménye, melyben közrejátszott a PiS-nek a magyar kormányéhoz nagyon közeli álláspontja a menekült-kérdésben. Aki – akár a magyar jobboldalon, akár másutt - a német kancellár kudarcára tesz, vagy abban reménykedik, súlyosan téved. Egyrészt nincs helyette más, másrészt ő sem szuicid hajlamú politikus, ő is választást akar nyerni. Aki pedig – akár a német baloldalon, akár másutt - a magyar miniszterelnök bukására tesz, vagy abban reménykedik, az is fényévekre van a realitásoktól. Csakhogy míg Németországban – a jövő tavaszi tartományi választásokhoz időzítve - a baloldal megerősödését kell elkerülnie a CDU elnökének, s ezért középről, sőt akár balról is be kell gyűjtenie a szavazatokat, Magyarországon a Fidesztől jobbra erősödő választói tábor további növekedését kell megakadályoznia a párt elnökének. (...)

Ám ahogyan a bevezetőben idézett Spiegel-publicisztika címe is mutatja, az álláspontok polarizálása továbbra is biztos eleme marad a sajtó eszköztárának, s ebben Orbán Viktor további démonizálása nélkülözhetetlen elem, bármennyire is igaza van. Pedig a rendszerváltozás időszakának megidézése során a harmonikus magyar-német politikai együttműködés távlatai szempontjából érdemes lenne felidézni az 1989 szeptemberi brémai CDU kongresszusnak azt a ritkán emlegetett momentumát, amikor Kohlnak sikerült megegyeznie Németh Miklóssal arról, hogy a határnyitás időpontját az ő kongresszusi beszédének időpontjához igazítsák.  Az párton belüli ellenlábasok támadása a hír bejelentése nyomán végképp hamvába holt, Kohl pedig még 9 éven át az immáron egyesült Németország kancellárja maradt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2015. október 27. 23:55
Hát attól függ. Mármint a migránsoktól. Ha még egy félmilliónyi bemarsíroz az elkövetkező pár hónapban Németországba belőlük, akkor Merkelnek lőttek. Nem kicsit, nagyon. Akár még gyurcsányi mélységek is megnyílhatnak előtte...... Merkel már csak a télben és fagyban bízhat.....
Brigadéros
2015. október 27. 21:23
Csak az nem jön le, mire alapozza azt a megállapítást, hogy téved, aki Merkel kudarcára következtet?! Amit Merkel művelt, az maga a kudarc!
zenebono
2015. október 27. 18:59
Pröhle miért tesz ilyen kategorikus kijelentéseket? És ha Merkel heteken belül bukik? Kiváncsi vagyok, hogy hogyan fogja kimagyarázni.
Tündér_Lala
2015. október 27. 18:54
Nagy kérdés, hogy hol tart a németek agymosása (no nem a nyilvánosság elött, hanem a szavazófülkékben). A kérdés ugyanis az, hogy a német identitás, a német mentalitás (a munkához való hozzáállás, a kulturához való viszony, stb.) mennyire marad meg, mennyire hígul fel az idegenek tömeges befogadása után. Hogy plsztikusan mondjam: érdemes lesz-e még német autót venni. Az egyébként igaz, hogy Merkel helyett egyelőre nem látszik más. Az is igaz hogy a sajtó PC terrorjától tartva mire hajlandók még a politikusok. De a helyzet előidézhet egy a PC enyhülését eredményező közbeszédet, mert a hazugságáradatot ott is nehezen viselik. (Mint ahogyan nálunk a Jobbik megtépázta a PC hazugságáradatot, legfontosabb feladatát betöltve.) Mindenesetre kétségtelenül érdekes egy helyzet és eljuthatnak oda, hogy a fasizmus varázsjelzője elveszíti a jelentőségét. (Azért mégis röhely, hogy a legalapvetőbb önvédelmi és érdekérvényesítési reakciókat is fasizmusnek bélyegzik és ezt mindenki tudomásul veszi.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!