Politikai kormányzás

2015. október 05. 19:54

Hamarosan két, a fenti értelemben vett politikai kormányzást szolgáló minisztérium fog működni, miközben az oktatást, a kultúrát vagy a szociális területet továbbra is csak államtitkárok képviselik.

2015. október 05. 19:54
Pápay György
Magyar Nemzet

„A 2010-es választások előtt a Fidesz takarékossági okokból a tárcák számának csökkentését ígérte, és ígéretét be is tartotta: mindössze nyolc minisztériummal vágott neki a kormányzásnak. Ehhez többek között az kellett, hogy a humán területeket egy csúcstárca (korábban Nemzeti, ma Emberi Erőforrások Minisztériuma) alá vonja össze. Az, hogy az egészségügy vagy az oktatás nem kapott külön minisztériumot, hanem csupán államtitkári szintű képviselettel rendelkezik, egyértelműen gyengíti e területek kormányon belüli érdekérvényesítő képességét. A humán szféra képviselői közül ezt mégis sokan elfogadták, belátva, hogy a Fidesznek a 2010–2014-es ciklust válságkezelő üzemmódban kellett megkezdenie a szocialista kormányok áldásos tevékenységének köszönhetően.

2014-ben annál többen remélték, hogy a gazdaság stabilizálódásával a humán csúcstárcát szétválasztja a kormányzat, de legalább az egészségügy külön minisztériumot kap. A minisztériumok száma valóban emelkedett, hamarosan tíz lesz belőlük, a többletet azonban nem újabb szakminisztériumok adják. Éppen ellenkezőleg: az új ciklusban minisztériumi rangra emelkedett a Miniszterelnökség, s most a kormányfő politikai kabinetfőnökévé kinevezett Rogán Antal kap – a kialakult látszat alapján szükségmegoldásként – új tárcát Miniszterelnöki Kabinetiroda néven. Vagyis hamarosan két, a fenti értelemben vett politikai kormányzást szolgáló minisztérium fog működni, miközben az oktatást, a kultúrát vagy a szociális területet továbbra is csak államtitkárok képviselik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2015. október 06. 14:57
Nem vitatom, hogy a politikai kormányra szükség volt a 2010-et követő években, amikor a teljes államapparátust meg kellett tisztítani a szoclib garnitúrától. Ha végeztek vele, illő volna a szakmai kormányzást előtérbe helyezni. Ha pedig nem végeztek, az azért ciki, mert egy fél ciklusnak is elégnek kellene lennie a takarításhoz.
BőröndÖdön
2015. október 06. 13:02
A magyarvizslás,hunvald tóni,mint miniszter,van még lejjebb??
Gregorius
2015. október 06. 11:47
Szerintem sem szerencsés a dolog. Az egészségügynek, de az oktatásnak is önálló minisztérium kellene, így ugyanis sokkal kisebb az érdekérvényesítő képességük. A Miniszterek a Kormányülések állandó meghívottjai, és mint ilyenek, akár napirenden kívül is megemlíthethetnek valamilyen fontos, megoldandó problémát.
Peter8811
2015. október 06. 05:36
Vágd le a szakálladat, mert így olyan politikai népbiztos formája van a fejednek Gyuri bácsi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!