Vésők

2015. október 29. 08:14

Sem bal-, sem jobboldali kormányok nem akartak ujjat húzni a nagy Szovjetunió örökösével, Oroszországgal, hiába nevezhető a felirat tartalma, khm..., legalábbis túlzónak.

2015. október 29. 08:14
Hancz Gábor
Kisalföld

Sokan persze egyszerűen hazugnak mondanák, de ebben nincs teljesen igazuk. Katus László néhai történészprofesszor fejtette ki egy ízben érzékletesen, hogy ne tekintsük jogtalannak azok érzéseit, akik a rettenetes náci és nyilas terror után valóban felszabadulásként élték meg a Vörös Hadsereg bejövetelét, miként az is nyilvánvaló, sokan legfeljebb megszabadulásnak tartják a történteket. Vagy még annál is rosszabbnak: be- vagy elszabadulásnak. Erre javasolta Ungváry Krisztián történész a félszabadulás szó bevezetését, mint ami közös nevezőt jelenthetne mindenki számára.

Ebben az országban azonban nem szokás a közös nevező – ha csak a történelmünket nézzük, akkor az elmúlt száz évből a Rákosi-rezsim kivételével ez mindegyik korszakra igaz, pedig akadt vagy nyolc-tíz. Ahogy korábban, úgy most is az egyik oldalon áll honfitársaink egyik fele, vésőket markolva, velük szemben a másik, dacosan. Pedig néha kezet kéne tudni fogni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2015. október 29. 10:20
A Szovjetunió állampolgárai közül is rengetegen voltak, akik felszabadítóként köszöntötték a hitleri Németország csapatait. (Sztálin elvtárs egyedül a mesterséges ukrajnai éhínséggel több embert küldött halálba, mint Hitler összesen.)
Senye Péter
2015. október 29. 09:34
Volt már ilyen emlékmű problémánk. Buda 1849-es visszafoglalásakor elesett Hentzi tábornoké. Ferenc József igencsak nagyra értékelte becsületszavát megszegő katonáját. Egy ideig a budai Szt. György téren állt emlékműve, majd áthelyezték a budai hadapród iskola kertjébe. Időnként befedték, nem az időjárás viszontagságai, hanem visszatetszést keltő látványa miatt. Nem emlékezhetünk jó szívvel az 1945-ös felszabad(d)ulásra, de ha az oroszoknak jelent valamit, valami kevésbé feltűnő helyet lehet neki biztosítani.
di maggio
2015. október 29. 09:31
"Pedig néha kezet kéne tudni fogni."Kezdjétek el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!