Nem akarok mindenáron miniszterelnök lenni

2015. szeptember 10. 13:39

A Jobbik számomra soha sem volt szélsőjobboldali, fasiszta, nemzetiszocialista, rasszista vagy antiszemita párt. Interjú.

2015. szeptember 10. 13:39
Vona Gábor
atv.hu

Ha már a kamaszkort említi, Tapolcán azt állította, hogy ideológia szempontjából nem változott a Jobbik, csak átlépett a felnőttkorba. Miket sorolna még a párt múltjából a kamaszkori botlások kategóriájába? 

Biztos sok minden van, de egyik sem olyan, amit ki szeretnék iktatni a múltunkból, mert azt gondolom, hogy mindennek megvolt a jelentősége, mindegyik hibánkból tudtunk tanulni. És persze ide sorolandó az általam vadhajtásnak nevezett szélsőséges jelenségek kérdése is, amelyek sosem voltak a mi világunk.

Akkor vállalható volt, de ma már nem tudnak vele azonosulni?

Nem erről van szó. A Jobbik számomra soha sem volt szélsőjobboldali, fasiszta, nemzetiszocialista, rasszista vagy antiszemita párt. Ha ilyen emberek csatlakoztak hozzánk, vagy ilyen megnyilvánulások történtek, akkor azok túlfűtöttségből vagy tévedésből történtek. Ebben az én felelősségem, vagy a párt vezetésének a felelőssége annyi, hogy félrenéztünk, és abban bíztunk, hogy ezeket a jelenségeket majd az idő megoldja.

Az ön szájából hangzott el nyilvános rendezvényen, hogy a választások tisztaságának ellenőrzésére az iráni Forradalmi Gárdát hívja be Magyarországra. Egy lakossági fórumon pedig felajánlotta, hogy aki továbbra is zsidó származásúnak hiszi önt, az a szünetben kikísérheti a mellékhelységbe, és ellenőrizheti, hogy nem az.

Az előbbire mondom, hogy az az indulati részéhez tartozott a szerepléseinknek. A másik esetnél arra reagáltam, hogy a Magyar Fórum honlapjára felkerült egy hamisított meghívó az állítólagos barmicvómról. Elismerem, hogy ez nem volt egy ízléses poén, de erre a fajta provokációra abban a helyzetben megfelelő válasznak tűnt. Istenfélő emberként mindig arra törekedtem, hogy senkit se bántsak meg a vallásos érzületében, és nem lehetetlen, hogy ez ott sikerült.

Emiatt is nagy kérdés számomra a jelenlegi helyzetben, hogy el tudjuk-e kerülni azt, hogy a migrációs probléma vallási színezetet kapjon. Félek, hogy ez lehetetlen. Jó lenne, ha nem alakulna ki egy iszlám-keresztény konfliktus Magyarországon, de Európában sem, mert abban nagyon nagy veszélyek rejlenek a jövőre nézve.

Mostanában többször szóba hozta, hogy korábbi nyilatkozata alapján iszlám szimpátiával vádolják, pedig a szövegkörnyezetből kiderül, hogy valójában miről beszélt. Hogyan kell érteni azokat a mondatait?

Törökországban tartottam előadást vallásos fiatalok előtt az isztambuli egyetemen. Ennek kapcsán kifejeztem, hogy Európa példát vehetne az ottani fiatalok vallásos elmélyültségéről. Ez akkor sem jelentette, és most sem azt jelenti, hogy Európa térjen át az iszlámra, hanem azt, hogy jó volna, ha a kereszténység is méltó helyére kerülne a kontinensen élő emberek életében. 

Életrajzi könyvében direktebben fogalmaz. Idézek: »Az emberiség tradicionális – a transzcendenst a hétköznapival együtt megélő – kultúrájának az utolsó védőbástyája az iszlám világ maradt. Amennyiben az iszlám elbukik, a fény szinte teljesen kialszik, és a globalizmus sötétsége előtt már nem marad érdemi ellenfél. Akkor tényleg véget ér a történelem«. Ezt ma is így gondolja?

Ez egy esszé az iszlámról, amelynek folytatásában benne van mindaz, amiről az előbb beszéltem. A keresztény Európa nem képes megőrizni az identitását, önfeladóvá vált. Az EU-val is az a problémám, hogy a Felvilágosodás előtti történelemről nem vesz tudomást. Így kihagyja a közös örökségből a görög filozófiát, a római jogot, a keresztény vallást, és a lovas nomád népeket.

Számomra az tűnik ki a mondataiból, hogy nagyobb becsben tartja az iszlámot, mint a kereszténységet. 

Ne azonosítsuk az iszlámot se a migránsokkal és pláne ne a terroristákkal. Én az iszlám alatt a saját hazájukban a vallásukat mélyen megélő egyszerű emberekre gondolok. 

Csakhogy nem mindegy, miben vannak elmélyülve. A Korán három alternatívát kínál a hitetlenek számára: betérés, adófizetés, halál. 

Ez az iszlám leegyszerűsítése. A Bibliában, főleg az ószövetségben is találunk olyan mondatokat, amelyek könnyen félremagyarázhatók. Én magam a szufizmust, az iszlám misztikát tekintem az iszlám csúcsának, bár lehet, hogy egy elefántcsonttoronyból szemlélem a valóságát. Engem is megrémít az a sok embertelenség, ami az iszlám nevében zajlik a világban, de szeretném hinni, hogy a vallások békében tudnak egymás mellett élni. Ehhez viszont be kell lássuk, hogy minden vallásnak és kultúrának a maga őshonos területén van létjogosultsága. Magyarországnak például nem érdeke, hogy egy bizonyos létszámarány fölötti muszlim közösség jelenjen meg nálunk, és átformálja az ország keresztény kulturális arculatát.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pál Pusztai
2015. szeptember 10. 23:17
A magyarok kaptak egy bal horgot a szociktól. Egy mocskos jobb horgot a Fidesztől. Most odatartják az arcukat,hogy a Jobbik orrba vágja őket. Na ez a nép ezért szív mindig.
katus
2015. szeptember 10. 21:53
600 fős bevándorlótanyát építenek Pintérék Körmenden - a polgármestert nem is értesítették Két sorban mintegy 16-18 sátrat állítottak fel reggel óta, úgy tűnik, fűthető sátrakról van szó. Közelebb nem lehetett menni, a körmendi rendészeti szakközépiskola területére nem engedték be a sajtót. A tábor az iskola és a temető közti részen lesz, távolabb a 8-as főút átmenő szakaszától. A Nyugat.hu nem hivatalos információkból értesült arról, hogy a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén egy 700 fős menekülttábort kezdtek el építeni. Bebes István polgármester a szentgotthárdi Opel-gyár mai ünnepségén nyilatkozott erről. Elmondta, bízik abban, hogy a tábor "megfelelő, ellenőrzött körülmények között működik majd", megfelelő személyzettel és háttérrel. A táborról hivatalosan nem kapott értesítést, az iskola területe a belügyminisztériumhoz tartozik, de azért elvárta volna, hogy tájékoztassák. Bebes bízik abban, hogy a városlakók életét ez a tábor nem fogja zavarni, de tart attól, hogy ha a táborlakók megindulnak a határ felé, akkor a 8-as főút átmenő szakaszán megbénítják a várost. Hozzátette, alapvetően nem tart a "menekültektől", hiszen "köztük sok a diplomás és a középosztályhoz tartozó", és kifejtette reményét, hogy a városlakókra a tábor nem lesz negatív hatással. Jobbik: nem akarunk bevándorlókat Körmenden! A Jobbik határozottan tiltakozik az ellen, hogy akár csak egy napig is bevándorlók tartózkodjanak Körmenden. A Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén most épül a sátortábor, ami arra enged következtetni, hogy rövid időn belül migránsok szállják meg a területet. Felszólítjuk a városvezetést, hogy nyilatkozzon: érkeznek-e, és ha igen, mikor és mekkora létszámban bevándorlók a városba. A Jobbik követeli a lakosság részletes tájékoztatását! - írja közleményében Bana Tibor körmendi választókerületi elnök és Holecz Ferenc körmendi választókerületi szervező. Frissítés: közben tájékoztatták a polgármestert - igazán rendesek Újabb ideiglenes gyűjtőpontot létesít a Belügyminisztérium, ezúttal a körmendi rendészeti szakközépiskola területén - erősítette meg a tárca csütörtökön. Bebes István, Körmend polgármestere az MTI-nek elmondta, a nap folyamán kapott tájékoztatást a belügyi tárcától arról, hogy egy 600 ember befogadására alkalmas ideiglenes gyűjtőpontot terveznek a településen, átmeneti jelleggel. Forrás: https://kuruc.info/r/2/148141/
katus
2015. szeptember 10. 21:45
Dánia simán megteszi, amit Orbán nem mer: regisztráció nélkül engedi át az országon a jövevényeket Dánia szabad utat enged a menedékkérőknek, hogy területén keresztül Svédországba vagy más északi országba utazzanak - jelentette be csütörtökön a dán rendőrség főnöke, Svédország ugyanakkor "szerencsétlen" lépésnek nevezte Koppenhága döntését. Stefan Löfven svéd miniszterelnök bírálta a döntést. "Nem állíthatjuk meg azokat a külföldieket, akik nem akarnak menedéket kérni (Dániában)" - mondta nyilatkozatában Jens Henrik Hoejbjerg dán rendőrfőnök, aki szerint a dán hatóságoknak nincs más választásuk, mint tovább engedni őket, szabadon utazzanak, ahová csak akarnak. Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze a politikai pártok vezetőit, ezután pedig "teljes támogatásáról" biztosította a rendőrség döntését. A jobbközép irányzatot képviselő kormányfő elmondta, hogy legalább 3200 migráns lépett be Dánia területére vasárnap óta, közülük 668 ember folyamadott menedékért ebben az országban. Többségük azonban tovább akar utazni Svédországba, Norvégiába vagy Finnországba. Különösen a svédországi "gáláns" menekültpolitika vonzza őket, akárcsak az, hogy sokuknak hozzátartozóik, rokonaik élnek ott. Emiatt az utóbbi napokban több száz menedékkérő nem volt hajlandó regisztráltatni magát, ujjlenyomatot sem engedett venni Dániában. Ezzel kapcsolatban a kormány válságülése után Rasmussen miniszterelnök meglepetésének adott hangot, hogy a legtöbb "menekült" nem akar Dániában maradni. "Ha az emberek háború, illetve konfliktusok elől menekülnek, és Dániába jönnek, úgy gondoljuk, hogy olyan országba érkeznek, amelyik biztonságos, illetve ahol jól lehet élni" - fogalmazott a kormányfő, utalva arra, hogy hogy az ország területére belépett mintegy 3200 migráns közül kevesebb mint 670 ember folyamodott menekültstátusért Dániában. A dán hatóságok csütörtöki döntése ugyanakkor fagyos fogadtatásra talált a svéd kormány részéről. Stefan Löfven miniszterelnök az uniós előírások betartására hívta fel a figyelmet, elsősorban arra, hogy a menedékkérőket abban az EU-tagországban kell regisztrálni, ahová először belépnek. Ennek alapján szerinte "szerencsétlen" lépés volt a dán hatóságok részéről, hogy Svédországba "küldik tovább" a migránsokat. Morgan Johansson svéd igazságügyi és bevándorlási miniszter már szerdán arról tájékoztatta Inger Stojberg integrációs és lakáspolitikáért felelős dán minisztert, hogy a svéd kormány nem fogadhatja be törvényes keretek között a Dániából beutazni kívánó menedékkérők százait. A korábbi híradások szerint csütörtökön ismét megindult a vasúti forgalom a német-dán határon, Flensburg és Padborg között. A Reuters jelezte: mivel a menedékkérők zöld fényt kaptak a dánoktól, a következő órákban sokan vonattal fognak utazni Koppenhágába, ahonnan rövid idő alatt eljuthatnak Malmöbe az Öresund-hídon keresztül. A svéd migrációs ügynökség szerint az elmúlt hetekben 13 700-an érkeztek az országba, közülük vasárnap óta 686 ember kért menedékjogot Malmöben. (MTI nyomán)
katus
2015. szeptember 10. 21:37
http://m.blog.hu/va/varanus/image/Fabius/bkv/orb%C3%A1n-darling.gif
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!