Európa válsága

2015. szeptember 18. 16:26

Nem Európa van válságban, hanem intézményei és politikai elitje Merkeltől Orbánig.

2015. szeptember 18. 16:26
Pető Péter
Pető Péter
Népszabadság

„Ez a mobilitás természetes Európában és az Egyesült Államokban egyaránt, a motivációk nem különböznek a menekültekre ráolvasott szándékoktól. És a migránsok száma ma elhanyagolható a közösség lakosságához képest, nem jelentenek fenyegetést a munkahelyekre. Azt persze ettől függetlenül lehet állítani, hogy minden ideérkező az Iszlám Állam fedetlen ügynöke, különös tekintettel a térítő csecsemőkre, akiket a médiaszimpátia növelésére fejlesztett a terroristák innovációs osztálya. Ám ez éppannyira igaz, mint hogy mindenki az életét féltve rohant át Törökországon és Szerbián egyaránt, mert mindenhol vadásztak rá. Egyik verzió sem igaz, de mindkettő alkalmas arra, hogy úgy tegyünk, mintha historikus csúcsválsággal lenne dolgunk, miként arra is, hogy komolyan úgy foglaljunk állást: nincs itt semmi látnivaló, miközben ezrek rongyoltak be kontrollálatlanul az unió területére.

Az ügyet minden oldalról övező hisztéria alkalmas arra, hogy azt a látszatot keltse: Európa soha nem látott válságban van. Meccset csináltak a vándorlásból, amelyen valakinek nyernie kell, hajrá, magyar rendőr vagy hajrá, menekült. Pedig akár beszélhettünk volna arról is, hogy a jobboldal mondása legitim arról, nincs állam határ nélkül, s antropológiai pesszimizmusából okkal következik, hogy nem bízik idegen kultúrák képviselőinek sikeres integrációjában, okkal védi a magkultúrát.

A baloldalnak is lehetnének legitim félelmei, ha arról beszélne, a jóléti állam fenntartása viszonylag zárt társadalmakban lehetséges, s a politikai közösségen belüli egyenlőtlenségek csökkentését nem segíti elő a beáramló tömeg, miközben terepen a feltétel nélküli segítés az egyetlen morálisan vállalható álláspontja. Ám nincs itt már vita, csak mocskos plakátkampány, könyörtelen jobboldali részvétlenség és tökéletes baloldali mondáshiány, amennyiben hülye kormány, hülye kerítés.

Nem Európa van tehát válságban, hanem intézményei és politikai elitje Merkeltől Orbánig. Az Európai Unió közéleti lambadát jár a pávatáncesten.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. szeptember 19. 16:45
Dénia [Hozzászóló kiszűrése] 2015. szeptember 19. 09:31 @Brigadéros Tipikus baloldali módszer. A trutyi szétterítése." most jön a következő etap: "...Gondolatok Lukács György halálára Furcsa ember volt, kétségtelen. Felületesebb megnézésre emberi tisztaságot lehetett feltételezni benne. Belemászott ugyan a kommunista párt alkotta szemétkupac kellős közepébe, s amikor benn volt, észrevette, hogy ő az ilyesmitől piszkos lesz. Nem mászott ki belőle, csak éppen mocorogni kezdett, egyre nagyobb lyukat taposott ki magának a mocsok kellős közepén, óvatosan kesztyűs kézzel tologatta el maga körül az undorító sárdarabokat, s mikor már elég széles volt a lyuk, amiben ült, megelégedetten állapította meg: „Íme én teljesen tiszta vagyok.” A szag úgy látszik különösebben nem zavarta..."
Takács Dezső
2015. szeptember 19. 12:28
Buta gyermek fingod nincs miket irkálsz.Kell a szakképzett munkaerő hiszen itt nyugat Europában szárnyall a gazdaság !De marha sokan vannak munkanélkül mivel szakképzettek.Az afgán és szir tevehajcsár még a wc papirt sem ismeri ,nyelv nyomokban angol .De nem ért semmihez és ez hatványozottan eleve a szociális hálót igénybe vevőket terheli.Finnország máris adót emel mert anyagilag nem birják.Németország és Magyarország is erre volna kényszeritve ha " befogadná " a hulladékot.Eleve nyomor szint van odahaza és még a becsülettel dolgozóktól elvenni ?
berzsian56
2015. szeptember 19. 11:56
Ez igaz, csak nem úgy, ahogy te gondolod. Európa, az elmúlt hetekben felelőtlen politikusainak döntéseit követve sorozatos öngyilkosságot követett el. Temetéséről a későbbiekben, bevándorlók milliói folyamatosan gondoskodnak a muzúlmán szertartások szerint. Isten nyugosztalja. Ahogy a temetőkapukon meg vagyon írva:A.B.F.R.A A Boldog Feltámadás Reményében. Alszanak?
zoles
2015. szeptember 19. 09:24
Az európai baloldal van válságban veletek együtt, hülye gyerek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!