A katalán álom

2015. szeptember 30. 07:29

Valahol lennie kell egy középútnak a katalán függetlenség és a spanyol állami összérdek között.

2015. szeptember 30. 07:29
Aczél Endre
Népszabadság

„Artur Mas katalán elnöknek és híveinek nem szabad abba az illúzióba ringatniuk magukat, hogy ha egyoldalúan (értsd: Madrid egyetértése nélkül) kikiáltják a katalán függetlenséget, akkor ugyanazzal a mozdulattal maradnak az Európai Unió és az euróövezet tagjai. A ravasz David Cameron, tehát a brit kormányfő jó előre figyelmeztette őket – miként a skótokat is –, hogy ilyen sajnos nincs. Minden új európai államnak elölről kell kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat az unióval is, az európai központi bankkal is.

De a dolog politikai veleje – az én szememben – nem ez. Hanem az, hogy két nemzeti (kisebbségi) függetlenségi mozgalom, a skót meg a katalán az anyaországból való kiválás révén szuverén gazdagságról álmodozik. Kicsit csúnyábban szólva arról, hogy ami az övé (a skótoknál ez az energia, a katalánoknál a felhalmozott vagyon), azt nem adja oda a szegényebb régióknak. Hol ott az egész unió »arról szól«, hogy a gazdagok felzárkóztatják a szegényeket – Katalónia például Andalúziát. Aki ezt az alkut felmondja, felmondja Európát.

Ezzel együtt: Madrid éppenséggel adhatna nagyobb szabadságot a katalán parlamentnek az adó- és költségvetési politikában. Mas ugyan saját külügyminisztériumról és központi bankról is álmodozik – talán nem is annyira álmodozik, mint inkább az immár a kezében levő parlamenttel meg is akarja szavaztatni másfél éven belül –, de ez aligha megy a spanyol állami szuverenitás sérelme nélkül. De ha szíve szerint költhet vagy szabályozhatja az adókat (Skóciában van erre példa), attól nem omlik össze az ország. Valahol lennie kell egy középútnak a katalán függetlenség és a spanyol állami összérdek között.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vezetéknév Utónév
2015. szeptember 30. 10:47
A katalán függetlenség sorsa ugyanaz lesz mint a skóté: szavazáskor majd szépen rádöbbennek az emberek, mennyit vesztenének a spanyol/úniós állampolgárság hiányával.
Desmond123
2015. szeptember 30. 08:51
Helló,   Ön a tartozás? Voltál már megtagadták a kölcsönt a bank? Vagy van szüksége a kölcsönt fizeti ki számláit? aggódj, nem több, a segítség most jön, VINCOLLINS hitel cég egy hitel cég kínál mindenféle kölcsön az embereknek, cégeknek, amelyek a kölcsön alacsony kamatláb 3% velünk a kapcsolatot emailben: [email protected]
luga
2015. szeptember 30. 08:49
Vicces gyerek ez az acsádi. Még hogy felzárkózás?! Üveggyöngyökért gyarmat lett a sok felzárkózó.
zozo67
2015. szeptember 30. 08:45
"egyoldalúan (értsd: Madrid egyetértése nélkül) kikiáltják a katalán függetlenséget" Aczél Endre, Koszovó is Belgrád egyetértése nélkül vált ki. mekkora kétszínűség ez! ki dönti el ki válhat ki és ki nem? Történelem során volt számos példa erre. ezt hívják úgy hogy precedens, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!