A görög példa: nincs kiút

2015. augusztus 26. 11:38

Megszokni vagy megszökni? Az unióban csak az első lehetséges.

2015. augusztus 26. 11:38
Szabó Anna
Magyar Nemzet

„Megszokni vagy megszökni? Az unióban csak az első lehetséges.

Lezárult egy hosszú, reményteli fejezet az Európai Unió történetében, és elkezdődött egy másik, jóval realistább korszak, amelyben az európai értékeket már nyíltan is felülírhatja a nagytőke érdeke. Így volt ez eddig is, mondhatnánk, de legalább kaptunk hozzá egy kis illúziót, miszerint bár kompromisszumokat kellett kötni az uniós csatlakozáskor, idővel jobbra fordulhatnak a dolgaink, s hogy szép és megnyugtató lesz egy összetartó, népes európai családhoz tartozni, ahol mindenkire egyaránt vonatkozik az egyenlőség, a szolidaritás, a szabadság és a méltósághoz való jog.

A múlt héten az EU vezetése – mellőzve az Európai Alapjogi Chartában rögzített jogokat és azok szellemiségét – gyakorlatilag megbuktatott egy demokratikusan megválasztott kormányt, amelynek programját még egy népszavazás is megerősítette. Az európai értékeket fennen hirdető uniós vezetők számára mindez szemlátomást nem számított. Alexisz Ciprasz és kormánya kétségtelenül számtalan hibát elkövetett január óta, ám legitimitásukat sosem lehetett megkérdőjelezni.

A görög kabinet lemondatása klasszikus értelemben nem számít puccsnak, mégis annak érezzük. Egyrészt nem fizikai erőszakkal (hanem a bankok bezáratásával) kényszerítették ki, másrészt az új kormányt ismét demokratikusan választhatja majd a nép (ha nem tetszik a végeredmény, őket is el lehet távolítani). A puccs többi feltétele azonban megállja a helyét: a törvényes formákat és a többség akaratát figyelmen kívül hagyva, antidemokratikus módon, kívülről érték el a hatalomváltást. Miután Ciprasz elfogadta az euróövezet nagyhatalmainak diktátumát (igen, ezt nevezik diktátumnak!), az athéni parlamentben így fogalmazott: »Nem volt más választásunk: vagy aláírunk egy olyan megállapodást, amellyel nem értünk egyet, vagy kaotikus államcsőd lesz.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2015. augusztus 26. 17:54
A Szovjetunió is ilyen volt...
várúr
2015. augusztus 26. 16:37
Kedvelem a görögöket és az országot, de a vezetőik évtizedeken át ordasul csaltak. A nép legfeljebb csendestárs és haszonélvező volt. Aztán jött az újkomcsi Ciprasz a demagóg szövegével. A hitelező országoknál nem jött be, otthon sem igazán, erre lemondott. Véget ért a féléves kaland. Még azt is elbaszta, amit a hitelezők eredetileg ajánlottak neki.
KannibálTatárÚr
2015. augusztus 26. 13:14
Ez a mai kapitalizmusnak nevezett rendszer nem lehet demokratikus. A társadalom 95 %-ának érdekeivel ellentétes, hogy az anyagi javak 50 %-át a társadalom 1 %-a birtokolja.
Energetikus
2015. augusztus 26. 12:43
- a proletárdiktatúra a munkás-paraszt-nincsteleneket képviselö vezetö elit hatalma ... - akkor talán a kapitalizmus is lehetne a töke diktatúrája - jelenleg föképp a hadi-ipari tökéé ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!