Nemzeti konszenzusra lenne szükség az illegális bevándorlás kérdésében

2015. augusztus 17. 09:34

Senki nem állítja, hogy minden illegális bevándorló rosszat akar Európának, de azt sem állíthatja senki, hogy mindegyik jót. Interjú.

2015. augusztus 17. 09:34
Kocsis Máté
Kocsis Máté
Napi Gazdaság

A bevándorláspártiságból vagy bevándorlásellenességből lehet nagyobb politikai hasznot húzni?

Ez nem politikai haszon kérdése. Nem az szja csökkentéséről vagy az idei sporttámogatásokról vitatkozunk. Ez több annál. Könnyen visszafordíthatatlanná váló, hosszú távon beláthatatlan következményeket hordozó nemzeti és európai sorskérdésről van szó. Egyre többen vélekednek így az uniós országok vezetői közül is. Szerintem az illegális bevándorlással szembeni fellépés, a sok millió, Európába érkező afrikai és ázsiai migránssal kapcsolatos probléma megoldása, az ország és a jövő generációk biztonságának közös nemzeti minimumnak kellene lennie. A hazai baloldallal egyszerűen nem lehet ilyet kialakítani. Pedig meg kell érteniük, hogy a tömeges törvénytelen határátlépő között, ha nem cselekszünk, egy idő után megjelenhetnek a terroristák is. Elég, ha csak kettő lesz, vagy öt. Elnézve akár csak az Iszlám Állam embertelen módszereit, kegyetlenkedéseit, ismerve a szörnyű céljaikat, tudva, hogy semmit nem tolerálnak, ami csak kicsit is más, mint az ő felfogásuk, egyre többekben merül fel a kérdés, hogy miként lehet az Európába érkező tömegeket jobban ellenőrizni. Senki nem állítja, hogy minden illegális bevándorló rosszat akar Európának, de azt sem állíthatja senki, hogy mindegyik jót. Az ellenőrzés és a belépés rendjének szigorítása tehát megkerülhetetlen, ezért támogatom magam is a kormány intézkedéseit. Más uniós tagállamok is egyre inkább ebbe az irányba mozdulnak el. A hazai baloldalon meg médiumaikban mindeközben csak a cinizmusra, a támadásra és a gúnyolódásra futja, olyan „csak azért se” hangulatban.

A Keleti pályaudvarnál kialakított tranzitzóna hatására javult a helyzet a bevándorlók ideiglenes táborává változott II. János Pál pápa téren?

Javult, de a hatályos jogi szabályozás szerint nem lehet kötelezni egy illegális bevándorlót az ott-tartózkodásra, bárhová mehet. Ezzel személy szerint én nem értek egyet, ugyanis az, aki illegálisan jön be az országba, az az első mozdulatával törvényt sértett. Ettől kezdve viszont korlátozható lehetne az itt-tartózkodásának mikéntje. Annak örülök, hogy a kormány kezdeményezésére az illegális határátlépés szabálysértés helyett ismét bűncselekménynek minősülhet majd.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2015. augusztus 17. 15:33
"közös nemzeti minimumnak kellene lennie" Párszor már bebizonyosodott, hogy ilyen Magyarországon sajnos nincs.
Brigadéros
2015. augusztus 17. 13:35
...Azt meg végképp senki nem állíthatja, hogy önként és dalolva oda kell nekik adni földünket, vizeinket...
küllő
2015. augusztus 17. 12:48
A bukott miépes zsúrfiú jobban tenné ha hallgatna. Amiket összehord azok úgyis csak zagyvaságok.
gudmen
2015. augusztus 17. 11:44
Kocsis Máté józsefvárosi polgármester a Napi Gazdaságnak adott interjúban azt állítja, hogy a II. János Pál pápa téren annyira áldatlan állapotok uralkodtak, hogy özönlöttek a lakossági panaszok. Másfelől azt mondja, hogy Budapest lakói nem érzékelnek annyit az illegális bevándorlással kapcsolatos problémákból, mint amennyi van valójában - írja a HVG. Pedig megjelenhetnek a terroristák i micsoda egy féreg ez a csávo...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!