Mit lehetne tenni Budapesten?

2015. augusztus 20. 17:47

Értsék meg, zöldfelületet a legnehezebb építeni. Minden épület jobbá lesz, ha van mellette egy öreg fa

2015. augusztus 20. 17:47
Erick van Egeraat
Építészfórum

„Mit lehetne tenni Budapesten, hogy élhetőbb legyen a város? Sűríteni kell a funkciókat, fel kell használni a meglévő infrastruktúrát, és aktivizálni kell azt, ami már a rendelkezésünkre áll. Szerintem ez most egy nagyon jó lehetőség. Nem ellenzem, hogy építsünk valamit egy parkba, de megkérdőjelezem, hogy valóban kell-e 70-90.000 m2-t a parkba építeni. Ez egy hatalmas épülettömeg, sok funkció, lehetetlen megcsinálni anélkül, hogy a park ne szenvedje meg.

Kell ez nekünk? Ha megnézzük a tervezési programot, a 96.000 m2-es beépítést, szerintem feltétlenül  meg kell építeni, sőt lehet, hogy még többet is kellene, de mindezt úgy, hogy megtartjuk, respektáljuk, amink van, és továbbfejlesztjük, ami nem jó. Ha megnézzük Budapest térképét, és vesszük a 96.000 m2-t, a központ 1 km-es vonzásában majdnem az egész terület rendelkezésünkre áll. És ha tovább megyünk, 6-7-szer több területet találunk anélkül, hogy a park zöldterületét bántanánk. Elszalasztott lehetőség, ha hagyjuk az üresen hagyott, használaton kívüli 600.000 m2 területet, hogy várjon még 25 évet, hogy legyen rá pénzügyi forrás.

A Puskás Stadion körüli terület sok lehetőséget rejt. Rotterdamban készítettem egy tervet a Feyenoord Stadionra, ahol le akarták bontani a meglévő szerkezetet. Én erre azt mondtam, hogy őrízzük meg, és aktivizáljunk mindent a környezetében. Egy másik lehetőség a Nyugati pályaudvar, rengeteg lehetőség van benne. Újra kell hasznosítani, mint például a párizsi Musee d’Orsay vagy a High Line-t New Yorkban.

Végül, de nem utolsó sorban ott van a Városháza. Hogy használják ma? Nem rossz, de lehetne sokkal jobb. Lehet, hogy nem az én javaslatom volt a legjobb, de szerintem ezt meg kellene csinálni. Ahelyett, hogy azt színleljük, hogy több 10.000 négyzetméter új épületet építünk, és hozzá sem nyúlunk a fákhoz. Ugye nem lenne rossz, ha egy Filharmonikus Zenekar játszhatna a város közepén?

Azt javaslom, hogy ahelyett, hogy egy külföldire várnak, hogy megoldja a problémát, kezdjenek el reálisan gondolkozni. Az építészet egy eszköz, nem egy öncél. A város minősége a benne zajló élet minősége. Ha nem tudunk valamit tényleg fejleszteni, akkor valakinek - talán politikai, talán kulturális - napirendjét követjük.

Értsék meg, zöldfelületet a legnehezebb építeni. Minden épület jobbá lesz, ha van mellette egy öreg fa. Egy vadonatúj épület egy 1 méteres fával szegényes, mindegy milyen jól van megtervezve. Csak akkor kezdik az emberek komolyan venni a házat, amikor a fa elkezd növekedni. A parkot és a fák korát nem lehet annyival elintézni, hogy, »én építész vagyok, nem fákat csinálok«. A városi élet minősége ezeken múlik, talán még jobban is, mint az épületek minőségén.

A városnak lendületet kell adni, és biztosítani kell, hogy mindenki ötletét befogadhassuk, ne csak egyét. Végül pedig ne hagyják, hogy a szavaim esetleg elbátortalanítsák önöket a cselekvéstől. Kezdjék el. Most.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. augusztus 23. 18:35
Budapest jó úgy ahogy van. Mindössze a romkocsmák közönségét kellene megfegyelmezni, hogy vasárnap hajnalra ne okádják össze a környéket és ne borítsák be szeméttel..Érdekes, hogy ez a azoknak nem jut eszébe, akik a Városliget miatt jajonganak..És talán nem lenne rossz a kevésbé proli turistákat idevonzani..
Panzergrenadier
2015. augusztus 21. 18:08
A sok barom mérnök, meg a korrupt, mindent letérkövező politikusok. Plusz a bunkó nép. Kivágják a 30-40 éves, árnyat adó fákat, helyükre 1-1,5 méteres husángokat telepítenek (jobb esetben)- amelyek fele a következő, még forróbb nyáron kiszárad. Majd az egészet "zöldterületnek" minősítik. Aki egészséges, oxigént és árnyékot adó fát vág ki, az gyilkos! Motoros fűrészt neki is, derékban! HEIL!
exlibris
2015. augusztus 21. 07:31
Elsőre csak "átfutva" a kommentet, azt gondoltam, poénkodik. Újraolvasva a megelőző kommentekkel együtt már láttam, hogy nem tréfál! Halálkomolyan írta! Ennek a cikknek a tartalmához szerintem tökéletes és találó adalék ez a komment, mert hűen rávilágít egy nem elhanyagolható dologra, sőt el is tünteti az esetleg fölvetődő kérdőjelet. Szóval volt egy olvtárs, aki a szomorú tapasztalása okán föltett egy kérdést: "...a Duna part nem alkalmas arra, hogy az emberek a partján hűsöljenek.Közel sem lehet jutni a vízhez. Miért?" És a reá küldött válasz-komment az, amiről írtam, vagyis szó szerint ez: "Mert a város arra való, hogy minden le legyen kövezve. Attól város." Mégegyszer: "Mert a város arra való, hogy minden le legyen kövezve. Attól város." Ehhez már nem kell kommentár, ez mindent megmagyaráz. Mindenkinek. Az ilyenre szokták macsó pasik azt írni, hogy ez szőke... (ha meg véletlenül hapsi, akkor már biztos kopaszodik...) Ez a komment tipikus... Tankommentnek is elmegy.
toyoda
2015. augusztus 21. 06:47
Igaza van a fickónak. Ha megnéztek egy átlagos amerikai zöldövezetet, az nem a "batár nagy" házak miatt szép, hanem azért mert mindenhol fásítva van. Teljesen más a környezet, közérzet, életminőség, ha van zöld körülöttünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!