Szélekről a középre

2015. július 27. 16:09

A sokat emlegetett globalizációval, amely nem más, minttőkés társaságok világuralma, egyre kevésbé elégedettek Európa polgárai, hiszen nem nagyobb jólétet hozott, mint propagálói hirdették, hanem bizonytalanságot és elszegényedést.

2015. július 27. 16:09
Lóránt Károly
Magyar Nemzet

A sokat emlegetett globalizációval, amely nem más, mint – ahogy David C. Korten is írta híres könyve címeként – tőkés társaságok világuralma, egyre kevésbé elégedettek Európa polgárai, hiszen nem nagyobb jólétet hozott, mint propagálói hirdették, hanem bizonytalanságot és elszegényedést az európai társadalmak széles rétegeinek. A fősodorbeli – jobb-, illetve balközépnek nevezett – pártok, minden bizonnyal erős összefüggésben a pártfinanszírozással, megszűntek a hagyományos jobb- vagy baloldali értékeket képviselni, és teljes kiszolgálóivá váltak a nemzetközi tőke által képviselt érdekeknek, ami az Amerikával kötendő szabad kereskedelmi egyezmény vitájakor is jól látszott. Bár népszavazáson az európaiak elutasítanák az egyezményt, az európai parlamenti vitában éles kritikát csak a szélsőségesnek tekintett pártok fogalmaztak meg. Ha pedig a szélsőségek képviselik a többséget, a jobb- és balközép erők pedig a kisebbséget, akkor egyre inkább az utóbbiak válnak szélsőségessé, az európai értékek – amelyek meghatározása nem a liberálisok monopóliuma – és érdekek elárulóivá.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2015. július 27. 16:27
"A karibi szigetvilágban, ahol évtizedeken keresztül éltem, pontosan láttam az amerikai gyarmatosítás lépéseit, azt ahogyan rátelepedtek a kis szigetre, ahogyan megszüntették a mezőgazdaságot, a helyi ipart, hogy helyettük a saját termékeiket hozzák be. Lépésről-lépésre láttam a kis emberek módszeres tönkretevését is. Attól tartottam, itthon is így fog zajlani, éppen ezért kedvem lett volna megmondani, hogy veszélyben élünk. Nem azért bontották le a vasfüggönyt, hogy szabadok legyünk, az soha nem is érdekelte a nyugati világot, az viszont annál inkább, hogy a vásárlóközönséggé váljunk. Ennek, nem a szabadságszeretetüknek köszönhetjük a demokráciát." Ferdinándy György, író
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!