Biszku-per: megalázó arculcsapás

2015. június 01. 19:41

Az agg kommunista nem alkuszik, jogállami eszközökkel küzd a jogállam ellen. S mélyen megalázó, hogy ma diadalt aratott.

2015. június 01. 19:41
Élő Anita
Válasz.hu

„A jogállam nem tud mit kezdeni a diktatúra örökségével; a jogállamiság a pártállamisággal. A jogállam a Biszku-perben egy teszetosza idióta képét mutatja, ahol azért kell várni egy másodfokú tárgyalásra egy évig, hogy azután bejelentsék: a két év alatt megszületett elsőfokú ítélet nulla, semmi, még annál is kevesebb, hibák sorozata, logikátlan, s amire alapozták, az elfogult.

Felmentéssel ér fel háborús bűnökkel vádolt egykori kommunista vezető, Biszku Béla ügyében a Fővárosi Ítélőtábla mai döntése, amellyel hatályon kívül helyezte az ítéletet. A volt belügyminiszter pere újrakezdődik első fokon.

Az ügy középpontjában azok a sortüzek állnak, amelyeket 1956-ban az átmenetileg megroppant diktatúra a lakosság megfélemlítésére használt. A per során azt szerették volna bebizonyítani, hogy nem véletlenül lőttek bele a békés tüntetőkbe, minderről a legfelsőbb kommunista vezetés tudtával, az ő parancsukra határoztak, egy szűk hatalmi kör utasította a karhatalmat a gyilkosságokra. S ha így van, mindez háborús bűncselekménynek minősül.

Így került a vádlottak padjára az utolsó kommunista vezető, aki most elégedetten hátra dőlhet tolószékében. A jogállam bírósága elbukott. Ugyan első fokon meghozta az első ítéletet, amely pártállami vezető ellen született öt és fél évre ítélve őt, de most darabjaira tépte, és arra utasította a bírósági szervezetet, hogy kezdje elölről az egész eljárást.

Biszku Béla 93 esztendős. Ha jogerősen is elítélik, egészségi állapota miatt vélhetően akkor sem került volna börtönbe. Nem az volt tehát a tét, hogy rács mögé kerül-e, hanem, hogy 25 évvel a rendszerváltozás után a jogállam bírósága be tudja-e bizonyítani, hogy a diktatúra rémtetteiért nem csak azok felelősek, akik gumibotoztak, lőttek, végrehajtották a parancsot, hanem azok, és elsősorban azok, akik kiadták azt. Vagyis, hogy létezik politikusi felelősség és felelősségre vonás kommunista rémtettekért.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VerdbenekhyKeményFarkas
2015. június 02. 11:10
"Nem az volt tehát a tét, hogy rács mögé kerül-e, hanem, hogy 25 évvel a rendszerváltozás után a jogállam bírósága be tudja-e bizonyítani, hogy a diktatúra rémtetteiért nem csak azok felelősek, akik gumibotoztak, lőttek, végrehajtották a parancsot, hanem azok, és elsősorban azok, akik kiadták azt." Hát - erről van szó! Mármint arról, hogy jogilag értékelhető módon ezt (eddig) NEM TUDTÁK bebizonyítani! Ahogy az eljáró bíró el is mondta: más a történelem és más a jog. A történészeknek lehet szabadon alakított véleménye az eseményekről, egy bírósági eljárás viszont szigorú formai és eljárásjogi kötöttségeken alapul! Nem mindig volt ez így, de azokat ma "koncepciós pereknek" nevezi mind a jog, mind a történelem!
Zokni
2015. június 02. 08:14
"A jogállam nem tud mit kezdeni a diktatúra örökségével; a jogállamiság a pártállamisággal." - írja. Ebben talán van valami. A jogállam ugyanis éppenséggel egy addig csak az elnyomást erősítő (a királyi rendelettől, a királyi hatalom megosztásáról szóló "magna chartáig") vezetéstechnikai eszközből "csinál" a hatalmi szférát uraló általános alapintézményt. Ennek elveit elég nehéz (lehetetlen?) visszamenőleg érvényesíteni. Ha B-t elítélik, akkor az a jogállamiság gyengülésére utal, a hatalmi érdekek megerősödésével, tehát az uralkodó réteg (itt most: klikk) megerősödésével a jog általános közösségi érdeket képviselő intézményrendszerével szemben.
Vén Csataló
2015. június 02. 07:59
Aztán meg megy a csodálkozás, hogy semmi tekintélye a bíróságoknak. A magyar bírói kar szemét gazemberek gyülekezete. Az egyik fele aktív szemét és ilyen ítéleteket hoz, a másik fele meg passzív szemét, aki csak hallgat és együttmüködik. Augeiász istállójában se volt ennyi szar, mint ott. Az egyetlen, amit ez a hulladék banda ki bír böfögni a fejéböl, az a bírói fuggetlenség hangoztatása. Na ja, leginkább az igazságszolgáltatás eszményétöl függetlenek.
MZ/X
2015. június 02. 07:56
Holló a hollónak nem vájja ki a szemét...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!