Melegházasság?

2015. május 30. 11:24

A katolikus egyház homoszexualitásról megfogalmazott tanítása jóval több és mélyebb hasonlóságot mutat az ókori görögök homoszexualitással kapcsolatos felfogásával, mint a modern melegmozgalmak ideológiái.

2015. május 30. 11:24
Heidl György
Pécsi Egyházmegye

„A katolikus egyház házasságfelfogásának és házasságteológiájának alapja az az egyszerű meghatározás, mely szerint a házasság egy férfi és egy nő életközössége. Ma azonban egyre nagyobb hangerővel fogalmazódik meg az a vélemény, hogy egyszer szükségképpen eljön majd a pillanat, amikor másokhoz hasonlóan a katolikus egyház is belátja, hogy ez a meghatározás idejétmúlt, meghaladott, szűkös és kirekesztő.

Ez a pillanat soha nem fog eljönni. Azért nem, mert a házasság természetjogi alapú felfogása nem elszigetelt, könnyen kicserélhető eleme a katolikus tanítás egészének, hanem az egyik legfontosabb tartóoszlopa. (...)

A népszavazás után ismét találkozhatunk azzal az érvvel, amely szerint a kereszténység megjelenése előtt az ókori Görögországban természetesnek tartották azonos nemű személyek szerelmét és szexuális kapcsolatát. Ilyesmit mondanak azok, akik nem ismerik a szexualitástörténeti kutatásokat, elsősorban Kenneth Dover és Michel Foucault munkáit. (...)

És ami sokak számára ennél is meglepőbb lehet: a katolikus egyház homoszexualitásról megfogalmazott tanítása jóval több és mélyebb hasonlóságot mutat az ókori görögök homoszexualitással kapcsolatos felfogásával, mint a modern melegmozgalmak ideológiái.

Egyezés van a következő tézisekben: (...)

10. A polisz, a társadalom alapja a férfi és a nő házassága.

11. Csak egy férfi és egy nő törvényesen megkötött szövetsége nevezhető házasságnak (gamosz). (...)

Az úgynevezett »melegházasság« olyan újítás az európai társadalmak jogrendjében, amelynek a görög-római-zsidó-keresztény kultúrában nincsenek sem történelmi, sem filozófiai, sem teológiai, sem jogi, sem politikai-intézményes, sem nyelvi-fogalmi előképei. Jó, ha ezt tudjuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2017. március 31. 14:57
"a görög-római-zsidó-keresztény kultúrában nincsenek sem történelmi, sem filozófiai, sem teológiai, sem jogi, sem politikai-intézményes, sem nyelvi-fogalmi előképei." A görög-római-keresztény kultúrában valóban nincsenek... Ezt a baromságot, hogy az európai civilizáció zsidó-keresztény alapokra épült meg hagyjuk már abba. Ezt kb 30-40 éve találták ki. Kb egy időben azzal amikor a holokoszt iparág fellendült. Előtte háromezer évig csak a görög-római-keresztény vonal létezett, némi muzulmán beütéssel a középkorban. A kereszténységnek vannak zsidó gyökerei, amitől már Konstantin császár idejében teljesen elszakadt.
Andre1bp
2017. március 31. 14:57
Nem arról volt a népszavazás, hogy keresztény egyházakban legyen-e melegházasság. Világi törvényekről van szó. Ki nem szarja le, hogy mit gondolnak a keresztény egyházak?
Ex Machina
2016. szeptember 06. 02:49
Buziknak nincsenek jogaik.
Ex Machina
2016. szeptember 06. 02:49
A nyolcvanas években számos buzit vertünk meg nagyon durván, párat ki is fosztottunk. Most, hogy olvasom a nyálkás, beteg soraidat, kedvem támadt feleleveníteni ezt a kellemes edzésformát. Szerinted? :-))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!