Liberland – újabb menekülés a szabadságba

2015. május 11. 12:10

Liberland nem szeretne határokat emelni maga köré, valószínűleg kripto-pénzzel lehetne fizetni, az emberek önként együttműködhetnek szabályozás nélkül, amíg mások jogait nem sértik, és adózni sem kéne feltehetőleg.

2015. május 11. 12:10
Hama
Kapitalizmus

Az alkotmánytervezet értelmében Liberland törvényhozó testülete egy 20 tagú, négyévente választott országgyűlés lesz. Ez a testület választja a kancellárt (állam és kormányfő), aki a megalakítja a kabinetet.

A kancellár hatalma limitált, például a napi államügyeket vezeti, törvényjavaslatokat terjeszthet be. A hadsereg főparancsnoka, ha az országgyűlés hadiállapotot rendel el, külföldön egyezményeket köthet az országgyűlés legalább 19 tagjának jóváhagyásával. A fékek és ellensúlyok rendszerének részét képviselik még a független bíróságok, melyek legmagasabb szintje, amerikai példára a Legfelső Bíróság, amelynek tagjait a kancellár nevezi ki.

Ez eddig nem egy egyedien libertárius alkotmány: minden liberális demokrácia hasonló elvek mentén építi fel közigazgatási rendszerét, legfeljebb a bíróságok felépítésében (különálló alkotmány és legfelső bíróság), vagy a végrehajtó hatalom formájában (prezidenciális, félprezidenciális rendszer stb.) különböznek egymástól. Liberland alkotmánya azonban azt is kiköti, hogy az éves költségvetés nem engedhet több kiadást, mint bevételt, tehát tiltja a deficitet.

Az alkotmány több gazdasági kérdésre is kitér, melyek egy szabadpiaci politikát hivatottak létrehozni. Tiltja az alkotmány például az olyan állami befektetéseket, melyek főként a gazdaság élénkítését, a foglalkoztatottság növelését vagy fenntartását akarják elérni. Az államnak megtiltja továbbá az államosítást, a gazdásági mentőcsomagokat, a politikai pártok valamint az egészségügy és a nyugdíjak akár csak részleges finanszírozását.

Személyes önrendelkezés

A személyes szabadságjogokról Liberland Bill of Rights-a rendelkezik. Csakúgy, mint a gazdasági elvekben, itt is megjelennek a libertárius elemek, az itt leírt jogok már túlmutatnak a felvilágosodás korabeli emberi jogi okmányokon. Joga van például mindenkinek saját teste és tulajdona felett korlátlanul rendelkezni, amíg nem sérti mások jogait. Nem tilthatja törvény a közös megegyezésen alapuló, önkéntes kapcsolatokat, vagy azt, hogy bárki fizetőeszközt bocsásson ki. Azt is kiköti továbbá, hogy nem szankcionálhat a törvény áldozat nélküli bűncselekményeket, és nem szabályozhatja törvény semmilyen kémiai anyag használatát sem, amíg ezek más embert a beleegyezése nélkül nem sértik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. május 11. 20:04
Nem hittem volna, hogy ilyen tünetei is lehetnek az időskori demenciának!
krksziget99
2015. május 11. 16:22
éLJEN LIBERLAND !
Szúnyog
2015. május 11. 14:33
Liberlandban a legszabadabb, árvíz idején fa tetejére mászni. Egyébként való igaz, hogy hétvégén nyüzsögtek a horvát rendőrők "Liberland határán".
Fidesz-MSZP bolsevik testvériség
2015. május 11. 13:55
És a zászlajukon egy bilibe lógó kéz lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!