Táborokba zárva

2015. január 23. 12:45

Arra lenne érdemes törekednünk, hogy végre valódi viták osszanak meg bennünket.

2015. január 23. 12:45
Vári György
Népszabadság

„Nem az a baj, hogy »megosztott« a magyar kultúra, hanem hogy miről és milyen színvonalon vitatkozunk, miközben a műveltség szerkezetének olyan átalakulásai zajlanak, amelyek az egész magyar kulturális tradíció státuszát kérdőjelezik meg anélkül, hogy ezt a humán közoktatás egyáltalán észrevenné.

A megoldás a magyar liberális álláspont szerint az, hogy az állam ne szóljon bele, talán egyáltalán ne is adjon pénzt az egészre, ha valakinek kultúra kell, vegyen magának olyat, amilyet akar, és kész. Ha úgy gondoljuk, hogy a nemzeti kultúra folytonosságának és hozzáférhetőségének biztosítása nem közérdek, akkor persze ezt is lehet. Ha viszont hiszünk még valamelyest a nemzetben, mint kulturális közösségben és az „esztétikai nevelés” lehetőségében, akkor mindezt mégsem gondolhatjuk komolyan.

Akkor klientúrák helyett intézményeket kell építenünk, kultúrpolitikai preferenciákat kell szembeállítanunk egymással és nem a konc- és díjleső haverok légióit. Nem árt, ha a giccsszobrok nem kapnak állami pénzt, de ezért leginkább az ízlés nevelésével lehet fellépni még az iskolákban. Akkor senki nem a verséért fogja szekálni a rémes államtitkárt, és a tehetségtelenekben lesz annyi belátás, hogy ne frusztrált kultúragresszorok, hanem derűs műélvezők és műkedvelők váljanak belőlük. Arra lenne érdemes törekednünk, hogy végre valódi viták osszanak meg bennünket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
briganti
2015. január 24. 11:17
....hazudsz...Észak Koreáról is megmagyaráznád, hogy demokratikus, csakhogy Magyarországnak bármilyen szinten árthass....lételemed, wazze.
Fakutya Vigyora
2015. január 24. 00:39
Szétfolyt, tésztás testen nyári pamutpóló, hozzá gyapjúszövet téli sapka. Ez hülye.
Szaki
2015. január 23. 22:08
Mikor ezt a nagyképű öntelt alakot látom az atv-n mindig arra gondolok ,hogy valakiknek nagy szüksége van a zsidógyűlöletre.Mennyivel több a Karinthy család Teller Ede ,Illényi Katica vagy az egyik legjobb magyar költő Dszida Jenő munkássága és lehetne hosszan folytatni a sort a zsidó származású nagy magyarokkal. Vári menjen a ... Máshová is lehet de ott az ilyen puhány léhűtőknek is dolgozni kell.
kuwiq
2015. január 23. 19:55
Tekintve, hogy a kultúra átalakul, a beszélgetés se könnyű, nemhogy a párbeszéd. Szép példa az egyre brutálabb közbeszédre a kirajzott egykori indexesek mocskosabbnál mocskosabb klaviatúrája, akiknek érthetetlen módon a CH már túl durva... Ha azzal indítanak a progresszív demokraták, hogy "a k anyádat, fasiszta g..i", abból még köszönőviszony se nagyon lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!