Háromezer ágyútöltelék

2015. január 21. 08:01

Az ukrán államfő egyébként azt is megígérte, hogy azoknak a 20 és 27 közötti fiataloknak, akiket a háromezren kívül márciusig egyszerűen besoroznak, szintén elmagyarázzák, miképp kell elsütni egy Kalasnyikovot.

2015. január 21. 08:01
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

„A »terrorellenes művelet« napi költsége ötmillió euró, azaz 1,6 milliárd forint. Ennyiből az üzlet minden szakaszán bőven lehet keresni: annak is, aki Nyugatról fegyvert szállít, annak is, aki közvetít, és annak is, aki átveszi. A »fronton« aztán ennek a nagyszerű folyamatnak köszönhetően nincs sem meleg téli felszerelés, sem páncélmellény, az ellátás pedig a hősi második világháborús időket idézi. Ide érkezik majd a háromezer kárpátaljai – ne szépítsük, ágyútölteléknek. A múlt évi harcokban több kárpátaljai esett el, mint az afganisztáni háború tíz éve alatt összesen. 

A mostani háromezer persze állítólag nem lesz újonc, azokat viszik, akik »korábban már teljesítettek katonai szolgálatot, vagy a haderő számára szükséges szakmával, szakképesítéssel rendelkeznek«. Főleg az utóbbi egy egzakt, könnyen behatárolható kategória. A háromezer kényszerű katonaanyának és katonafeleségnek azonban nem kell idegeskednie, hiszen Kijevben megígérték, ezúttal a behívottakat »megfelelő módon kiképezik és felszerelik«. Ki ne ontaná el ezután csókokkal a tévéképernyőt, amikor feltűnik Petro Porosenko elnök? Az ukrán államfő egyébként azt is megígérte, hogy azoknak a 20 és 27 közötti fiataloknak, akiket a háromezren kívül márciusig egyszerűen besoroznak, szintén elmagyarázzák, miképp kell elsütni egy Kalasnyikovot vagy egy M16-os tengerentúli raktárpuskát. S természetesen a közelébe sem mennek Délkelet-Ukrajnának…

Mozgósítás, a sorkötelezettség helyreállítása, a nagyarányú fegyverkezés, a Kijevet elárasztó tengerentúli katonai tanácsadók természetesen mind azt szolgálják, hogy minél sikeresebben valósuljon meg a tavaly őszi minszki békeegyezség. Ez az a dokumentum, amelyet az ukrán hatóságok és az oroszbarát felkelők is a saját szájuk íze szerint értelmeznek – egyben értenek egyet, hogy a másik nem vonta ki nehézfegyvereit a szemben álló csapatokat elválasztó úgynevezett pufferzónából, és folyamatosan provokál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
predator
2015. január 21. 12:31
Persze. Nyilván sehogy nem jön hozzá... Ő a "tökfej", meglátta azt az összefüggést, amit te nem tudsz, vagy nem akarsz meglátni. Szerinted sehogy nem kapcsolódik az oroszországi önkéntesek K ukrajnai fogadtatásához az orosz és magyarellenes új nyelvtörvény és a Timosenko féle kijelentés, hogy az orosz kisebbséget atomfegyverrel kéne kiírtani. Csak 10 millió orosz él a 44 milliós lakosságszámú ukrajnában, főleg a keleti részen, úgyhogy tényleg nincs jelentősége... Biztosan szívből utálják az önkénteseket, hiszen kijev parancsára semmi rosszat nem csinál az ukrán haderő kelet ukrajnában. Csak szétbombáznak pár lakónegyedet és rendet tesznek a renitenskedő oroszajkúak közt, hogy jelenlétükkel ne akadályozzák a virágzó és demokratikus ukrán nemzetállam létrejöttét. Csak ágyú van és sorozatvető plusz bombázógépek hagyományos töltetű bombákkal. Atombombájuk nincs jacenyukéknak, ezért Júlia álmát nem tudják megvalósítani, de mint tudjuk, szegény ember vízzel főz. A helyi orosz kisebbségnek szerinted nyilván kötelező lenne lenyelni a kijevi hatalom összes ellenük hozott intézkedését szó nélkül. Ők másként gondolják. Ne aggódj csak hallgasd, olvasd a kijevi RNBO napi győzelmi jelentéseit.Abból kiderül az igazság. Például, hogy a szimpatikus Azov zászlóalj, mely jelképrendszerét a Waffen SS-től vette, már annyi győzelmet aratott, hogy a vezetőikazon vitatkoznak, hogy csak Oroszországot csatolják e Ukrajnához, vagy Kínát is. Minden más, ezzel ellentétes hír természetesen gaz, imperialista kremlpropaganda.
Kronikas
2015. január 21. 09:39
Ukrajna hadban áll. Területi integritását megsértették. Elcsatolták tőle a Krímet és az oroszok által támogatott, felfegyverzett szakadárok újabb területrészt szállnak megtartva Puytin "szabadnapos" katonáival. Bármely hadban álló ország részéről természetes, hogy megvédi a saját területét. A kárpátaljai magyarok is ukrán állampolgárok. Ukrajna a hazájuk. Nálunk sem lenne másképp
Csigorin
2015. január 21. 09:16
"napi költsége ötmillió euró, azaz 1,6 milliárd forint" na ezert kell elzarni Kijev fele a penzcsapot, es mindjart beke lesz. A szeparatistak nem akarjak elfoglalni Nyugat Ukrajnat, ok csak a sajat foldjuket vedik, Kijev akarja oket elfoglalni nem forditva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!