Charlie Hebdo - Magyar Krónika 3-0

2015. január 23. 15:46

A szatíra tehát egy értékrend melletti állásfoglalás, egyúttal társadalomkritika, amely nem összekeverendő a bugyuta nyuszikás viccek sorozatgyártásával.

2015. január 23. 15:46
Dow Jones
Why can't we be like us

„Bencsik Gábor, a Magyar Krónika elnevezésű, állam által támogatott kulturális innováció vegytiszta boldogságot közvetítő kordokumentumának főszerkesztője elkészítette a maga értékelését a Charlie Hebdo tevékenységéről, és csatlakozott azok táborához, akik istenkáromlásnak tartják a francia szatirikus lap üzeneteit. (http://mandiner.hu/cikk/20150122_bencsik_gabor_mi_a_blaszfemia) Bencsik a blaszfémia mibenlétének zavaros, jogszabályi hivatkozásoktól mentes jogászkodással tarkított feltárási kísérletét követően kijelenti, hogy morális kiállás, erkölcsi védelem egészen biztosan nem jár annak, aki mást vallási meggyőződésében sérteget. 

Tekintettel arra, hogy a Charile Hebdo egy szatirikus lap, az istenkáromlás fogalmának boncolgatása előtt érdemes megismerkedni a humor, a humorérzék és a szatíra jelenségeivel is. Egymás mosolyra fakasztására ugyanis több lehetséges módszer is rendelkezésünkre áll. Az egyik lehetőség ezek közül a valóság egy szeletének aránytalan – legtöbbször túlzó, vagy gyakran kicsinyítő – ábrázolása, mely ironikus hatást kelt. A szatíra estében az irónia az emberi jelem jellegzetes hibáira hívja fel a figyelmet. 

A szatíra tehát egy értékrend melletti állásfoglalás, egyúttal társadalomkritika, amely nem összekeverendő a bugyuta nyuszikás viccek sorozatgyártásával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2015. január 23. 23:37
Még egy ilyen fogalmatlan írást... Hol a faszomba voltak csárliék egy Villontól, bazze.
Arta
2015. január 23. 22:18
Belebukott a párizsi terrortámadásba a CNN legendás tudósítója 2015.01.22. Jim Clancy azt sejtette a közösségi médiában, hogy az izraeli propagandának is benne volt a keze a Charlie Hebdo elleni merényletben. Jim Clancy 34 évig volt a CNN amerikai hírtelevízió külpolitikai tudósítója. A CNN megerősítette a távozásáról szóló hírt, de az okokat nem közölte. „Jim Clancy már nincs a CNN-nél. Megköszönjük neki a több mint három évtizedes szolgálatot, és a legjobbakat kívánjuk neki” – közölte a csatorna. http://persianews.vcp.ir/
kombinátor
2015. január 23. 22:01
egyébként te ki vagy? annyi nekem elég volt, hogy leírd a humor, nevetés szavakat... a CH-ban semmi humor nincs, mint ezt milliók megállapították már, még mosolyra sem fakaszt, műfajuk meghatározatlan, mert legfeljebb némi gúny fedezhető fel, 1 milliárd ember pedig kifejezetten sértőnek találja... a kutya nem ismerte eddig őket, ami azt mutatja, hogy a francia kultúra talán még létezik
kispufi
2015. január 23. 20:44
értékrend? és mégis mi? ja, hogy szólásszabadság. és az mit tud? fröcsögni, utálni, gúnyolni. hát ez így önmagában lófütty, barátom. hol marad a toleranciátok? a tisztelet? az emberség? a szellem? költői kérdések akartak lenni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!