Káder-korszak

2014. december 01. 21:32

Soha békeidőben akkora munkabefektetéssel, olyan alacsony hatásfokkal és olyan dilettáns módon nem vezették az országot, mint akkor, amikor a munkaidőnek csak kezdete volt.

2014. december 01. 21:32
Révész Sándor
Népszabadság

„A munkaidőnek nálunk csak kezdete van, vége nincs – mondta Lázár János. Létezik ilyen. Rendkívüli állapotokban: tűz van, víz van, kampány van, munka van. A magánszférában is volt ilyen mindig: ott a magáncélú ki- és önkizsákmányolás jelmondata ez. De a mögött nincs eszme.

A közszférában viszont van, amire Lázár rá is mutat: aki az ő hivatalában dolgozik, »szolgálatot és nem munkát vállal«. Az nem közönséges munkavállaló, mint a többi. Az különleges ember. Nem ismer határt, fáradtságot a közösség szolgálatában. Különleges anyagból vannak gyúrva. Az ügy szolgálata fontosabb számukra, mint a család. És ezt el is várják tőlük, akik a küldetésre kiválasztották őket.

Volt már ilyen. Elég beleolvasni az egykoron hithű kommunista káderek visszaemlékezéseibe, oral history interjúiba. Milyen volt az, amikor a hivatali munka becsület és dicsőség dolga volt. Amikor szinte nem is éltek, csupán dolgoztak, s csak aludni látták a gyereket. Ők voltak a mindig elfoglalt, fontos emberek, akiket nem volt szabad családi-iskolai problémákkal zaklatni.

Határidők és kampányok folyamatos szorításában éltek. Sokan éveken át, Sztálin halálig vagy ’56-ig nemcsak a vakhittől nem látták, mi folyik körülöttük, de érkezésük sem volt a munkájukból kinézni. A bejárónőik is sokkal többet tudtak az ország állapotáról, mint ők. Soha békeidőben akkora munkabefektetéssel, olyan alacsony hatásfokkal és olyan dilettáns módon nem vezették az országot, mint akkor, amikor a munkaidőnek csak kezdete volt.

Itt tartunk?

Nem tartunk itt. Csak itt egy további jel, hogy erre sodródunk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. december 02. 14:31
Ha a Tesco ugyanezt teszi annak szabad ugye? (Ezzel együtt nem tartom helyesnek egyiket sem)
kjkj945
2014. december 02. 07:58
Révész, aki inkább régészkedne a juta korban.
catalina9
2014. december 02. 07:40
itt valaki parfűmöket hirdet. Hozzáteheti a kínálathoz a Révész féle hónaljillatot.
néhai Ch.Pilot
2014. december 01. 23:54
A hiteltelenség, ha fájna. A Népszabi (leánykori nevén: Szabad Nép) 1989 előtt azt éltette, amit ma negítív példaként hoz fel (részben azonos szerkesztő, és újságíró gárdával). Hányinger.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!