Vasárnap

2014. november 07. 09:01

Vajon nem keresztény ünnep-e tulajdonképpen a vasárnap? Úgy is mondják: az Úr napja. Mert akkor annál inkább illene megvédeni.

2014. november 07. 09:01
Sinkovics Ferenc
Magyar Hírlap

„Már évekkel ezelőtt figyelmeztetett a KDNP arra, hogy vissza kellene adni a vasárnap tiszteletét. Sok politikus mosolygott csak ezen, mert olyan »vénasszonyos« dolognak tűnik a felvetés, mintha itt csak egyszerűen csak Isten pihenőnapjáról lenne szó, meg a vallásoskodó KDNP fontoskodásáról. Pedig teljesen más irányból közelítettek a kérdéshez a kereszténydemokraták. Például abból, hogy a korlátlan vasárnapi vásárlás lehetősége és a plázakultúra kialakulása átalakítja a családok életét. Azaz elveszi tőlük azt a hagyományos értelemben vett vasárnapot, amelyen a család tagjai végre együtt lehetnek, egymás felé fordulhatnak, átbeszélhetik ügyes-bajos dolgaikat, s megélhetik azt az összetartozást, amit az olyan kicsi, de klasszikus rituálék is kifejeznek, mint a közös ebéd, a közös kirándulás és így tovább. Ilyesmi egy plázában aligha jöhet létre, jól látható, amint egy négytagú család átlépi a pláza küszöbét, szinte rögtön négyfelé is szalad, de ha együtt marad, akkor sem képes megtartani maga körül azt a bizonyos burkot. A család tagjai alig-alig figyelnek egymásra, hiszen a csillogó üzletek vagy éppen a játéktermek felől érkező erős ingerek lekötnek mindenkit. 

De nem tudják megélni a vasárnapokat azok sem, akik az üzletekben dolgoznak ilyenkor. Egy nemrég megjelent felmérés szerint nyolcvanöt százalékuk nő, azaz éppen az anya, a feleség hiányzik ilyenkor otthonról, pedig a teremtő úgy rendelkezett, hogy féltő, óvó és gondoskodó ösztöneivel ő tartsa össze a családot. (...)

Ennyit így hirtelen, hiszen az ügynek, ahogy mondani szokás, folytatása lesz, annál is inkább, mert a hírek szerint a javaslat, dacára a kormányzati támogatásnak, a nemzetgazdasági minisztert sem bűvölte el igazán. 

Halkan, a végére csak egy kérdést még: vajon nem keresztény ünnep-e tulajdonképpen a vasárnap? Úgy is mondják: az Úr napja. Mert akkor annál inkább illene megvédeni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orshy
2014. november 12. 17:41
én nem érzem úgy, hogy csak vasárnap lehetne pihenni...ha már pihenés, itt tényleg pihenhetsz egy jót http://glurl.co/wcsomag
balbako_
2014. november 07. 15:19
Az ott dolgozók érdekeit senki sem veszi figyelembe. A multik sok esetben nem fizetnek vasárnapi pótlékot. Felvesznek vasárnapra diákmunkásokat egyéb munkaerőt ezzel kiváltják a meghatározatlan időre dolgozók többletpénzét. Aki meg is kapja a többletpénzt inkább választaná (75%-ban) a vasárnapi munkát. Ennyi.
Secnir
2014. november 07. 13:01
"Azaz elveszi tőlük azt a hagyományos értelemben vett vasárnapot, amelyen a család tagjai végre együtt lehetnek, egymás felé fordulhatnak, átbeszélhetik ügyes-bajos dolgaikat, s megélhetik azt az összetartozást, amit az olyan kicsi, de klasszikus rituálék is kifejeznek, mint a közös ebéd, a közös kirándulás és így tovább" eauh, ez tényleg ennyire ostoba? ez tényleg azt hiszi, hogy vasárnap reggel felkerekedik a család, és 8-tól este 7-ig egy tesco-ban dekkol? idióta. nekünk a vasárnapi családi nagybevás megvan egy óra alatt furikázással együtt. CSALÁDI, mondom. 9 és 10 között. és olyan érdekes, hogy előtte és utána is együtt van a család, ki gondolta volna? érdekes, mi?
VakzKommondor
2014. november 07. 12:04
a ti Uratok az orbán, tehát őt kérdezzétek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!