Vannak, akik egy kicsit sóvárogva nézik Orbán döntéseit

2014. október 30. 07:35

A román politikai elitre – melyet egyre kevésbé lehet bal-jobb alapon kategorizálni – inkább az jellemző, hogy a magyar kártyát vagy Magyarország ügyét akkor húzzák elő, ha szavazatokat tudnak ezzel szerezni. Interjú.

2014. október 30. 07:35
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor
hvg.hu

hvg.hu: Ismerve a magyar szavazók arányát a romániai választásra jogosultak körében nyilván román voksolókat is megcéloz a kampányában, különben nem fog jó eredményt elérni. Az ő esetükben nem kontraproduktív Orbánnal kampányolni?

K. H: Nem kell különösebben ezt magyarázni, magyarázkodni pedig semmiképpen nem kell. Ez nem tartozik föltétlenül a román választókra, mert a magyar miniszterelnökhöz fűződő viszonyunk nem érinti őket. Ebben a régióban – ahol a nemzetek és az államok határai nem esnek egybe – a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy ország támogatja a határon túl élő, kisebbségben lévő közösségeit. A román kormány is támogatja törekvéseikben az ukrajnai vagy a magyarországi román közösségeket. Nyilván ebben arra az országra lehet számítani, amit anyaországnak tekintenek – bár nem szeretem ezt a szót, mert nem vagyunk »gyerekek«. Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy a román szavazóknál az etnikai falak sajnos még most is erősek, nehéz áttörni őket. Vannak persze román emberek, akik 2009-ben is rám szavaztak, és számítok most is a támogatásukra, de azt nem lehet mondani, hogy a románok tömegesen szavaznának át az RMDSZ-re.

hvg.hu: Attól nem tart, hogy a román politikai elit rárepül majd arra, hogy Orbánnal kampányol? Az utóbbi időben bal- és jobboldali politikusok egyaránt bírálták a magyar miniszterelnököt. Egyáltalán van-e Orbán-fóbiájuk a román politikusoknak?

K. H.: Általánosságban nincs. Vannak persze, akiknek van, vannak, akik az orbáni politika bizonyos elemeit bírálják, és vannak, akik egy kicsit sóvárogva nézik Orbán döntéseit, mert nekik nem volt bátorságuk meglépni. A leköszönő államfő, Traian Băsescu tavaly beszólt a tusványosi szabadegyetem miatt, ám pár héttel ezelőtt baráti találkozón fogadta Orbán. Ezért azt mondanám, a román politikai elitre – melyet egyre kevésbé lehet bal-jobb alapon kategorizálni – inkább az jellemző, hogy a magyar kártyát vagy Magyarország ügyét akkor húzzák elő, ha szavazatokat tudnak ezzel szerezni. És ezt a kártyát most már pro vagy kontra is előhúzhatják. Ott van példának Băsescu: őt a székelyek sokszor »túlszerették«, mert udvarolt nekik, aztán hatalmas pofonokat kaptak tőle. Ami a miniszterelnököt, a szociáldemokraták államfőjelöltjét illeti: Victor Ponta az utóbbi időben visszafogta magát, nem mondott sem jót, sem rosszat Orbánról.

Most vannak olyan elnökjelöltek – Ponta, Călin Popescu-Tăriceanu, Klaus Johannis –, akik magyar nyelvű kampányanyagokat készíttettek, de úgy gondolom, hogy a romániai magyar szavazókat nem lehet ezzel megvezetni. Ugyanis hiába vannak magyar szórólapjaik, a kisebbséget foglalkoztató kérdések nem jelennek meg egyetlen román párt, jelölt politikájában, retorikájában sem, nem vállalják fel. Az RMDSZ előállt egy autonómia tervezettel, de erről vagy nem beszélnek, vagy teljes egészében leseprik az asztalról. Én még egyetlen román politikustól sem hallottam azt, hogy »ezt mi nem tudjuk támogatni, cserében viszont ezt vagy azt ajánljuk, támogatjuk, így vagy úgy garantáljuk majd az identitásotok megőrzését«.

hvg.hu: Mint ahogy a korábbi választások előtt, az RMDSZ most is az autonómiával kampányol. Ebben élvezik a magyar kormány támogatását?

K. H.: A magyar kormány jelezte, azt a törekvést, koncepciót támogatja, melyet a határon túli magyarok legitim szervezetei dolgoztak ki. Ahogy a régebbi, kulturális autonómiára vonatkozó tervezetet, úgy ezt a koncepciót is az RMDSZ dolgozta ki. Én annak örülök, hogy sem a Fideszből, sem a baloldali pártokból nem akarta megmondani senki, hogy milyen utat válasszunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2014. október 30. 11:32
Kelemen most, megmérettetés előtt milyen szépen tud beszélni, ám ha a magyar érdekekről van szó, érdekes módon mindig meghajlik az a gerinc. Nemhogy a rendszerváltozáskor célul kitűzött autonómiát nem sikerült az RMDSZ-nek elérnie, de még azt sem, hogy a magyar egyetemeket ne verjék szét, a kisebbségek élhessenek a törvényben biztosított jogukkal, a csángók misézhessenek anyanyelvükön, a székelyek használhassák szimbólumaikat, a magyarok kitehessék a kétnyelvű helységnév- és utcanévtáblákat, az egyházak és civil szervezetek visszakapják a jogos tulajdonukat.
Antigoné
2014. október 30. 09:43
Örülök, hogy konszolidálódott az RMDSZ és a magyar kormány viszonya, hiszen az erdélyi magyarság zöme- tetszik, nem tetszik - őket támogatja.
lantose70
2014. október 30. 08:01
Addig örüljetek, amíg csak sóvárogva nézik Orbánt. Ha elkezdik követni, akkor jaj a határon túli magyaroknak. Megvonják a pénzeket, bedarálják a médiát, ráküldik az adóhatóságot a civil kulturális szervezetekre sőt a magyar pártokra is, mondván hogy a magyar állam fizetett, idegen érdeket képviselő ügynökei. Ahogyan Orbán elvtárs azt Tusványoson szépen kifejtette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!