Gázából nincs hova menekülni

2014. július 22. 16:25

Összességében Izrael stratégiai felelősségét én nagyobbnak gondolom, egyszerűen azért, mert ő az erősebb fél, a kártyák nagy részét a kezében tartja.

2014. július 22. 16:25
Szlankó Bálint
A dróton túl

Összességében Izrael stratégiai felelősségét én nagyobbnak gondolom, egyszerűen azért, mert ő az erősebb fél, a kártyák nagy részét a kezében tartja. Láthatólag feladtak minden értelmes kísérletet arra, hogy a dolgot megpróbálják rendezni, eltekintve ezektől a fegyveres akcióktól, amelyeket elég visszatetsző módon »fűnyírásnak« neveznek, és amelyeknek nincs más célja, minthogy időről időre felszámolják a Hamasz fegyveres infrastruktúráját (amit aztán a Hamasz mindig újraépít). Ez nem hosszútávú stratégia. A Hamasz persze egy obszcén szervezet, (részben) obszcén célokkal és eszközökkel. De nehéz belátni, hogy a sokéves blokád alatt tartott Gázai övezet embertelen körülményei között hogyan vethetné meg a lábát egy normális palesztin partner. A jelenlegi izraeli kormány gyakorlatilag semmit nem tett annak érdekében, hogy ezeken az állapotokon javítson, hogy ebből a katasztrofális helyzetből kivezető utat találjon. Éppen ellenkezőleg: a fojtogató gázai blokáddal, a ciszjordániai zsidó telepek folyamatos expanziójával és a megszállás sok-sok dehumanizáló elemével egyre inkább megnehezíti a békés rendezést. A Hamasz rakétái nem hagynak sok választást Izraelnek, de Izrael merevsége sem a Hamasznak: számára jelenleg ugyanúgy az erőszak tűnik az egyetlen eszköznek, mégoly értelmetlen is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemhivo
2014. július 22. 22:53
..az megvan,..hogy a hamas nem fogadta el az Egyiptom által tervezett tűzszünetet? Amúgy pedig a pal.ok egy (szó szerint!) virágzó Gázát kaptak a zsidóktól, ...amivel nem tudtak élni...csak visszaélni. Dolgozni, együttműködni ..na ez nem megy annak a hamasosnak, aki egy AK-47-est kap...Sajnos, a másvilágon szeretnének ezek boldogulni,...segítsék hát át oda azokat, ..akik annyira vágynak oda.. A polgári lakosság akkor szívta meg, amikor a hamast "demokratikusan" maguk fölé tették.. Azóta eletelt 10 év...a hamas azóta sem rendezett választást,...igaz ellenfél sincs már,..mert kiírtották őket..pedig ők is pal.ok voltak, kb annyian, ahányat most a zsidók likvidáltak. Vagyis,..a pal.ok legnagyobb ellenségei nem a zsidók,..hanem a saját vezetőik.
mantelman
2014. július 22. 20:09
Európai ember számára elképesztő az a mészárlás, ami Gázában zajlik. Ártatlan palesztin gyermekek és civilek százait ölik meg a legmodernebb harci eszközökkel.
kaffogó hebrencs
2014. július 22. 19:31
Izrael szállít a palesztinoknak mindent, ami alapvető, vizet, élelmet, gyógyszert. Néhány nap alatt megoldható lenne a palesztin kérdés, véglegesen. Nagy szerencséjük, hogy nem népírtók az izraeliek.
poppy flower
2014. július 22. 18:27
Hogy ezt honnan tudod ilyen ponzosan? Te nem tanyán laksz, hanem az Információs Hivatalban....:)))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!