A demokráciát kár temetni

2014. július 29. 13:47

Az autokratikus rendszerek jellemzően inkább a következőkben járnak élen: korrupció, a zsarnoki elnyomás valamilyen formája, besúgók, kusslegyen, középszerűség és kilátástalanság.

2014. július 29. 13:47
Szlankó Bálint
A dróton túl

A liberális demokráciát (vagyis azt a rendszert, ahol nem egyszerűen a többség dönt, hanem az egyén és a kisebbég jogait törvények és erős intézmények védik) kár temetni. Malmai kétségkívül lassan őrölnek, és a magyar miniszterelnökhöz hasonló türelmetlen, ellentmondást és kritikát nem tűrő emberek számára ez bizonyára frusztráló. De a tények magukért beszélnek: a demokratikus országok gyakorlatilag minden fontos eredménytáblán az élen állnak. Gazdagabbak, mint autokratikus társaik (leszámítva az olajexportáló országokat, amelyek nem dolgoztak meg a pénzükért) és jobb eredményt érnek el az olyan összetettebb összehasonlításokban is, mint az emberi fejlettségi index. Kevésbé korruptak, jobb a felsőoktatási rendszerük és innovatívabbak: a világ legjobb egyetemei és kutatóközpontjai között alig van olyan, ami ne demokratikus országban lenne, részben a szólásszabadság, a nyílt vita tolerálása miatt. Ennek manapság egyre nagyobb jelentősége van, hiszen azok az országok tudnak igazán jól teljesíteni, ahol a tudást és az innovációt állítják a középpontba, ehhez pedig meg kell becsülni az egyént. A liberális demokráciák továbbá nem háborúznak egymással (bár autokratikus országokkal nagyon is), politikailag stabilabbak (demokráciában nincs szükség forradalomra ahhoz, hogy leváltsuk a vezetőket, megteszik a választások is), jóval kevésbé hajlamosak arra, hogy égbekiáltó gazságokat kövessenek el saját polgáraikkal szemben, és általában véve ritkábban termelnek ki mániákus, futóbolond vezetőket, akik a falnak vezetik az országot. Az autokratikus rendszerek jellemzően inkább a következőkben járnak élen: korrupció, a zsarnoki elnyomás valamilyen formája, besúgók, kusslegyen, középszerűség és kilátástalanság, egy-két generációnként meg egy forradalom vagy másfajta lázongás, ahogy az embereknek tele lesz a tökük az egésszel, és nem tudnak máshogy hangot adni véleményüknek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2014. július 30. 09:39
Hol temette bárki is a demokráciát. A liberalizmus NEM demokrácia, hanem a demokrácia megcsúfolása hangos törbe minoritások miatt.
balbako_
2014. július 30. 06:42
A demokrácia marad. Legalábbis nálunk Magyarországon. A liberális demokrácia - miként a szocialista demokrácia is - döglött.
forsteandretredjemann
2014. július 30. 01:18
"Az autokratikus rendszerek jellemzően inkább a következőkben járnak élen: korrupció, a zsarnoki elnyomás valamilyen formája, besúgók, kusslegyen, középszerűség és kilátástalanság" Hm... A felsoroltakból bármelyik paraméterben a mai értelemben vett "liberális" demokráciák magasan vezetnek. Nézzük a kegyetlen gyakorlatot: Van olyan, hogy Kádár-nosztalgia, Franco-nosztalgia, Pinochet-kultusz, Monarcia utáni nosztalgia, Mao-nosztalgia, Cár-kultusz. Még Sztálin-kultusszal is találkoztam vagy 20 éve. Nem hiszem, hogy részrehajló voltam a felsorolásban. Érdekes mennyiségi paraméter a torténelemből, hogy az idő előrehaladtával egyre rövidebb életűek a társadalmi rendszerek. Az abszolút autokratikus Egyiptomi Birodalom ismert története hosszabb, mint a vége óta eltelt idő. Az I VH. végéig európa államainak többsége királyság volt. Ha felsoroljuk Európa mai királyságait, akkor 90%-ban ugyanazokat az országokt soroljuk ahol a legjobban, legboldogabban élnek az emberek. Tényleg rosszak az autokráciák? A sztárolt "liberális" rendszer nem néhány senki által meg nem választott önjelölt véleményformáló autokráciája? Ha őket szavazzák hatalomra akkor érett és demokrata a társadalom, ha meg nem akkor primitív, műveletlen, megtévesztett horda.. Még azt is egy zárt kör mondja meg, hogy mi a "liberális". Magyarországon ez már kb. a Konrád-Heller duóra fogyatkozott. Minden megnyilatkozásuk arról szólt és szól, hogy aki velük egyetért az liberális, aki nem az meg negatív hős valahol a megtévesztett és a náci közötti skálán. Persze ezt is ők határozzák meg. Szerencsére ma már csak röhög rajtuk a túlnyomó többség. Ez a korcs, jobb híján "liberális" nevű akármi itt Európában kb. 20-30 éves. Előtte volt nyugaton a valódi liberális demokrácia, keleten meg a szocialista demokrácia. Ki tudja mi jön utána. Nem hiszem, hogy lesz liberál-nosztalgia.
Brigadéros
2014. július 29. 22:00
A középszerűség az jó neked nem?!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!