Ha kritizálni mersz, átgázolnak rajtad

2014. június 17. 11:35

2013-ban a Nyerges–Simicska-érdekeltségek átvették a vezetést az agrártámogatások megszerzésében a 2011-ben még élen álló Csányi Sándor vállalkozásaitól. Interjú.

2014. június 17. 11:35
Ángyán József
Magyar Narancs

magyarnarancs.hu: Az ön szelleme kísért a Parlamentben. Lázár János a mezőgazdasági bizottsági meghallgatáson a családi gazdaságok helyzetbe hozásáról és a birtokarányok megváltoztatásának szükségességéről beszélt. Sőt, azon értetlenkedett, hogy a területalapú támogatások 70-80 százaléka a birtokosok 10-20 százalékánál landolt, és hogy a vidékfejlesztési gazdasági támogatások is zömükben a nagyüzemekhez kerültek.

ÁJ: Lázár mondataiból valóban ráismertem a kormányból való kilépésemet követő beszélgetéseinken neki elmondottakra és a földügyi jelentéseimben megfogalmazottakra. Ennek örülök, persze jobb lett volna, ha ezek a felismerések 3-4 évvel ezelőtt következnek be. Annak idején ugyanis azt is javasoltam, hogy le kell ülni a háttérből dirigáló »keresztapákkal«, és elmagyarázni nekik, hogy a közvagyon széthordásában, az agrártámogatások és a földek megszerzésében túllőttek a célon. Ám most is ugyanazok a szűk érdekkörök ürítik a köz kasszáit, és viszik el a helyiek elől a földet – legföljebb időnként helyet cserélnek egymással. Például 2013-ban a Nyerges–Simicska-érdekeltségek átvették a vezetést az agrártámogatások megszerzésében a 2011-ben még élen álló Csányi Sándor vállalkozásaitól. Ez persze nem vigasztalja a tanya, a falu, a vidék elszegényedő népét és a föld nélkül maradt gazdálkodó családokat, fiatalokat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2014. június 17. 23:31
Örültem, hogy újra "hallottalak". Már kezdtem azt hinni, hogy megfenyegettek, kitiltanak Gödöllőről, ha nem maradsz csendben...
várúr
2014. június 17. 17:49
Ángyán szegény egyszer már hazudott, vagy megtévesztették. MInt kiderült, a földbérletet elnyerő "műkörmös" sok évszázada helyben gazdálkodó család sarja, ő maga is azt csinálta, amíg a kisgazdaságuk el nem lehetetlenült. Akkor a föld MELLETT és nem HELYETT tanulta ki a műkörmös szakmát. Továbbra is gazdálkodott, a műkörmöt jövedelemkiegészítésként csinálta. Majd a bérlet elnyerésekor kicsit nagyobb méretben folytatta a földművelést. Fentieket nem agyatlan, gyalázkodó ballibeknek írom és nem azoknak, akik hörögni, frusztrációt levezetni jönnek a Mandira.
péterx
2014. június 17. 17:01
Nem vagyok szakember a témában , s a körülményeket sem ismerem alaposan . Csak annyit jegyzek meg , hogy kritikából is sokféle van . Nem biztos , hogy a kritizálón átgázolnak - még a politikában sem - , ha a bírálat átvehető módon van megfogalmazva , konstruktív , s az erőviszonyokat jól méri fel . Nem fogom a püspökömet - például - nyilvánosan bírálni . Egyszerűen azért nem , mert nem lenne okos dolog . Viszont , megfelelő időben , négyszemközt , tapintatosan-diplomatikusan előadva jobban megszólítható lesz . Kritika igen , de nem mindegy hogyan ... Végül : néha a kisebbik rossz az , ha elszenvedjük az igazságtalanságot , mert egy nagyobb jó kedvéért megéri .
Ángyán Páván
2014. június 17. 15:19
Ángyán bátyám libát látván lábát rázván, száját tátván balfasszá vált.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!