Orbán legjobb beszéde 25 éve

2014. május 11. 13:25

Nem szoktam hozzá, hogy a magyar politika kapcsán hevült, szenvedélyes támogató nyilatkozatot tegyek - de most nem szégyellem. Csak meg ne bánjam.

2014. május 11. 13:25
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„Orbán beiktatási beszéde a legjobb volt, amit valaha mondott. Az első öt perc után kezdtem odafigyelni, a tizedik percben megragadott, és végig megtartott. A miniszterelnök gondolatmenete eddig ismeretlen kifejezésekre és összefüggésekre támaszkodott, amelyek a 2000 körüli Orbán Viktornak egy lényegesen érettebb formáját mutatták, és számomra, aki ezen a blogon másfél éve a polgári konzervativizmus lehetőségeit kutatom, bizony magával ragadott. Hozzáteszem, aki nem veszi észre ebben a beszédben az április 6-a előtti Orbánhoz képest a radikális változást, az valami nem értett meg.

Vagy a korábbiakat, vagy a beszédet nem. Ez a beszéd újabb fordulat Orbán politikai világképében - kétségtelen nem a konszolidációnak, hanem egy régen megkezdett, majd félbehagyott, és most egy más szinten folytatott polgári konzervatív szintézisnek a beharangozása; a saját kifejezésével élve, a »polgári-keresztény nemzeti« politikus beszéde volt, aki a szabadság rendjéhez vezető utat vázolta fel, a teljes nemzet szolgálatára szerződik, és noha voltak benne önmaga hagiografikus megéneklésére és az elmúlt négy év magasztalására szolgáló félmondatok (de nem sokkal több ezeknél), ezeket sem bántam, mert a lényeg nagyon a helyén volt. (...)

A miniszterelnök a beszédben egyszerre igen közel került ahhoz, amit ezen a blogon vallottunk (be) folyamatosan magunk is. Nagyon nem osztom (de ő sem forszírozta nagyon) az elmúlt négy év megítélését. Szerintem az elmúlt négy év nem ebben a hangvételben, nem ebben a gondolati világban, és nem azokkal az eredményekkel folyt, ahogy ő gondolja. De az a markáns fordulat, amit ehhez képest a beszédben vett, az a felfogásom szerint 99%-ban helyes. Nagy kérdés, hogy a gyakorlat mit fog mutatni. Nagyon bízom benne, hogy ugyanezt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2014. május 13. 00:32
Illemhegyinek találós kérdés: na, ki írta és ki írta alá az alábbi szöveget? "Történelmünk során, nehéz helyzetekben mindig vidéki gyökerekből táplálkozva, a falusi közösségek erejére támaszkodva tudott a magyar társadalom megújulni. A vidék nem csupán profitérdekeket kiszolgáló termelési tér, sokkal inkább társadalmi, kulturális és természeti értékek összessége. Vidéki tájaink az emberi méltóság, életminőség biztosításához szükséges feltételek megteremtésének, a természet és a társadalom harmonikus együttélésének sajátos, történetileg kialakult színterei. E térségek egyrészt az ott élők számára biztosítják az életfeltételeket, másrészt mással nem helyettesíthető ún. ökoszisztéma-szolgáltatásokat biztosítanak, melyek a városlakók számára az élelmiszerbiztonságot, a jó környezetminőség alapfeltételeit, megújuló energiaforrást, regenerációs és rekreációs lehetőséget is kínálnak. A magyar vidék, a mezőgazdaság és a környezet ügye ezért nemcsak a falun élő honfitársaink gondja. A vidék sikereinek és kudarcainak a társadalom minden tagja részese. A természeti erőforrások és értékek megőrzése, az azokkal való felelős, fenntartható gazdálkodás, a mezőgazdaság és a vidék fejlesztése, az épített és természetes környezet védelme, a természeti értékek megőrzése a XXI. században egyre inkább felértékelődő, egymással szorosan összefüggő, nemzetbiztonsági jelentőségű, stratégiai feladat. A jó minőségű, biztonságos élelmiszerellátás, a tájfenntartás, az ivóvízbázisok, a talajok, az élővilág sokfélesége, a jó környezeti állapot megőrzése, a vidéki élet, a helyi közösségek és a kultúra, valamint a helyi közszolgáltatások előfeltételeinek megteremtése egész Európában a legfontosabb kormányzati célok között szerepel." http://www.kormany.hu/download/8/ff/70000/Nemzeti%20Vid%C3%A9kstrat%C3%A9gia.pdf Bizony, koma, dr. Ángyán József írta és két komoly "hozzáértő" jogász, Fazekas Sándor és Orbán Viktor írták alá... ma is hatályban van, igaz, le sem sz...ják, mint bármely más saját törvényüket!
Zokni
2014. május 12. 00:16
Ne haragudjon, de például Kossuth annak idején a kibontakozó szabadság megvédéséről beszélt, - a császári fegyverek fenyegető árnyékában. Most Orbán nyilván a "folytatásról", tehát a szabadság korlátozásáról, és a stadionok árnyékában szónokolt. Ilyen körülmények között mi lehetett olyan nagy élmény?
homo cogitans
2014. május 11. 21:46
Április 6-án 1,6 millióan még mindig balra szavaztak. Orbán békülékeny hangú, nemzetegyesítő szándékú beszéde azt vetíti előre, hogy szeretné megszerezni a megmaradt baloldali szavazók jelentős részét is. Erre minden esélye van, mivel az úgynevezett baloldalt - főleg az MSZP-t - rém tehetségtelen, kontraszelektált balfaszok irányítják, akik már rég elszakadtak a magyar valóságtól. A Bolgár Györgyök és Avar Jánosok pedig tévéstúdiókban kávézgatva vitázgatnak tovább azon, hogy a Bajnai vagy a Mesterházy, a Gyurcsány vagy a még Gyurcsányabb, meg egyébként is, a Konrád meg a Török Zsolt, a Szanyi Tibor meg a Fodor Gábor...
catalina9
2014. május 11. 18:33
Tündér_Lala 2014. május 11. 13:53 Orbán sok jó beszédet mondott (mestere), de ez tényleg briliáns volt. ... Nagy csönd is van a dolog körül, ez az első cikk róla. ..." Most még a csendes zaj megy, vagyis a ballib elvtársak körmölik a cikkeket a Spiegelnek, Le Monde-nak stb. stb, majd jön az "így látta a mértékadó külföldi média" és angolból franciából, németből visszafordítják a saját cikkeiket. Aztán majd ezekre az "import" szövegekre reagálnak azzal, hogy milyen jól látják ezek a "tekintélyes" külföldiek, de Orbán nem ért a kritikákból. Átlátszóék hozzák a formájukat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!