Vissza a kényszerpályára

2014. április 22. 08:46

A Fidesz gazdasági-politikai rendszere bizonyos értelemben a Horthy- és a Kádár-kor történelmi szintézise.

2014. április 22. 08:46
Sik Domonkos
Szuverén

„A rendszerváltás egy lehetőség volt a felemás modernizáció kényszerpályájáról való letérésre. Azonban a magyar társadalom a nagy átalakulásokkal óhatatlanul együtt járó stresszre, a hasonló helyzetben lévő közép-európai sorstársainál is érzékenyebben reagált: mindössze néhány évvel a rendszerváltás után már a lakosság nagyjából fele gondolta úgy, hogy összességében rosszabb az új rendszer mint a régi. Ez alapján úgy tűnik, hogy a felemás modernizáció lehetőségébe vetett hit mélyen beágyazódott a hazai társadalomba.


A gazdasági fellendülés és az EU-csatlakozás lehetősége némiképp háttérbe szorította ezt a forgatókönyvet, és megerősítette a nyugati típusú – gazdasági fejlődést, demokratikus keretek között elképzelő – modernizációs pálya iránti elköteleződést. Ám a 2008-as gazdasági válság és az azóta tartó stagnálás ismét sokakat fogékonnyá tett a felemás modernizáció illúziójára.

A Fidesz 2010 óta kiépített rendszerének 2014-ben megerősített sikere ebből a perspektívából érthető meg. Ez a gazdasági-politikai rendszer bizonyos értelemben a Horthy- és a Kádár-kor történelmi szintézise. Azonban elsősorban nem azért, amiért oly sokszor hasonlítják azokhoz: nem egyszerűen a nemzeti-keresztény ideológia vagy a rezsicsökkentés által szimbolizált, »a materiális biztonságért cserébe a politikai szabadságról való lemondás« alkuja miatt. Hanem azért, mert a felemás modernizáció társadalomtörténeti modelljét rekonstruálja.

Ebben az értelemben, bár jelen pillanatban nyitott kérdés, hogy a következő négy évben az antidemokratikus elemek bővülése vagy az autonómia terének csekély tágítása lesz-e napirenden, az mégsem valószínű, hogy hatalmát a Fidesz egy bármilyen értelemben vett totális állam kiépítésére használná fel. Ehelyett a centralizált politikai-gazdasági erőtér pszeudo-tradíciójának kikényszerítése és az autonómia terének fenntartása közti egyensúlyozás várható.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tas0125
2014. április 22. 14:21
Mondja Sík, vajon abból a híres családból? Mind a három fiúból? Volt egy nyilas, egy bolsevik és egy katolikus. Bármi jött is, a másik megvédte bárhogy is fordult a kocka. De látom úgy érzi, hogy a amit mond nem más, mint egy vízbe nem oltódott konglomerátum. Bsándor kollégának tömörített gondolata: maga egy sík hülye.
briganti
2014. április 22. 12:40
Ebben az értelemben tulajdonképpen nem láthatóan, de érzékelhetően és masszívan, valamint máshonnan is megvizsgálva körülírható lehet, és visszatetsző is, bár ha jobban belegondolunk a valóssággal köszönőviszonyba nem lévő, ám minden mással szembenéző, nem mindent taglaló, akár magába foglaló álláspontok és álláspontoknak tűnő, majd azzá se váló értelmet nyert értelmetlenségek értelme, hogy Dominak antidemokrácia mentes autonómiára van szüksége, ahol valaki előbb-utóbb jól picsán rúgja teli rüszttel, amennyiben tovább filózik ebben a stájlban.
kuwiq
2014. április 22. 12:13
Elemzési rohamot kaptak az elvtársak. Kár, hogy fogalmuk nincs, hogy miről beszélnek. Mondjuk, ez nem újdonság...
Zokni
2014. április 22. 11:47
Érdekes, bár aggódom. "... nyitott kérdés, hogy a következő négy évben az antidemokratikus elemek bővülése vagy az autonómia terének csekély tágítása lesz-e napirenden, az mégsem valószínű, hogy hatalmát a Fidesz egy bármilyen értelemben vett totális állam kiépítésére használná fel...." - írja. Ahogy eddig sem egy tudatos építkezés, hanem egyszerűen a hatalom megtartásának célja, és az "emútnyócév" felhalmozódott adóssága (lásd most az MSZP-t...) megtérítése, illetve a klientúra végleges anyagi megerősítése spontán módon eredményezte az antidemokratikus jelenségeket, úgy mehet át mintegy véletlenül az egész - direkt személyi kultuszos diktatúrába...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!