Megbukott a régi-új ajánlási rendszer

2014. március 10. 12:20

Amíg a jelöltállítás a választók ajánlására épül, amíg a pártok kezelik a választópolgárok adatait, és amíg több százmillió forintos támogatás tehető zsebre ellenőrizetlenül, addig nincs mit csodálkozni a csalássorozaton.

2014. március 10. 12:20
Political Capital
Valasztasirendszer.hu

Amíg a jelöltállítás a választók ajánlására épül, amíg a pártok kezelik a választópolgárok adatait, és amíg több százmillió forintos támogatás tehető zsebre ellenőrizetlenül, addig nincs mit csodálkozni a csalássorozaton. Az elbukott ajánlási rendszertől végleg meg kell szabadulnunk.

A jelöltállítás átfogó reformra szorult volna, ehhez képest az elmúlt ciklusban legfeljebb ráncfelvarrás történt. Az ajánlószelvények ugyan megszűntek, de csak a kevéssel jobb ajánlóívek léptek a helyükbe. A többes ajánlás lehetőségével újabb eszközt, a kampánytámogatás bevezetésével pedig újabb motivációt adtak a potenciális csalók kezébe. Abban lehetett csak reménykedni, hogy a megkönnyített jelöltállítási feltételek miatt komolyabb visszaélések nélkül is célt érhetnek a politikai opportunisták, de ez naivitásnak bizonyult.

Sem az előző, sem a mostani parlament nem volt nyitott a jelöltállítás új alapokra helyezésére, és ez aligha magyarázható mással, mint hogy a kétharmados többséggel akkor (MSZP és Fidesz) és ma (Fidesz) rendelkező pártok számára tökéletesen megfelel a zavaros, feketepénzekkel és bizniszpártokkal operáló, egymás zsarolására épülő struktúra.

A hatályos rendszerben legfeljebb annyi az újdonság, hogy míg látszólag (az induláshoz szükséges aláírások csökkentésével) szélesre nyitja a kaput az újabb politikai formációk előtt, valójában a választási környezet még a korábbinál is zártabb, minek következtében komoly politikai ambícióval rendelkező pártok alig, a kampánypénzek lenyúlásában érdekelt kamuformációk annál nagyobb számban próbálnak meg érvényesülni.

Fontos látnunk, hogy a napokban nyilvánosságra került visszaélés-sorozat a rendszernek nem óhatatlan mellékhatását, hanem a velejét képezi. A választási eljárást és a magyar demokráciát negyed évszázada mérgező ajánlási rendszertől teljes egészében meg kell szabadulnunk. A jelöltállítás új alapokra helyezéséről végképp megspórolhatatlannak tűnik egy széleskörű szakmai vita, amelyben a magunk részéről ugyanazt az álláspontot képviselnénk, mint 2007 óta folyamatosan: a kaució bevezetését. Más működőképes megoldások is felmerültek az elmúlt években, ezekről kellene érdemi vitát folytatni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2014. március 11. 08:00
Arra is kell gondolni, hogy ezek a bűnözők a külföldi zsidók szavazataira számítanak (Izraelben és az USA-ban!). Azok biztosan a jelenlegi "baloldalra" fognak voksolni. Sajnos, igen sokan vannak.
balint60
2014. március 10. 14:01
Nem csak az ajánlási rendszer, hanem a Fidesz egypárti választási rendszere is megbukott ezzel a tragikomikussá vált ajánlási szisztémával. A 18 országos listát és az átlagosan 14-15 egyéni jelöltet eredményező új rendszer ugyanis önmagában cáfolata az egyfordulós rendszer bevezetésének alapkoncepciójával. Egyfordulót ugyanis olyan országokban alkalmaznak, ahol két-három párt szerepel a poltikai palettán, azaz ahol nincs szükség a sok-sok párt előzetes megszűrésére. A Fidesz-rendszer ráadásul nem csak példátlan módon megkönnyítette a jelülést, hanem laza pénzügyi szabályozásával anyagilag is motivál a kamujelölésekre. A Fidesz cinkelt lapokkal játszik; szabad, de tisztességtelen választások lesznek április 6-án, aminek kétes eredménye nehéz árnyékot vet majd a Fidesz várható győzelmére.
kulakman
2014. március 10. 13:50
Megmozgatta sok böszme ember fantáziáját ez a könnyű elindulás, aztán mikor a jelöltállító szelvényeket elfelejtették visszavinni időre, és a szelvényenkénti 50500ft-ot le kellett perkálni sokak arcára odafagyott a nem természetes mosoly!!
StG
2014. március 10. 13:47
Ez pontosan így van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!