Jancsó, a saját halott

2014. február 03. 21:57

Jancsó Miklós valószínűleg másra sem vágyott egész életében, mint arra, hogy egy minisztérium a saját halottjának tekintse, ha eljön a nap.

2014. február 03. 21:57
Seres László
Seres László
hvg.hu

„Érdemes volt megvárni azt a három napot, mert tényleg csak lassúak, nehezen mozdulnak, még az MSZP elnöke is megelőzte őket, de ha egyszer beindulnak, nincs megállás: bár sem a kormányfő, sem a kulturális államtitkár, sem Andy Vajna filmipari kormánybiztos nem szólalt meg az egyik legnagyobb magyar ever méltatása céljából (update: a Magyar Nemzeti Filmalap azóta kirakott holnapjának nyitóoldalára egy megemlékezést), mert minek, azért a Balog-féle humántárca vagy mi (ami alá a kultúra is beletartozik, lévén az is olyan emberi) közleményt adott ki: »Az életének 93. évében elhunyt művészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti, az elhunyt családjával közösen gondoskodik Jancsó Miklós temetéséről.« Plusz egy rövid, a Wikipedia személyességével megírt összefoglaló Jancsó legfontosabb filmjeiről, díjairól, ami három napja ott van minden épkézláb újsághírben, megemlékezésben. Aláírás: mégcsak nem is a miniszter, hanem »Sajtó, Kommunikációs, Közkapcsolati és Protokoll Főosztály.«

Jancsó Miklós valószínűleg másra sem vágyott egész életében, mint arra, hogy egy minisztérium a saját halottjának tekintse, ha eljön a nap. Erre a kisajátításra tellett a magyar államnak, egyetlen bekezdésnyi személyes méltatás helyett. A The New York Times erre képes, a NER nem. A közleménnyel a NER megint bebizonyította, hogy nem volt gyerekszobája, kulturális vagy politikai másképpgondolkodó teljesítményét még halála után sem ismeri el. Másra gondolni ugyanis kizárásos alapon nem tudunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2014. február 04. 10:46
Ne bántsa szegény Balogh tisztelendőt! Annyit tud Jancsóról, hogy pucér nők állnak körben, és egymásnak dobálnak kézi lőfegyvereket... Az ördög maga az az ember. Ehhez képest a miniszter úr egész jól úrrá lett az undorán...
OberEnnsinnen
2014. február 04. 09:41
"A közleménnyel a NER megint bebizonyította, hogy nem volt gyerekszobája, kulturális vagy politikai másképpgondolkodó teljesítményét még halála után sem ismeri el. Másra gondolni ugyanis kizárásos alapon nem tudunk.”" Dehogynem. Mindig gondolni fogunk azokra a qrva jó filmekre, melyet mások mellett J. M. a "rendszerváltásról", a "demokratikus" baloldal (főleg a madarasok) tetteiről, az ország kifosztásának bizonyuló spontán és "nyílt" privatizáció "áldásairól" forgatott le.
kamasuka
2014. február 04. 08:55
Ez meg Paks kapcsán mekkora faszság. Az egyik tüntető mondta: "A paksi bővítés elleni tiltakozáson elmondták, a beruházással az EU-tól távolodó vonatra ülünk fel, és 50 évig le se tudunk szállni." Láttuk, hogy Ukrajnában mekkora bulit csinált belőle pár nyugati titkosszolgálat, gondolják itthon is vevő rá pár hülye. Hát, csak pár hülye vevő erre a dumára.
kamasuka
2014. február 04. 08:46
Jancsó SZDSZes lett 1990 után. Aztán ahogy megundorodott tőlük, úgy váltott vissza magyarra. Ő spec elmehetett volna, de nem tette. Sima lett volna neki egy nagy nemzetközi karrier. Becsülendő. Scorsese pl. imádja a filmjeit. Ahogy egyre kevésbé jópofizott a szadeszos marhákkal, úgy kapott egyre kevesebb támogatást. Miután pedig már nem kapott, akkor visszavonult. A kora miatt simán el lehetett ezt adni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!