Demokratikus értékek és hiányuk

2014. január 25. 10:27

Azokban a családokban felnövő fiatalok, melyek a történelmi sérelmeken képesek túllépni, sokkal nagyobb eséllyel nyitottak a demokratikus értékekre is.

2014. január 25. 10:27
Sik Domonkos
Szuverén

„A demokratikus értékek elsajátításában a legfontosabb szerepet a család strukturális helyzete és ezzel szorosan összefüggő légköre tölti be. Mindenekelőtt a stabil, kiegyensúlyozott gazdasági pozíció jelentőségét érdemes hangsúlyozni. Ez nem csupán ahhoz a biztonsághoz nélkülözhetetlen, ami nélkül folyamatos feszültséggel terhelődik a családi élet, de egyúttal a fennálló viszonyok alapvető jóváhagyásához is.


A túlságosan alacsony vagy kiszámíthatatlan jövedelem olyan elemi elismerésmegvonásként értelmezhető, amely aláássa a demokratikus elismerési viszonyokat is. Másfelől a túlságosan magas gazdasági pozíció olyan távolságot teremt a többiektől, ami szintén háttérbe szorítja a demokratikus elismerési formákat.

A gazdasági helyzet mellett az oktatási rendszerhez való viszonynak is döntő hatása van a demokratikus értékek kialakulására. A szülők magasabb iskolai végzettsége és az ezzel szorosan összefüggő tanulmányi előmenetel egyaránt elősegíti kialakulásukat. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy az iskolai sikeresség egy olyan életpályát előlegez meg, ahol a befektetett energia jó eséllyel megtérül, és ami ebben az értelemben az érdem logikája szerint »igazságosnak« tekinthető. Azon fiatalok számára, akik szülei és önmaguk is sikeresek az iskolában, a meritokratikus, igazságos társadalmi berendezkedés egy reális lehetőség, ezzel szemben azok számára, akik – sokszor strukturális hátrányaik okán – sikertelenek, irreális utópia. Így az igazságosságtól elválaszthatatlan demokratikus értékek is csupán az előbbiek számára válnak magától értetődővé.

A következő központi fontosságú elem a történelmi emlékezet és a család önmagáról alkotott képe, vagyis identitása. A történelmi események értelmezése mindig a jelen perspektívájából történik. Így az interpretáció mibenléte az aktuális értékválasztásokra utal. Azokban a családokban felnövő fiatalok, melyek a történelmi sérelmeken képesek túllépni, és egy folytatható történetben mesélik el a múltat, sokkal nagyobb eséllyel nyitottak a demokratikus értékekre is. Hasonlóképpen viselkednek azokban a családokban nevelkedők is, melyek a morális értékeknek kiemelt jelentőséget tulajdonítanak, és büszkék becsületességükre.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
arlequin
2014. január 25. 13:39
ez nem sík domonkos, hanem sík hülye. ámbátor lehet hogy tudatos gazember. azt a társadalmai modellt, amit nem lehet a családra alkalmazni, nem lehet a közösségre sem. engem simán leszavaznának a gyerekeim, ha itthon demokrácia lenne. erről miért nem beszél senki sem? miért hazudoznak folyamatosan a demokratikus 'értékekről', amik sokkal inkább mérgek, mintsem értékek? megátkozott, bolond világ.
KannibálTatárÚr
2014. január 25. 13:15
Sik Domonkos! Fogadd őszinte részvétemet! Demokratikus értékeid alapján te egy nagyon szegény családból származol, az elemi iskolát sem fejezted be, képtelen vagy szembenézni a történelmi sérelmekkel, a családod nem ismeri a morális értékeket és te erre nagyon büszke vagy.
batama
2014. január 25. 10:52
Végtelenül sajnálom a zsidó családokban felnövő fiatalokat,már értem miért van annyi gyűlölet a szívükben. Nem mintha eddig nem lettek volna sejtéseim...
Antigoné
2014. január 25. 10:44
Ügyes. Burkoltan azt mondja: amely családok nem képesek "túllépni a történelmi sérelmeken", azok értéktelenebbek, mint a (természetesen a múlton átlépő) morális alapon álló "becsületes" családok. Azért is veszélyes az írás, mert sok akcepálható szempontot is tartalmaz. A legkártékonyabb igazság a féligazság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!