Trójából, szeretettel

2013. december 13. 08:16

Eltartott egy darabig, míg lett egy ötletem, miért rángatta elő a Fidesz a feledés homályából Marco Casagrandét és az ő soha meg nem valósult ’48-as emlékművét.

2013. december 13. 08:16
N. Kósa Judit
NOL

„Eltartott egy darabig, míg lett egy ötletem, miért rángatta elő a Fidesz a feledés homályából Marco Casagrandét és az ő soha meg nem valósult ’48-as emlékművét. De amikor Németh Szilárd fővárosi képviselő – aki eddig elsősorban rezsibiztosként vétette észre magát – bedobta a kulcsszavakat, már kezdett tisztulni a kép. Az MTI híradása szerint Németh úgy nyilatkozott, az oszlopot annak idején a »Szabadság tér egykori környezetének (...) megfelelően tervezték«, és elkészíttetését megelőzően meg kell találni »a méltó helyét Budapesten«.

Tekintve, hogy 1848-ban a Szabadság tér még az elképzelés szintjén sem létezett – későbbi helyén egy irdatlan kaszárnya terpeszkedett –, a tér »környezete« meg lényegében maga volt Pest, a Szabadság tér nevének ebben a szövegkörnyezetben való felbukkanása arra készteti az embert, hogy kezdjen el figyelni. (...)

Hogy hogyan jön ide Marco Casagrande és az általa bő százötven éve megtervezett emlékmű hirtelen égetővé vált felállítása? Hát úgy, hogy a Kossuth tér példája mutatja: nincs az a pénz és nincs az az elszánás, amit a Fidesz túlzottnak találna, ha a saját bizonytalan lábakon álló, mert hazugságban fogant ideológiájának megteremtése, az erőszakos szellemi térfoglalás a tét. A város legnagyobb terét szabják éppen át az 1944-es formájára, kizárólag azért, hogy visszacsempészhessék rá Tisza István – mellesleg: rémes – emlékművét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2013. december 13. 11:26
Biztos sok álmatlan éjszakád ráment Juditka,mint Rákosi Mátyásnak a Rajk- perben,mire ezt a zagyvalékot kitaláltad. Hogy egy gyakorlott újságíró idáig "fejlődjön"....?
kjkj945
2013. december 13. 10:01
nol nukujud. A Szabadság téren pedig, a védő-távoltartó acélrács ketrecében, ott áll a szovjet felszabadítási emlékmű, amely örök szálka az ultrajobb szemében. Te .... nem csak '''ultrajobb''' szemében szálka te bálna aki repülni szeretne! Hess madár!
states
2013. december 13. 09:41
Nekem meg az csak igen rövid ideig tartott kihámozni, mit is akar kihozni a szerzőnk Casagrandéból, gyanakodni ugyanis már a Szabadság tér említésére kezdtem, ami aztán az írás végére beigazolódott. Hát persze, hogy a (felszaba)dúlási, ahogy pestiesen 40 éven át nevezték, emlékmű miatti aggodalom vezérelte publicistánk billentyűzetét. Azért az emlékműért a harcos kiállás, amit a Vörös Hadsereg dicsőségére állítottak az elvtársak, annak a Vörös Hadseregnek a nagyobb dicsőségére, amelyik a vérbe fojtott 56-os szabadságharc, amelyik az utcákról, terekről, villamosmegállókból a Gulágokba hurcolt és a a megerőszakolt magyar nők tízezreinek mementójaként áll máig a már nevében is vérlázító Szabadság téren. Csak remélni tudom, hogy van is miért aggódni a Népszabadságnak, és ez a valódi rémség örökre eltűnik a főváros központjából, oda, ahová való, a Kun Bélák és a Leninek mellé, a szobortemetőbe.
Tyrker
2013. december 13. 09:40
"a virágból kirakott Nagy-Magyarország visszaállításáról tán még Orbánék sem álmodozhatnak" Már miért is? Az a virágokból kirakott történelmi Magyarország kifejezetten szép volt (1:15-től, de az egész útifilmet érdemes végignézni). http://www.youtube.com/watch?v=9gyIk1VWtHI
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!