Szegény kis Alföldi panaszai

2013. november 26. 10:27

Arra a színjátékra szeretném felhívni a figyelmet, amit manapság a legtöbb nézőtéren tapasztalhat a gyanútlan látogató, vagyis az előadó művészetnek álcázott gátlástalan és egyoldalú politikai kampányra.

2013. november 26. 10:27
Gajdics Ottó
Gajdics Ottó
MNO

„Ha elég darabot láttunk az eltelt egy év során, és benyomásainkat kiegészítjük a médiában gerjesztett kísérőjelenségekkel, úgymint kritika, nyílt levél, petíció, haveri interjú, demonstráció, a másként gondolkodó pályatárs előadásának megzavarása, akkor egyértelművé válik az önreflexió, az aktualizálás, a tükörbe nézés hamis lózungjai mögé rejtett pártpolitika. Mert teljesen függetlenül attól, Alföldi milyen rendező, felejthető epizód vagy korszakalkotó fejezet a magyar színháztörténetben igazgatói működése, Vidnyánszky kinevezésével stratégiai harcálláspontot veszített el a balliberális megmondóhad, ami miatt rendkívül ideges. És amikor ők idegesek, oda a demokrácia, összedől a jogállam, nincs féke az ellensúlynak, tehát tenni kell valamit. A színházban is.

Mondanivalóm hitelesebbé tétele érdekében Mundruczó Kornélt hívnám segítségül. (...) Azt nyilatkozta a neves rendező a HVG-nek: »A kőszínházak némi ráncfelvarrással, enyhe botoxszal próbálják eltüntetni, hogy nem jelen idejűek. Noha sokszor úgy érzik, valódi kritikai színházat hoznak létre, valójában a művészetet felhasználva és nézőik igényét kiszolgálva pártoskodnak.«

Gyönyörű mondat. Magam sem állítok mást, amióta csak a Páholy gondolata megszületett. Annyival azért kiegészíteném, hogy az úgynevezett »függetlenek«, ami alatt csupán annyi értendő, hogy nem kőszínháziak, ugyanezt csinálják. Több botoxszal, mellnagyobbítással, pénisznöveléssel azt akarják elhitetni, milyen ultra jelen idejűek. Ők azonnal reagálnak a nagy kérdésekre, a jelentős társadalmi problémákra a cigánygyilkosságoktól a korrupció terjedésén át a fiatalok elvándorlásáig. Vagy nem azonnal. Inkább olyankor, ha jobboldali kormány van hatalmon. (Megjegyzem, a művészetet felhasználva!) De – egymásról írott kritikáikat figyelve az a tapasztalatom – sokszor önmagukat sem tudják meggyőzni arról, ez-e a színház igazi útja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2016. január 11. 12:17
Jó nagy surmó ez a Gajdics!
Sulammit
2014. december 07. 17:28
Ha valakinek más a véleménye, mint a tiétek, arra minden mocskot rákentek. Jelző, jelző hátán. Így írtok ti. Így gondolkodtok ti. Rajongani kéne egy olyan emberért, aki a Nemzeti Színházban adott volna helyet a Trianon megnyerésén röhögő bocskorosoknak? Gajdicsra mondtok bármit is? Hát kik aludtak jegyre várva télen a hidegben az utcán a pénztár nyitásig? Ugye nem azt mondod, hogy akkorát alkotott Alföldi? Na akkor ki nyal kinek? Összeférhetetlen libsik!
balbako_
2014. március 12. 09:51
Ennyit értett a színházakról. Sajnálatos, bár passzol a nicknevéhez.
Forsz
2014. január 10. 21:06
Hiányolom, hogy megindokoltad volna, miért tartod undorítónak. Csak nem azért, mert más politikai elkötelezettségű, mint te? Ez nagyon karcsú, indoknak pedig semmiképp sem elég. Többre - gondolom - nem telik, így azután rólad is elmondható, miként az egész elcseszett balliberális kócerájról, hogy süllyedtek a jelentéktelenségbe; a frusztráltságotokat már csak meddő ökölrázásokkal tudjátok csillapítani. Egyre szánalmasabbak vagytok. Hogy képernyőképes-e a Gajdics Ottó, annak eldöntése nem a te tiszted. Minden esetre, a képernyő mellett még a Lánchíd rádió vezetését is képes ellátni - természetesen a te maximális egyet nem értésed ellenében. Fel sem tűnik, hogy mekkora seggfejek vagytok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!