Nem Lezsák az egyetlen szélkakas a Fideszben

2013. szeptember 02. 16:08

Orbán Viktornak 1993-ban még nem volt véleménye Horthyról. Mára a Horthy-kultusz egyik fő zászlóvivője lett.

2013. szeptember 02. 16:08
Török Zsolt
OS

Lezsák Sándor hétvégi, Horthy Miklóst dicsőítő beszéde számos kérdést vet fel. Egyértelmű viszont: a Fidesznek a szélsőjobboldali szavazók ma már sokkal fontosabbak, mint a békés, jó érzésű demokraták. Lezsák Sándor bátran kiáll bárki vagy bármi mellett és ellen is, ha a megrendelői épp úgy kívánják. A megrendelői pedig most minden jel szerint egy áporodott, naftalinszagú, félfeudális Magyarországot akarnak a XXI. századi Magyarországra erőltetni.

Persze nem Lezsák az egyetlen szélkakas a mai Fideszben. „A Fidesznek nincs véleménye Horthy Miklós újratemetéséről...”. Szinte napra pontosan húsz éve Orbán Viktor még csak ennyit mondott arra, hogy a szertartáson a fél Antall-kormány megjelent.

Orbán Viktornak 1993-ban még nem volt véleménye Horthyról. Mára a Horthy-kultusz egyik fő zászlóvivője lett. A Kossuth tér 1944-es (!) állapotának visszaállítása, a fasiszta író Nyirő József újratemetése, a szélsőjobboldali személyiségek utcatáblákra emelése, a Wass Albert és Horthy-szobrok mind ezt bizonyítják, és mind a szélsőjobboldali szavazók karámba terelését célozzák.

„Az újratemetés történelmi elégtétel volt, de ezzel nem elégedhetünk meg...” – mondta Lezsák. Vajon mire célozhatott ezzel? És a kormányzó Fidesz vajon hogy viszonyul Lezsák kijelentéséhez? A Szűrös Mátyáshoz vagy Pozsgay Imréhez hasonlóan a Fidesz kegyelemkenyerén élő Lezsák Sándornak a lelkiismeretével, Orbán Viktornak pedig a maradék mérsékelt, demokrata választóival kell elszámolnia.

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetigi
2013. szeptember 02. 19:26
Ej, Zsóti, Zsóti! Honnan vetted ezt a szép frázist: "áporodott, naftalinszagú, félfeudális Magyarországot akarnak"? Nyilván a naftalinból: tipikus ócska komcsi duma az 1940-es évek 2. feléből!
Agnieszka
2013. szeptember 02. 19:00
Fura ez a Horthy korszak. A vége egy borzalom lett, de a fia, az egyetlen megmaradt gyermeke is Mauthausenbe került, egyéni szerencse, h. túlélte. Idős ember volt, a végén többet kellett volna kockáztatni, nem sikerült. De az első háború utáni konszolidáció nem semmi. Igaz, a románok által "csak" a fél ország vált hadszíntérré, de nem szétbombázott hadszíntérré.Itt, a későbbi csonka Magyarországon nem hasonlíthatók össze a háborús károk a II. háború utánival. 28-ban a kisemberek már gyarapodhattak, kistisztviselő nagyapám a két gyermeke és a nem dolgozó felesége mellett olyan lakásviszonyokat tudott biztosítani, amiről mi, az unokák már nem is álmodhattunk. Azután jött a válság, a szürke taxi, s megint konjunktúra, de már háborús, majd a végső szörnyű összeomlás. Horthy a működésén nem gazdagodott meg. A zsidók rémes összegyűjtése a megsemmisítésbe már a megszállt országban, igaz, magyar állami lebonyolításban történt. Minden népesség nem elhanyagolható része csaknem bármire rávehető. Ami történt, Európa minden megszállt államában megtörtént, ahol jelentős számú zsidó kisebbség élt. A Horthy rendszerben volt tehetséggondozás. Szüleim baráti körében volt sokgyermekes földműves és bányász családból származó, később rendkívül sikeres geológus, gépészmérnök. Fölösleges ezt a hosszú korszakot megpróbálni kiírni a vállalható magyar történelemből. Értékorientált társadalmi szemlélet volt, világos volt, h fölemelkedni tanulással, munkával, tehetséggel lehet.
blaupanter
2013. szeptember 02. 18:57
Zsolti a fejed eredeti vagy hamisított.Gondolván a pofa szakálladig eredeti,attól felfelé hamisított.Úgy nézel ki,mint a pittbul,tudod az a harci kutya.Te is jobban örülnél ha agár lennél és egy szép nyuszi után futnál angliában,a wembley-ben,a hétvégi agárversenyen.
geraz51
2013. szeptember 02. 18:43
Nagyon kíváncsi vagyok a te 20 évvel ezelőtti véleményedre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!