Jön az adósságelengedés az eurózónában?

2013. szeptember 02. 17:02

Idő kérdése valamilyen radikálisabb eszköz (például az adósságelengedés) bevetése. Ez az idő a szeptember végi német választások után jöhet el.

2013. szeptember 02. 17:02
Martin József Péter
tagokvagyunk
„Nincs tehát gyors megoldás az euróválságra, az adósságcsapdából nem sikerült kikecmeregni. A »programországokban« (Görögország, Portugália, Írország, Ciprus) a GDP arányában mért államadósság trendszerűen nő és Írországban, valamint Portugáliában elérte a 125, Görögországban pedig, a 2011-es részleges adósságelengedés dacára, az év végére megüti a 175 százalékot. Az írek még az idén, a portugálok pedig jövőre szeretnének visszaállni a piaci finanszírozásra, de inkább annak van esélye, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetek továbbra is karnyújtásnyi közelségben maradnak, és csak a »program« feltételei változnak (enyhülnek). A görög államkötvények újbóli piaci értékesítése pedig egyelőre a messzi homályba vész.

Tudományos műhelyekben és vezető üzleti körökben intenzív találgatás folyik az adósságcsapda felszámolásáról, és többen, köztük a The Economist című lap is tudni véli, hogy csak idő kérdése valamilyen radikálisabb eszköz (például az adósságelengedés) bevetése. Ez az idő a szeptember végi német választások után jöhet el.

Két vezető uniós közgazdász a minap olyan javaslattal állt elő, amelynek lényege, hogy az Európai Központi Bank »vásárolja fel« az adósságot. Pierre Paris és Charles Wyplosz szerint a problémás országok kötvényeit az EKB könyveibe kellene »menekíteni«, megnövelve ezzel a központi bank eszközállományát. A szerzőpáros úgy érvel, hogy a jelenlegi 2430 milliárd eurós EKB-s mérlegfőösszeg így nagyjából 50 százalékkal növekedne meg, de a jelenlegi kereslethiányos helyzetben ez nem okozná az infláció érdemi megugrását. Ezzel egyszer és mindenkorra »el lehetne temetni« a korábban felvett állami hiteleket – vélik a közgazdászok, akik a gondolatmenet elején kifejtik: az eurózóna adósságválsága a felszínen mutatkozó biztató jelek dacára egyre csak mélyül.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asi
2013. szeptember 20. 21:45
„Nincs tehát gyors megoldás az euróválságra, az adósságcsapdából nem sikerült kikecmeregni." Miközben ez van a valóságban: Azért van a válság, merthogy megdöbbentő módon nem ismerik fel az amúgy kézenfekvő lehetőségeket, és emiatt aztán hát azzal áltatják magukat meg a társadalmakat, hogy nincs gyors megoldás az euróválságra, - miközben az adósságcsapdának elhitt téveszméből nem sikerült kikecmeregniük még. . . Fiskális tévelygés a válság oka.
ördöngös pepecselés
2013. szeptember 03. 09:01
jön az unortodoxia vagy a csőd nincs más választás mert elkúrták, de nagyon bankadó, multiadó és vámok az EUn kivüli termékekre kérdés hogy a vállalatok végbélcsatornájából táplálkozó EU bürokraták képesek-e lecsatlakozni a végbélvezetékről vagy húzzák az összeomlásig. A bankmentő és adósságelengedő praktikák azt mutatják hogy húzni akarják mert nekik megéri a mesterséges táplálás
kulalak
2013. szeptember 02. 18:48
Nem lesz adósságelengedés, ha valami lesz, az adósság-átrendezés. De inkább nagy semmi lesz, nagyon nagy semmi, az egész EU bagázs a senkik gyülekezete, mert nincs igazi hatalmuk. A nemzetállamokat meg gúzsba kötötte az euro. Egyébként "a német választások után ... visszalöki az övezetet a recesszióba." Pedig Krugman még nem is százszor ismételte el, hogy egyre nagyobb baj van, csak 99-szer. Meg mások is. http://www.project-syndicate.org/commentary/soros-versus-sinn--the-german-question A politikusoknak mindig a legolcsóbb megoldás az infláció, mikor nem értenek egyet.
nemjoe
2013. szeptember 02. 17:56
Azért megnézném a sok fejlett eurozóna tagországot - Németország, Franciaország...- egy rendszer szintű pénzügyi összeomlás esetén. Vajon mi maradna a versenyképes gazdaságukból, ha az olaj beszállítók nem fogadnák el a hirtelen elértéktelenedő eurójukat. Nem mintha mi jobban járnánk adott esetben. De lehet, hogy szükséges egy ilyen pofon, hogy felébressze a tömegeket...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!