Három részre szakadt értelmiség

2013. szeptember 15. 09:56

Elég baj, ha rosszabb pillanatainkban mi, baloldali politikusok is irigykedünk arra, hogy a jobboldali értelmiség szinte maradéktalanul lojális.

2013. szeptember 15. 09:56
Lendvai Ildikó
Népszabadság

„A kormánypárti értelmiség »magyarnemzetes« hangvételét sem alaptalanul éri az a bírálat, hogy a minimálisan szükséges távolságtartás, a saját oldallal szembeni objektivitás ritka benne, mint a fehér holló, illetve izolálódik az a néhány értelmiségi – mint Tölgyessy Péter, Sólyom László vagy Solymosi Frigyes –, aki nem balról, hanem akár a konzervatív értékek jegyében is kritizálja a rezsim egészét vagy egyes lépéseit. Elég baj, ha rosszabb pillanatainkban mi, baloldali politikusok is irigykedünk arra, hogy a jobboldali értelmiség szinte maradéktalanul lojális. (...)

A kritikátlanul kormányhű, elkötelezett értelmiség és a baloldal vagy általában a demokratikus oldal érdekében kiálló értelmiség csoportjai mellett már ott van az említett harmadik is. Számukra a másik két kör, ha nem is egyformán, de idegen. Nem is nagyon akarnak a politikusokkal »párbeszélni«. Az ő tollukból születnek a legszellemesebb, üdítően gonosz jellemzések a politikáról és politikusokról. Imádom is olvasni, hallgatni őket, kivéve persze, ha rólam vagy a hozzám közel állókról szólnak...

Nem elefántcsonttoronyba zárkóznak, a legkevésbé sem akarnak artisztikusak vagy arisztokratikusok lenni. Legtöbben a közélet »Y-generációjának« tagjai, világuk blogokból, kommentekből, glosszákból épül, némi vitriollal leöntve. Abból a nyelvi közegből, amelytől távol áll a finomkodás, ahol a vaskos vélemény természetes, ahol a tettel egyenrangú a kommentálás, a kritika attitűdje.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ormányos csillós
2013. szeptember 16. 11:04
Bevállalnám Ildit azért, szívesen megnézném milyen magas sarkú papucsban ,mezítláb. Pedig amúgy rühellem politikailag.
catalina9
2013. szeptember 15. 19:25
bagoj [Hozzászóló kiszűrése] 2013. szeptember 15. 17:05 Lendvai Ildikó :"Én hittem annak a rendszernek az elveiben" - mondta." És megélt a rendszer gyakorlatából.
lynx
2013. szeptember 15. 18:38
"Lassan mondom, hogy mindenki megértse. Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse. Nem lesz gázáremelés" Innen kezdve elmehet a fasorba.
Soma
2013. szeptember 15. 18:26
Ildi néne már elfelejtette, hogy az "Ő" fénykorában hogy ment a lojalitás. Hű a hazához és a főnök .....-hoz. Luxus komolyan venni egyetlen ballibát is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!