Kádári dilemma

2013. augusztus 16. 08:35

A NER-ben ugyanis csak annak van helye, aki fenntartás nélkül támogatja a – sokszor egyik napról a másikra ellenkezőjére változó – kormánypárti ötleteket és ukázokat.

2013. augusztus 16. 08:35
Simon Zoltán
Simon Zoltán
Népszava

„Három év után lassan mindenki számára nyilvánvalóvá válik, mit is jelent pontosan a nemzeti együttműködés rendszere. Azok, akik arra számítottak, hogy ténylegesen valamiféle együttműködést, netán konszenzust, a magyar társadalom számos problémájának nemzeti összefogással való megoldási kísérleteit takarja e fogalom, már régen csalódtak várakozásaikban. Akik nem voltak ennyire optimisták, ám abban bíztak, hogy ha valóban együttműködnek - és nem kiszolgálnak - , akkor helyük lehet a rendszerben, nos, mára számukra is világossá válhatott, hogy tévedtek. 

A NER-ben ugyanis csak annak van helye, aki fenntartás nélkül támogatja a - sokszor egyik napról a másikra ellenkezőjére változó - kormánypárti ötleteket és ukázokat. Aki nincs velünk, az ellenünk van - ez az inverz kádári szlogen vált az elmúlt évek legfontosabb hatalmi rendezőelvévé. Sokan, akiket megfosztottak tulajdonuktól, nyugdíjuktól, munkájuktól vagy épp a tanulási lehetőségtől, ma sem értik, mi volt a bűnük, miért is kaptak a fejükre egy orbáni kokit. Pedig nagyon egyszerű: nem álltak be a sorba.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2013. augusztus 16. 10:10
Ne tessék már azt a bizonyost kenegetni! Ejnye, ejnye Simon úr! Egy népszava író nem ír le ilyent; „Aki nincs velünk, az ellenünk van - ez az inverz kádári szlogen”, mert tudja, hogy ez nem kádári inverz, ugyanis korábban hangzott el, amit Kádár mondott. „Aki nincs velünk az ellenünk van” Sztálin és Rákosi mondata volt, amely rányomta bélyegét a diktatórikus ténykedésükre, s emberek millióinak a halálát, életének a megnyomorítását okozta. Ha jól emlékszem esetenként Lenintől is lehetett hallani. Ennek inverze, amit Kádár mondott és a gyakorlatban is alkalmazott; Aki nincs ellenünk az velünk van. Önnek mi a jelmondata? Aki nem ért egyet velem az más véleményen van? Netán ellenség?
Antigoné
2013. augusztus 16. 09:51
Miféle sorba? Ha a kormány - mint írja - öszevissza táncol, hogyan lehet sorba állni? A cikkcakkban alkalmazkodás pedig - már csak a tehetetlenség miatt is - lehetetlen.
Jason Bourne
2013. augusztus 16. 08:58
"Aki nincs velünk, az ellenünk van - ez az inverz kádári szlogen vált az elmúlt évek legfontosabb hatalmi rendezőelvévé." Tévedésben leledzel, Kedves Zoltán. Ez Rákosi apátok jelmondata volt, nem a Zorbáné.
miloka
2013. augusztus 16. 08:46
A Népsza.a megint szerecsenmosdatásba kezdett. Keveri-kavarja a dolgokat Paczolay ügyében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!