Világnemzet

2013. augusztus 30. 15:05

Cătălinról mi csak annyit tudunk, hogy nem Katalin, de már magyar állampolgár.

2013. augusztus 30. 15:05
Páva Adorján
Krónika.ro

„Még a legelérzékenyültebbek is nagyot néztek, amikor a határhoz közeli magyarországi község polgármestere meghatódva magához szólította a román családnévvel rendelkező Katalint az állampolgársági okmányok ünnepélyes átadása végett, a hosszú széksorok közül pedig feszengve kikászálódott egy, odahaza Cătălinként éldegélő fiatalember. Az elöljárón látszott, nem először szembesül ilyen visszás helyzettel: mosolyogva kezet szorított a fiúval, s néhány keresetlen, barátságos szóval gratulált Magyarország legújabb állampolgárának.

(...)

Cătălinról mi csak annyit tudunk, hogy nem Katalin, de már magyar állampolgár. Mégis, tegyük fel, hogy ízig-vérig román atyafi, ahogyan a felmenői is azok voltak a "magyar világban" – mielőtt felháborodottan szentségtörést kiáltanánk, gondoljunk csak bele, ha ez a fiatalember (és vélhetően több ezer társa) csak egy kicsit is átgondolja, átértékeli magában a magyarsághoz való viszonyát, nem válhat valamilyen módon a mi hasznunkra is? Még akkor is, ha csak tíz év múlva tér haza Kanadából.” 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. augusztus 31. 08:29
alapvetően miben különbözik egy román aki ért vagy kicsit beszél magyarul, mint egy itt lévő kinai
Öreg
2013. augusztus 30. 17:13
Akinek a felmenői között magyarok voltak, miért ne lehetne állampolgár? A hires emberek /sportoló,művész,tudós/ származás hiányában is megkapja azt!
kjkj945
2013. augusztus 30. 15:38
http://fn.hir24.hu/itthon/2013/08/26/navracsics-vilagnemzet-lett-a-magyar/
balbako_
2013. augusztus 30. 15:20
Haraszti, Pető, Kinga Gönczova,Konrád, Horn, és a többi szarrágó meg itt születtek oszt mégis úgy viselkedtek mint egy tatár kán a leigázott magyarokkal. Mi ebben a különös?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!