Dübörög az etnobiznisz Erdélyben?

2013. augusztus 30. 11:41

Pénzért, vagy csupán figyelmetlenségből jutnak illetéktelen személyek magyar állampolgársághoz?

2013. augusztus 30. 11:41
Kovács Péter
Kovács Péter honlapja

1999-ben szembesültem először azzal a ténnyel, hogy egy nemzeti kisebbség számára az anyanyelv ismerete nem feltétlenül fontos. Dánia déli részén, a német határtól pár kilométerre, egy két hetes nemzetközi nyári egyetemen vettem részt, ahol Európa minden sarkából több tíz kisebbségben élő fiatal sereglett össze. Megdöbbentő volt számomra, hogy Németország északi részén élnek olyan polgárok, akik dánnak tartják magukat, de egy szót sem tudnak dánul. A tábor idején, egy helyi újság számára írtam erről egy cikket, amelynek az volt a lényege, hogy számunkra, romániai magyarok számára a nemzethet való tartozás első számú, és kötelező eleme az anyanyelv ismerete. Természetesen ott van a vallás, a hagyományok, szokások, a történelem során többször változó határok kérdése is, de mifelénk, az anyanyelv ismerete nélkül senkiről nem hiszik el, hogy magyar.

Egyetértek azzal az állásponttal, hogy mindenki saját maga kell döntsön a nemzetiségéről, még akkor is, ha ez visszás helyzetekhez vezethet: ha valaki azt állítja magáról, hogy brazil, ki az aki ezt megkérdőjelezheti? A probléma viszont ott kezdődik, amikor egy (vagy tízezer) avasi román ember azt állítja, hogy magyar, mert az állampolgárság megszerzése által vízum nélkül utazhat az Amerikai Egyesült Államokba. A napokban ezzel kapcsolatban több újságcikk is napvilágot látott, arról írnak, hogy tömegesen szerzik meg a magyar állampolgárságot olyan emberek, akik nem beszélnek magyarul, az állampolgársági esküt pedig bemagolják. Én nem tudhatom, hogy mi az igazság, de jó lenne, ha az illetékes szervek tisztáznák a helyzetet! Jó lenne, ha a Tőkés László által vezetett Demokrácia Központok elmondanák, hogy mi is pontosan az igazság? Meg kellene tudnunk, hogy amennyiben valósak a média által meglebegtetett információk, akkor pénzért, vagy csupán figyelmetlenségből jutnak illetéktelen személyek magyar állampolgársághoz?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2013. augusztus 31. 01:01
Liszt Ferenc sem tudott magyarul. Kormánynak az az érdeke, hogy minél többen vegyék fel a magyar állampolgárságot. Mennyiségre gyúr Semjén, nem minőségre.
Obulus
2013. augusztus 30. 21:06
Teljesen mindegy, hogy ezek a románok megszerzik a magyar állampolgárságot, vagy nem. Menjenek az USA-ba. Az a lényeg, hogy ők szavazni biztos nem jönnek ide.
ottapont
2013. augusztus 30. 20:49
Ha igazak ezek a hírek akkor sem kell attól tartani, hogy derék románjaink belekavarnak a magyarországi választásokba. Egyetlen dolog érdekli őket a vízum, legalábbis egyenlőre.Ha azonban valami csoda folytán megtáltosodna a magyar gazdaság és hirtelen németországihoz hasonló pénzeket lehetne keresni nem haboznának. Még ez sem lenne tragédia, mert nagyon hirtelen jó magyarok lennének egyszer és mindenkorra, mert önfeladók és beolvadók. Az viszont más kérdés, hogy bár tudnak dolgozni ha kell, de ha lehet akkor lopnak is, volt már rá nyugati országokban bőven példa. Ilyen esetben magyarnak is vallhatják majd magukat, gazdagítva a "magyar" bűnözők népes táborát? Szóval felmerülne itt pár kérdés, de a lényeg, hogy állampolgárságot mégsem kellene fűnek fának osztogatni, bár tudom, hogy a statisztikának kedvez.
thymian
2013. augusztus 30. 16:27
Ez olyan, mint amikor azzal ijesztgetik a népet, hogy az ukrajnai magyarok (és ukránok) Mo.-tól kapják a nyugdíjat az ott ledolgozott évek után is. Vannak akik el is hiszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!