Egy párt elegendő!

2013. április 23. 13:40

Hiába a sok párt, végül nem mindegyik jut a hatalomba közülük. Akkor a többiek minek vannak egyáltalán ott?

2013. április 23. 13:40
Lakner Dávid
Mandiner

„Ahol demokrácia van, meg jólét, ott egy párt is bőven elegendő, a pártosodás – miként 1989-ben is – a bomlás biztos jele” – írja Ugró Miklós a Magyar Nemzetben. 2013 áprilisában. Csak bólogatni tudok! Dolgozó népünk épp eleget hallott a különböző színekben felálló pártok versengéséről, unják a kritizálást, a fanyalgást, a gáncsolást. Egyébként is régóta tudott, hogy hiába a sok párt, végül nem mindegyik jut a hatalomba közülük. Akkor a többiek minek vannak egyáltalán ott? Miért nem unják már meg, s mennek haza?

Ahogy a régi jó kommunista vicc szól: Sztálin szerint elég, ha csak a tizenkét jó film készül el végül, a többibe már belevágni sem érdemes. Ha van egy tömörülés, amely el tudja hozni a népeknek a boldogságot, akkor mi szükség egyáltalán a többire? Hogy csak bomlasszák itt a jól működő rendszert?

Közben aggódó pillantásokat vetünk a hanyatló Dánia és Hollandia felé: vajon tudják már, hogy a vesztükbe rohannak a sokpárti parlamentjeikkel? Hát minek nekik az a sok kis párt? A demokráciát akarják aláásni? Bomlasztgatunk, frakciózgatunk, ellentmondunk, akadályozunk? Miért nem hajlandóak észrevenni, hogy egyetlen párt elegendő a demokráciához és a jóléthez, miközben az összes többi csak a hatalmat kívánja megszerezni? Nem lennénk most a dánok meg a hollandok helyében.

Hiszen ha az emberek boldogok, a rezsi csökken, a hiány három százalék alatt, akkor mit akar itt még a többi párt? Részérdekeket, másfajta elképzeléseket megjeleníteni? Tényleg érdemes magunkat kitenni ennek a veszélynek? Nem jobb-e a NER jegyében megteremtett nemzeti egység végleges fenntartása? Nem lenne jobb, ha inkább tényleg nem indulna a mostani ellenzék a választásokon?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2013. április 23. 16:58
hogy valaszoljak: Nem lenne jobb, ha inkább tényleg nem indulna ellenzék a választásokon? Nem, nem lenne jobb. Nem lenne jobb, ha inkább tényleg nem indulna a mostani ellenzék a választásokon? De, az jobb lenne.
balbako_
2013. április 23. 16:24
Lakner az élő bizonyítéka a mondásnak hosszú haj rövid ész. Ez a mondatba csimpaszkodó unalomhalmaz a Mandinert minősíti. A szövegértelmezéssel is baja van, de kiizzadt egy szokásos szart mehet a kasszához.
Dr Safarov alvásterapeuta
2013. április 23. 16:18
Hogy mik vannak, az embernek megáll a balta a kezében.
ottapont
2013. április 23. 16:09
Az általunk ismert demokrácia talán még a közeljövőben változni fog. Az internetes hub-ok révén a jogalkotás folyamatába egyre inkább beleszólnak közvetlenül az állampolgárok. Ez csak a kezdet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!