A jó és rossz gazdaságpolitikáról

2013. február 22. 08:25

A „rossz” gazdaságpolitika tehát soha nem ok, hanem okozat. Aki nem képes kezelni a valódi – politikai – okokat, az a gazdaságiakat sem fogja tudni. A magyar eset is ezt mutatja.

2013. február 22. 08:25
Hamecz István
Heti Válasz

„A másik intellektuális fölvetés, hogy a »rossz« gazdaságpolitikák vajon tudatlanságból származnak-e, vagy a gazdaságpolitikai intézkedéseknek a való világban kevés gazdasági, viszont annál több politikai magyarázatuk van. A közgazdasági elmélet önmagában nem képes megmagyarázni a leszakadó országok működését, hiszen a kormányok mindig a közjónak megfelelő lépéseket hozzák. Ekkor azonban nem lenne lehetséges kormányzatilag generált buborék kialakulása vagy tartós növekedési csökkenés sem, hiszen mindkettő ellentétes a közjóval, így gyors korrekcióra kerülne sor. A való életben ezek a jelenségek nagyon is valósak, sőt az alapállapot az, hogy az országok többsége sikertelen, és esélye sincs arra, hogy valaha is sikeres legyen. Ennek politikai magyarázata van, nevezetesen az, hogy a politikai elitek számára soha nem a közjó az irányadó, hanem az ő és a támogatóik jóléte. Ez fenntartható és akár növelhető fogyatkozó közös torta mellett is, ám a szavazókon kívül senki nem kényszerítheti ki a közjó megvalósulását.

A »rossz« gazdaságpolitika tehát soha nem ok, hanem okozat. Aki nem képes kezelni a valódi - politikai - okokat, az a gazdaságiakat sem fogja tudni. A magyar eset is ezt mutatja, ahol tíz éve folyamatosan csökken a potenciális növekedés, s ennek javulására jelenleg semmi racionális kilátás sincs.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tündér_Lala
2013. február 22. 13:21
A magyar rendszerváltást spekulánsok alakították (az ő tanácsukra, zsarolásukra, történtek az események). A mai napig ezt a szemléletet képviselik, az akkori haszonélvezők. A spekuláció valóban vérbeli kapitalista dolog, de egy baj van vele: Nagyon kevesen nagyon jól járnak, a döntő többség pedig nagyon nagyon rosszul, lényegében még a lehetőségét is elveszítve, hogy dolgozhasson. Az akkori rossz nemzetstatégiai döntések nyomán Magyarország rosszabb állapotban van, mint egy háború után. Ennel a ledolgozását kezdtük el iszonyatos erőfeszítések árán.
Viktus
2013. február 22. 11:36
Megvan a kitörés iránya: Közmunka mellett a pornó! "Magyarországról pornózik a legtöbb nő Még tanfolyam is van, egy hónap alatt elméleti és gyakorlati képzés kapható."
csárly
2013. február 22. 10:39
Egyszerűbben megfogalmazva, a probléma az, hogy: 1. a választók döntő többsége buta, mint a föld. semmilyen összefüggést nem ismer fel, csak az számít neki, hogy ő kapjon vmi pluszt állam bá'tól, lehetőleg azonnal. 2. a politikusainknak sem számít az ország érdeke, csak a hatalmon maradás, ezért minden erejükkel azon vannak, hogy megfeleljenek ennek az ostoba, ámde nagy szám,ú rétegnek. nyugdíjemelés, csp emelés, felduzzasztott közszféra, stb... Aztán amikor beüt a sz.r, ami egyenesen következik a valóság ignorálásából, akkor lehet szidni a bankokat, multikat ahelyett, hogy magunkba néznénk. Amíg ez nem változik, nem lesz felzárkózás.
Berecskereki
2013. február 22. 10:29
Nem kellene a fogalmakat összekeverni, s akkor a következtetés is megfelelő lenne. A gazdaság fogalma „A társadalom anyagi létszférája, az anyagi javak és szolgáltatások előállításával, elosztásával, forgalmazásával és fogyasztásával összefüggő jelenségek és kölcsönhatások összessége” A politika fogalma „A politika az a tevékenység, mely során a közösség tagjai a közösségen belüli konfliktusok valamint a közösség egészét vagy egy részét érő külső hatások sokasága közül kiválasztják, hogy melyek számítanak az egész közösséget érintő problémának és döntenek azok kezelési módjáról. E tevékenység során a közösség tagjai (részben az általuk alkotott formális és informális szerveződések közvetítésével) felismert érdekeiket (legyenek akár valósak, akár csak véltek) és értékrendszerüket ütköztetik. Az érdek- és értékütközések eredményét a kialakult döntéshozatali rendszer, a döntésben részt vevők érdekérvényesítő képessége, valamint a közösséget alkotó egyes személyek illetve csoportjaik viselkedésmintái együttesen határozzák meg.” A gazdaságpolitika fogalma röviden „A gazdaságpolitika az állam nézeteit, elhatározásait, rendszeres döntéseit, cselekedeteit jelenti, amelyeket az állam társadalmi-politikai céljainak megvalósítása érdekében a gazdaság befolyásolására alkalmaz.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!